کامران فانی درباره احیا نسخه های خطی به خبرنگار شبستان،نسخه های خطی بارزترین جلوه فرهنگ مکتوب ماست واگرگذشته خودمان را بخواهیم بشناسیم باید به همین نسخه های خطی مراجعه کنیم بنابراین دراهمیت این مسئله شکی نیست.
وی با بیان اینکه تعداد نسخه های خطی درایران بسیارزیاد است، افزود: مسئله گستردگی نسخه های خطی با زبان فارسی وعربی به دست نویسندگان ایرانی نشان از اهمیت بیشتر این موضوع دارد چنانکه می توان گفت بیش از500 هزارنسخه خطی به این دوزبان وجود دارد که در نوع خودش بی نظیر است .
فانی تصریح کرد: بنابراین حفظ و حراست و نگهداری در درجه اول و اطلاع رسانی در درجه دوم درباره نسخه های خطی بسیار مهم است وبخش مهمی از حفظ و نگهداری نسخه به مئسله اطلاع رسانی صحیح در این باره باز می گردد که البته در این باره ما از آسیبهای بسیاری رنج می بریم و نواقص بسیاری داریم و آن هم این است که نسخه خطی احتیاج به نگهداری درست برای حفظ شدن دارد.
این نسخه شناس خاطرنشان کرد:فهرست نویسی نسخه های خطی نیزازنکات مهمی است که باید به آن توجه شود زیرا معمولا نسخه های خطی دردوجا نگهداری می شوند یکی درکتابخانه های شخصی ودیگردرکتابخانه های دولتی قرار می گیرند که البته معمولا کتابخانه ها در حفظ و مرمت این نسخه ها کوشش لازم را دارند اما نسخه های که در کتابخانه های شخصی افراد نگهداری می شوند و تعداد آنها هم کم نیست به سرعت در حال از بین رفتن هستند.
وی ادامه داد: به یاد دارم که زمانی کتابخانه ملی دراین زمینه اعلام کرد که کسانی که در خانه نسخه خطی دارند این نسخه ها را برای ترمیم ومرمت دراختیار ما قراردهند تا به این وسیله از بین رفتن آنها جلوگیری شود و به واقع اگر چنین اتفاقی صورت پذیرد از آسیب رسیدن به بسیاری از نسخه های جلوگیری می شود.
وی با اشاره به اینکه ما روزگاری فهرست نویسان برجسته ای داشتیم،عنوان کرد:فهرست نویسی نیازبه دانش گسترده ای دارد و فهرست نویس باید به لحاظ دانش ومعلومات وازلحاظ سبک وشناخت نسخه ها، جلدوکاغذ ونوع وشیوه نگارش و...آگاهی کامل داشته باشد چرا که اینها است که برای نسخه خطی شناسنامه درست می کند.
فانی اظهار کرد: نسخه نویسان و فهرست نویسان ما در گذشته کاری راانجام نداده اند و آن این است که کم شاگرد پرورش داده اند و در حال حاضرتعداد کمی از این افراد هستند که اگربروند ما به طور کلی رابطه خودمان را باسنت ها در این باره از دست می دهیم پس لازم است دردرجه نخست افرادی که زنده هستند کلاس های فشرده ای در این زمینه بگذارند و البته کتابهایی هم که در این زمینه وجود دارد،خیلی کم است بنا براین جا دارد کتابهایی دراین باره تالیف شود تا رابط نسل آینده با این علم از بین نرود.
وی با بیان این نکته که نسخه شناسی تا حدی علمی شفاهی است، یاد آورشد:رسم براین بوده است که افراد معمولا این علم را سینه به سینه انتقال می دهند اما حالا لازم است که درکناردرس شفاهی کتاب هم بنویسند و اما نکته مهم این است که باید دردانشگاهها ما رشته های نسخه های خطی گذاشته شود که البته دوره های کوتاهی در دانشگاه تهران برگزار شد که چندان طول نکشید.
وی تاکید کرد:درحال حاضرما بیش ازهمه به کاغذ شناس ، جلد شناس، مینیاتورشناس نیاز داریم و مجموعه اینهاست که برای نسخه خطی شناسنامه هویتی درست می کند و آن رابرای معرفی به جهان آماده می کند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: با وجود همه آسیبهایی که در این زمینه وجود دارد هنوز جوانانی علاقه مند در این زمینه هستند که امیدوارم که این افراد بتوانند روزی جای پیشکسوتان را در حوزه نسخه شناسی بگیرند.
پایان پیام/
نظر شما