خبرگزاری شبستان/ ایلام
غار زینه گان، در ۵ کیلومترى جنوب شرقى شهر صالحآباد و در فاصله ۵۲ کیلومترى شهر ایلام، در فصل گرم تابستان با هوای مطبوع و خنکای وجود خود، جان هر رهگذری را حیاتی دوباره می بخشد.
این غار روباز که بیش از یک کیلومتر طول دارد، دارای آب فراوان، دهلیزهای آبگیر، قندیل های متعدد و آبچک های طبیعی و بسیار جالبی است که هوای داخل آن را در فصول مختلف به ویژه تابستان، خنک و مطبوع می سازد.
این در حالی است که منطقه صالح آباد در تابستان بیش از 40 درجه گرما دارد و اختلاف هوای بیرون غار با درون آن، تقریبا 50 درجه تخمین زده می شود.
سرخس ها، جلبک ها، گل ها و گیاهان خودروی داخل غار، رنگ سنگ ها، پیچ و خم داخل غار، لب های به هم دوخته قسمت هایی از سقف غار، همه و همه حکایت از شگفتی های طبیعت بوده که این غار را در استان به غار بهشت معروف کرده است.
غار زینهگان از جاذبههای بکر و نادر طبیعی کشور است که هر سال در ایام مختلف به ویژه نوروز و تابستان مورد توجه دوستداران طبیعت و جاذبههای ناشناخته قرار میگیرد، به طوریکه روزانه صدها نفر با طی مسافت پنج کیلومتر از جنوب غرب امامزاده علیصالح(ع)، به این غار شگفتانگیز میروند.
اگر چه غار طبیعی زینه گان برای بیشتر مردم کشور ناشناخته است، اما زیبایی منحصر به فرد و شکل گیری این غار در دل منطقه ای گرمسیری از قابلیت های فراوانی برای جلب طبیعت گردان داخلی و خارجی برخوردار است.
در حقیقت این غار دره کوچک و بسیار کم عرض و دالان مانندی است که به دلیل فرسایش بستر رسوبی، توسط یک رودخانه کوچک در طی سالیان متمادی به وجود آمده است.
قسمت های فوقانی در بخش انتهایی این دالان به یکدیگر بسیار نزدیک شده و در بعضی نقاط کاملا آنرا می پوشانند.
ریزش مداوم آب از چشمه های واقع شده در قسمت های فوقانی، سبب ایجاد قندیل ها و آبچک های طبیعی و بسیار زیبایی شده که در برخی نقاط باعث دوخته شدن دیواره های دوطرف به یکدیگر شده است.
فاطمه. ن که در حال تماشای فضای داخلی این غار است، به خبرنگار شبستان می گوید: من دیروز و امروز به غار زینه گان آمدم، واقعا شگفت انگیز است با این گرمای تابستان، وقتی داخل اینجا می شوی، یک فضای رویایی جلوی چشمان آدم قرار می گیرد و نسیم باد خنگ، انسان را به وجد می آورد.
وی، می گوید: پارسال که آمدیم غاز آب بیشتری داشت اما امسال به علت خشک سالی، آب کمتری دارد با این حال هوای داخل غار بسیار سرد و مطبوع است.
میثم موسوی، سلام می کند و می گوید: من خودم اهل ایلام هستم و به غار زینگان زیاد آمده ام اما متاسفانه الان خیلی خیلی آبش کم شده، چند سال پیش که آمدیم، بعضی جاهای غار، آبش عمق بیشتری داشت.
وی، می افزاید: در بعضی نقاط غار، عمق آب به دو یا سه متر هم می رسید و می شد در آن شنا هم کرد، اما امسال آب کمتری دارد و باید در این زمینه مردم و مسئولان توجه بیشتری به این غار طبیعی داشته باشند.
محسن ابراهیمی، نیز در این خصوص می گوید: برای اولین بار است که این غار را می بینم و قبلا بارها از پدر و پدر بزرگم شنیده ام غار زینگان یا زینگه در نزدیکی صالح آباد (هجدانه)پائین تر از گنبد (گمگ) خاص علی واقع شده است.
وی، اظهار می کند: بعضی ها می گویند که علت این نام گذاری به نام اولین شخصی است که به این غار پا گذاشت و آن شخص "کوخا زینگه" از طایفه بزرگ پنج ستونی های ایلام بوده که زمانی در آن حوالی می زیسته است.
غلامرضا فلاح، نیز می گوید: زینه گان اکنون جزو مکان های گردشگری ایلام است و از صالح آباد امکان دسترسی دارد و در انجا همه این محل را می شناسند.
وی، می افزاید: این مکان یکی از سرمایه های طبیعی استان به شمار می رود که باید در حفظ و حراست از آن همه مردم و مسئولان تلاش کنند و کسانی که از این غار بازدید می کنند باید به این امر آگاه باشند که وضعیت این غار را دچار اختلال نکنند و به آن آسیبی نرسانند.
سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام نیز در این خصوص، به خبرنگار شبستان گفت: استان ایلام هر چند کوچک است ولی ظرفیت ها و پتانسیل های بسیار زیادی از جمله در بخش گردشگری طبیعی دارد که برای هر گردشگری لذت بخش است.
علی قاسم پور، با اشاره به اینکه غار طبیعی زینه گان، یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری این استان است، افزود: دریاچه دو قلوی سیاه گاو و غار زینه گان از معروف ترین جاذبه های طبیعی این استان به شمار می روند که باید در این خصوص و در زمینه جذب گردشگر در این مناطق با ایجاد طرح های مناسب تلاش کرد.
وی، با بیان اینکه برنامه های متعددی برای شناساندن این آثار در کشور انجام شده است، گفت: هدف از این اقدام معرفی جاذبههای طبیعی، تاریخی و نیز جانمایی آن، تعیین مسیرهای گردشگری استان برای تسهیل در سفر و راهنمایی مسافران و گردشگران این استان است.
سرپرست میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام خاطرنشان کرد: آثار طبیعی مانند غار زینه گان، سرمایه ای برای ما و آیندگان است و آنان نیز حق استفاده و دیدن آنرا دارند و باید در زمینه نگهداری و محافظت از این آثار طبیعی، همه خود را مسئول بدانند.
در سال های اخیر راه دسترسی به این غار ایجاد شده که باید از جاده سنگلاخی و خاکی عبور کرد که حتما نیازمند خودروی مناسب است اما باید گفت که زیرساخت های مناسبی برای تسهیل در دسترسی گردشگران و طبیعت گردان در این منطقه ایجاد شده است.
گفتنی است، غار زینه گان به عنوان یکی از شاخص ترین آثار طبیعی ایلام، همواره پذیرای مسافران و گردشگران در طول سال است.
پایان پیام/
نظر شما