به گزارش خبرنگار شبستان، رسول یونان، شاعر و مترجم در نشست نقد و بررسی مجموعه شعر در استکان عرق چهل گیاه که عصر روز گذشته در سالن فرهنگ فرهنگسرای ملل برگزار شد، با بیان این مطلب گفت: به نظر من در ساخت هر شعری ولو یک قطعه کوچک شعر، اتمسفر و فضا نقش اصلی و تعیینکننده دارد و از شامه شب برای شاعر و مؤلف واجبتر است، زیرا بدون فضاسازی عملا شاعر اقدام به خلق هیچ اثری نکرده است.
یونان افزود: بسیاری از شعرها و مجموعهها هستند که به ظاهر سوژه خاصی را دنبال میکنند اما مخاطب به هیچوجه نمیتواند ردی از آنها را در شعر ببیند، چون برعکس معرفی سوژه اصلی هیچ المان و نشانهای که موضوع را دنبال کند، به چشم نمیخورد و یا گاهی شاعر از نشانههایی بهره میبرد که نه تنها با سوژه هماهنگی ندارد، بلکه تضاد و تقابل نیز پیدا میکند.
وی تصریح کرد: به نظر من فضاسازی از عوامل شکلدهنده یک شعر خوب است، یکی از اتفاقاتی که در مجموعه در استکان عرق چهل گیاه افتاده همین فضاسازی است که در حد قابل قبولی در اکثر جاهای این مجموعه پیشرفت دارد و در برخی از قطعات آن سوای فضاسازی خوب نشانهها از یک بیرنگی منطقی بهره میبرند.
یونان خاطرنشان کرد: سوای فضاسازی و ریتم عنصری که بیش از هر چیزی در شعرهای این مجموعه به چشم میخورد مسئله دانشخواهی است و این پدیده در شعر دهه هفتاد به وفور به چشم میخورد که شاعران سعی میکردند نام افراد و مکان و چیزهایی را در شعرهای خود میگنجاندند تا به مخاطب بگویند ما از این کتاب یا نویسنده یا این علوم آگاهی داریم، اما در شعر زاپاتای این مجموعه شاعر سعی کرده از فضای شعارزده دانشخواهی فاصله بگیرد و به شعر نزدیک شود.
شاعر مجموعه روز بخیر محبوب من اظهار داشت: دانشخواهی همانطور که گفته شد در همه هفتاد به اوج خود رسید و شعرا سعی میکردند از برخی نشانهها به عنوان معرف خصیصه فردی و درونی خود بهره بگیرند و این ایرادی ندارد، زیرا اگر این نشانهها از خصیصههای منطقی برخوردار باشند به واقعیت بدل میشوند و خود را به مرز شعور و شعر میرسانند.
یونان در ادامه افزود: آیا این گفته به صورت جدی و منطقی در این مجموعه رعایت شده یا نه در حیطه بررسی ما نیست، بلکه در نهایت این مخاطب است که به نتیجه واقعی و منطقی میرسد.
وی گفت: این حرفها من که گاه درباره یک مجموعه یا همین کتاب شعر میزنم یک نقد نیست بلکه نوعی ساختگشایی و معرفی کتاب است.
یونان در پایان خاطرنشان کرد: مجموعه دو استکان عرق چهل گیاه، کارنامه چندین ساله علیرضا راهب شاعر است که از نظر من کارنامه قابل قبولی است، زیرا این مجموعه از یک اقتصاد کلامی خوبی برخوردار است. بعضی وقتها یک شعر را بررسی میکنم میبینیم که به علت برخورد علمی و منطقی شاعر با اقتصاد کلامی در اثرش به یک ساخت جدید دست میزند که کلمات و شعر از یک بکارت و تازگی خاص بهره میبرد که برای مخاطبش لذتبخش است.
پایان پیام/
نظر شما