خبرگزاری شبستان: وَ إِذْ قالَتْ أُمَّةٌ مِنْهُمْ لِمَ تَعِظُونَ قَوْماً اللَّهُ مُهْلِکُهُمْ أَوْ مُعَذِّبُهُمْ عَذاباً شَدیداً قالُوا مَعْذِرَةً إِلى رَبِّکُمْ وَ لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ؛ و (به یاد آور) زمانی که گروهی از آنان (بنیاسراییل، به گروه دیگر که نهی از منکر میکردند) گفتند: چرا شما قومی را موعظه میکنید که خدا هلاککننده ایشان است یا عذابکننده آنان بر عذابی سخت است؟ گفتند: برای آنکه عذری باشد نزد پروردگارتان و شاید آنها نیز تقوا پیشه کنند. (اعراف، 164)
در کتاب امر به معروف و نهی از منکر بیش از 10 فایده برای امر و نهی حتی در صورتی که اثر نکند، ذکر کردهام که خلاصهاش را در اینجا بیان میکنم تا شاید سکوت و ترس و بیتفاوتی در مقابل ترک معروف و عمل به منکر از بین برود.
1. گاهی امر و نهی ما امروز اثر نمیکند ولی در تاریخ روی فطرت و قضاوت دیگران اثر دارد، چنانکه امام حسین (ع) در راه امر به معروف و نهی از منکر شهید شد تا وجدان مردم در طول تاریخ بیدار شود.
2. گاهی امر و نهی، فضا را برای دیگران حفظ می کند، چنانکه فریاد اذان مستحب است، گرچه شنوندهای نباشد؛ ایستادن به هنگام قرمز شدن چراغ راهنمایی لازم است، گرچه ماشینی نباشد زیرا حفظ قانون و فضای احترام به قانون لازم است.
3. گاهی امر و نهی ما، گناهکاران را از گناه باز نمی دارد ولی گفتنهای پی در پی، لذت گناه را در کام او تلخ میکند و لااقل با خیال راحت گناه نمیکند.
4. برای حفظ آزادی باید امر و نهی کرد زیرا نگفتن، جامعه را به محیط خفقان و ترس و سکوت تبدیل میکند.
5. امر و نهی برای خود انسان مقام آفرین است، گرچه دیگران گوش ندهند. قرآن میفرماید: و من احسن قولاً ممّن دعا الی الله.
6. امر به معروف و نهی از منکر، اگر در دیگران اثر نکند؛ لااقل برای خود ما یک نوع قرب به خداوند، تلقین و تمرین شجاعت و جلوه سوز و تعهد است.
7. گاهی امر و نهی ما امروز اثر نمی کند اما روزی که خلافکار در بنبست قرار گرفت و وجدانش بیدار شد، میفهمد که شما حق گفتهاید. بنابراین اگر امروز اثر نکند، روزگاری اثر خواهد کرد.
8. امر و نهی، وجدان انسان را آرام میکند، انسان با خود میگوید که من به وظیفهام عمل کردم. این آرامش وجدان با ارزش است، گرچه دیگران گوش ندهند.
9.امر به معروف و نهی از منکر، سیره انبیاست، گرچه دیگران گوش ندهند. قرآن میفرماید: «و اذا ذکّروا لا یذکرون» و یا بارها می فرماید: مردم سخنان و ارشادهای پیامبران را گوش نمیدهند و از آنها روی برمیگردانند. بنابراین ما نباید توقع داشته باشیم که همه به سخنان ما گوش بدهند.
10. امر به معروف، اتمام حجت برای خلافکار است تا در قیامت نگوید کسی به من نگفت، علاوه بر آنکه عذری برای گوینده است تا به او نگویند چرا نگفتی؟
11. هنگام قهر الهی، آمرین به معروف نجات خواهند یافت.
به هر حال انبیا و اوصیا در راه فریضه امر به معروف و نهی از منکر شهید شدند تا حق گم نشود و از میان نرود، چنانکه قرآن در آیاتی میفرماید: "یقتلون الانبیا، یقتلون النبیین و یقتلون الذین یأمرون بالقسط" که از این آیات استفاده میشود، گاهی در امر به معروف باید تا مرز شهادت پیش رفت.
حضرت علی (ع) در نامهای به نماینده خود به خاطر حضورش در سر سفره اشراف او را توبیخ نمود یعنی آن حضرت برای آنکه منش زهد به اشرافیگری کشیده نشود، فردی را فدای مکتب نمود.
منبع: کتاب دقایقی با قرآن
پایان پیام/
نظر شما