به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، دکتر حسن فتحی، استادیار گروه فلسفه دانشگاه تبریز در نخستین روز همایش فارابی و تاسیس فلسفه اسلامی با اشاره به کتاب «الجمع بین رأی الحکیمی افلاطون الهی و ارسطاطالیس» این کتاب را یکی از مشهورترین کتابهای فارابی دانست که در آن در سه محور روش زندگی، شیوه نگارش و آرای فلسفی افلاطون و ارسطو مقایسه و نقد موشکافانه شده است.
وی با تأکید بر اینکه اختلافات این دو فیلسوف از نظر فارابی ظاهری و صوری است، افزود: در هر سه محوری که اشاره شد فارابی معتقد است افلاطون و ارسطو در بن و بنیاد با یکدیگر همآوردی دارند و اختلاف اساسی در این بین وجود ندارد.
در ادامه، دکتر فتحی علاوه بر تفاوت سبک زندگی این دو فیلسوف به یکی از دلایل الهی بودن افلاطون از دیدگاه فارابی اشاره کرد و گفت: از وصیتنامهای که از این دو موجود است اینگونه برداشت میشود که ارسطو بسیار ثروتمندتر از افلاطون بوده است و همچنین در مقابل افلاطون هدایای پادشاهان را رد میکرده و زهد و پرهیزگاری را شعار و ملاک خویش قرار میداده است.
وی با تأکید بر اینکه برای فهم جوهره تفکر فارابی باید به این پرسش پاسخ داد که چرا فارابی افلاطون را با صفات (الهی) توصیف میکرده، بیان کرد: فارابی مبانی فلسفه اسلامی را بر اساس فلسفهای الهی میدانسته و تربیت افلاطون و ارسطو را از یک جنس و نوع تصور کرده، با این تفاوت که افلاطون به خاطر سبک زاهدانه زندگیاش لقب (الهی) را کسب کرده است.
دکتر فتحی هنر فارابی را این میداند که کلید مسایل را مرتبه وجودی تشخیص داده است و اظهار داشت: افلاطون در نقد جایگاه عالم مُثل کار افرادی را که به آسمان نگاهی میکردند اشتباه میدانسته و شأن و مرتبه وجودیاش را مستقل از محسوسات فرض میکرده است.
وی با اشاره به اینکه افلاطون معتقد بوده است حقانیت بنیادین افکار فلسفی را نمیتوان به قلم درآورد، گفت: سبک نگارش این دو فیلسوف از نظر فارابی آنچنان با هم تفاوت ندارد چرا که افلاطون نیز همانند ارسطو از همان ابتدا به نوشتن عقایدش میپرداخته ولی دیالوگ زنده را رساتر و ارزشمندتر از نوشته تصور میکرده است.
همایش فارابی و تاسیس فلسفه اسلامی، عصر امروز،پنج شنبه، هفتم بهمن در سالن صدرالمتالهین بنیاد حکمت اسلامی صدرا به کار خود پایان می دهد.
پایان پیام/
نظر شما