عدالت اجتماعی در اندیشه آیت الله سید محمدباقر صدر

سومین شماره از دوفصل نامه" اسلام و علوم اجتماعی" در یکی از مقالات ارائه شده، به بررسی "عدالت اجتماعی در اندیشه آیت الله سیدمحمد باقر صدر" پرداخته است.

به گزارش خبرنگار شبستان، سومین شماره از دوفصل نامه "اسلام و علوم اجتماعی" به همت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد. مقالات ارائه شده در این شماره به قلم "محمود رجبی"، "حسین بستان"(نجفی)، "دکتر غلامرضا جمشیدی ها"، "سید رضا کلوری"، "حسین اژدری زاده"، "الله کرم کرمی پور"،"مجید کافی"،"امید قادرزاده"،"احمد محمدپور"، "مریم احمدپور"،"علیرضا قبادی"، "فاطمه کیقبادی" ارائه شدند.


"مبانی ارزش شناختی جامعه شناسی اسلامی"،"عدالت اجتماعی در اندیشه آیت الله سیدمحمدباقر صدر"،"مبانی هستی شناسانه جامعه شناسی اسلامی"،"تحلیل جامعه شناختی تغییر کیش(با تاکید بر تغییر کیش از مسیحیت به اسلام"،"مولفه های روشنفکری در اندیشه اجتماعی سیدجمال الدین اسدآبادی"،"حجاب در کشاکش سنت و تجدد(تحلیلی کیفی بر قرائت های زنان خرم آباد"، "بررسی میزان آشنایی شرکت کنندگان در هیئت های مذهبی با اهداف الگوهای دینی" مقالات درج شده در این شماره محسوب می شوند.


چکیده مقاله "عدالت اجتماعی در اندیشه آیت الله سیدمحمدباقر صدر" به این شرح است:
عدالت از دیدگاه صدر، ارزشی ذاتی و نهایی دارد که برای تحقق سایرارزش ها در جامعه به آن نیاز است؛ از مطالبات فطری انسان است و تابع قرارداد افرادجامعه نیست و به شرایط تاریخی اجتماعی ویژه ای تعلق ندارد.
در نظریه صدر اصولا مفهوم تساوی از ماهیت شناسی عدالت، نفی شده؛ "کار" معیاری برای برخورداری های متفاوت عادلانه است. محور اصلی مسئله عدالت اجتماعی به سطح روابط انسان با انساندر توزیع منابع و منمافع و به تضاد میان قوی و ضعیف ارجاع دارد؛ نزاعی که در سطحی عمیق تر به تناقضی عمده، یعنی جدل درونی میان جنیه های الهی و مادی انسان بازمی گردد و تا ابعاد الهی اسنان در این جدال پیروز نشود، تضادهای اجتماعی جریان خواهد داشت. به نظر صدر شکل اسلامی عدالت اجتماعی دارای دو اصل عمومی "تکافل عمومی" و "توزان اجتماعی" است، هریک راه کارهایی نیاز دارد.
از دیدگاه او، دین از دو راه، میان معیارهای فطری فردگرا(غریزه حب ذات) و جمع گرا، هماهنگی ایجاد کرده، رفاه اجتماعی و عدالت را تامیین می کند:
1.اعطای تفسیری دقیق و واقعی از حیات و اشاعه آن(عوامل شناختی)
2.تربیت اخلاقی انسان، پرورش عواطف و احساس های اخلاقی(عوامل انگیزشی)
 

پایان پیام/

کد خبر 142214

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha