حجتالاسلام خدامراد سلیمیان، عضو پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به جایگاه مساجد از صدر اسلام تاکنون به خبرنگار شبستان گفت: مساجد از عصر بعثت تاکنون علاوه بر اینکه مکان عبادت، بندگی و اقامه نماز بودند، کارکردهایی اجتماعی، سیاسی و فرهنگی فراوانی نیز داشته است.
وی با اشاره به اینکه نگاه روایات اسلامی به مسجد نگاهی است که انسان را نسبت به توجه به امور دنیوی و مادیات منقطع میکند، ادامه داد: تأکید آموزههای دینی و ائمه معصومین (ع) همواره بر این مسئله بوده است که ظاهر و ساختمان مسجد باید به گونهای باشد که انسان را به حق تعالی و بندگی سوق دهد. بنابراین وقتی تأکید ائمه معصومین (ع) بر سادگی و بیپیرایگی مساجد است میتوان این برداشت را داشت که حضرت ولیعصر (عج) نیز در عصر ظهور طبق نگاه معصومین مساجد را اصلاح میکنند و خانه های خدا را به همان جایگاه و کارکرد صدر اسلام برمیگردانند.
حجتالاسلام سلیمیان با تاکید بر اینکه حضرت مهدی (عج) با عناصر و عواملی که موجب میشود کارکرد اصلی مسجد تحتالشعاع قرار گیرد و انسان به سمت غیر خدا سوق یابد، برخورد سازندهای دارند، اذعان کرد: پیرایههایی که در طول دورانها بر مساجد افزوده شده و زیبنده مسجد نیست همواره انسان را از معنویت به سمت مادیات سوق می دهد. در روایات اسلامی آمده است مساجد خود را همانند معابد دیگر اهل کتاب، مسیحیان و یهودیان قرار ندهید چرا که موجب حواسپرتی نسبت به عبادت میشود، بنابراین حضرت مهدی (عج) با این مسئله نیز برخورد و در راستای اصلاح آن برمی آیند.
برخورد با تزئینات داخلی مسجد
وی منارههای بلند که با هزینههای سنگینی در مسجد ساخته میشوند را از پیرایههای مساجد عنوان کرد و گفت: میتوان به جای صرف چنین هزینههای بالایی در مساجد کارکردهای فرهنگی مسجد را تقویت کرد، گاهی متأسفانه برخی از افراد علاقهمند به کارگیری برخی از پیرایه ها به مساجد با هزینه های سنگین هستند و این طور احساس می کنند که این پیرایه ها جاذبه مسجد را بالا می برد در حالی که به جای به کار گیری این پیرایه ها با هزینه های بالا می توانند در بسیاری از مناطق محروم که مسجدی وجود ندارد اقدام به ساخت مسجد کنند.
وی با اشاره به اینکه تلاش حضرت مهدی (عج) در عصر ظهور رساندن جایگاه مساجد به جایگاهی عبادی و به دور از حاشیه ها است، ادامه داد: برخورد با تزیینات داخل مساجد همچون لوسترها و چراغهای بزرگ یکی دیگر از مواردی است که حضرت مهدی (عج) در عصر ظهور با آن برخورد می کنند چرا که به کارگیری این تزیینات در مساجد قطعا مورد توجه حضرت مهدی (عج) نیست و جنبه عبادی مسجد را کمرنگ می کند.
حذف برخورد قهر آمیز با مساجد
عضو پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار کرد: در برخی مواقع اینطور وانمود میشود که حضرت مهدی (عج) به طور قهرآمیز مسجد را ویران میکنند در حالی که بیان چنین مباحثی هیچ گونه سندیتی ندارد. قیام حضرت مهدی (عج) برای تخریب مسجد نیست بلکه برای زندهکردن عبادت، بندگی خدا و احیای پیوند انسانها با مسجد و خدا است، بنابراین جایگاه مساجد در عصر ظهور به همان جایگاه صدر اسلام بر می گردد.
وی خاطرنشان کرد: وقتی گفته میشود که جایگاه مسجد در عصر ظهور به جایگاه مسجد در صدر اسلام برمیگردد این به معنای این مسئله نیست که مساجد در عصر ظهور همانند مساجد صدر اسلام که با چوب، لیف خرما و حصیر ساخته شده بودند، تبدیل شود، اقتضای زمان و امکانات در صدر اسلام آنطور بود که مساجد به آن شکل ساخته شود بلکه منظور این است که جایگاه عبادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مساجد همچون صدر اسلام شود.
حجتالاسلام سلیمیان با اشاره به اینکه مساجد باید با حداقل سادگی و حداکثر استفاده برای عبادت و بندگی ساخته شود، خاطر نشان کرد: علاقهمندان به حضرت مهدی (عج) باید با توجه به همه جوانب امر در عمران مساجد اقدام کنند. متاسفانه در حال حاضر برخی از مناطق و محلهها به وفور دارای مسجد هستند و برخی مناطق با وجود جمعیت زیاد فاقد مسجد هستند.
وی افزود: در قرآن کریم نیز به ساخت و ساز مسجد تأکید فراوانی شده است و عمران کنندگان مساجد به عنوان نیکوکارترین بندگان خدا یاد می شود. در روایات اسلامی نیز آمده است که مهدی موعود (عج) عمران و آبادانی مساجد را در عصر ظهور مورد توجه قرا می دهند.
پایان پیام/
نظر شما