تایید تجرد نفس تا روشنگری درباره سرنوشت آن در مفارقت از بدن...

شیخ اشراق تجرد نفس را تأیید کرده و از گفتار افلاطون مدد مى‏گیرد و با توسل به آیات و احادیث نبوى ماهیت لذت و الم و رابطه آن را با سرنوشت نفس پس از مفارقت از بدن روشن مى‏سازد.

خبرگزاری شبستان : تجزیه و تحلیل رسائل شیخ اشراق در این جستار کوتاه نمی گنجد . شیخ مقتول با اندیشه ای مملو از علم و نوآوری  به دیار باقی شتافت و دریایی از معارف و حقایق ناب را در عرصه علم و دانش و سیر و سلوک بر جای نهاد. تلاش داریم به مناسبت سالگرد شیخ اشراق مروری بر رسائل و اثار شیخ مقتول سهروردی داشته باشیم.


پرتونامه
رساله در فصل اوّل از بحثى مختصر درباره الفاظ و منطق شروع کرده و سپس در فصل دوّم به مبحث جسم و زمان و مکان و کون و فساد و حرکت و طبایع مى‏پردازد. فصل سوّم درباره استبصار نفس است و چندین برهان جهت اثبات تجرّد نفس اقامه شده و شیخ صریحا نفس را جسمانیّة الحدوث مى‏داند. در فصل چهارم از قواى نفس سخن مى‏گوید به طریقى شبیه به آنچه در کتاب ششم «شفا» و علم النفس «نجات» بوعلى آمده است و حتّى در مساله ابصار شیخ اشراق از نظریّه ارسطو دفاع مى‏کند ولى در عین حال در تجرّد کامل نفس از جوهر بدن اصرار دارد و تأیید مى‏کند که نفس نه جسم است و نه در جسم. فصل پنجم و ششم درباره الهیّات خاصّ است و از واجب الوجود و صفات و افعال آن سخن مى‏گوید و ادلّه‏اى چند از براى اثبات وجود واجب و وحدت آن اقامه شده است و مطالبى نزدیک به آنچه شیخ الرئیس آورده است دیده مى‏شود منتهى با رنگى بیشتر اشراقى و عرفانى. فصل هشتم از خیر و شرّ و قضا و قدر بحث مى‏کند و مطالب لطیفى درباره قضا و قدر و رابطه آن با مسئولیّت فرد در مقابل اعمال خویش به نحوى استادانه ذکر شده است. موضوع فصل نهم بقاى نفس و سعادت و شقاوت آن است. بار دگر شیخ اشراق تجرد نفس را تأیید کرده و از گفتار افلاطون مدد مى‏گیرد و با توسّل به آیات و احادیث نبوى ماهیّت لذّت و الم و رابطه آن را با سرنوشت نفس پس از مفارقت از بدن روشن مى‏سازد.
آخرین فصل رساله فصل دهم، درباره نبوّات و معجزات و کرامات و منامات است که در آن به نحوى اشراقى و عرفانى از معنى نبى و رابطه او با عوالم بالا و عقول و نفوس بحث شده و در پایان به «خرّه کیانى» و «فر نورانى» اشاره شده است.پ

 

 هیاکل النور و سخن از ارتباط حرکت افلاک و اشراق
... هیاکل النّور شامل هفت هیکل است و یکى از هیاکل که هیکل چهارم است خود به چند فصل تقسیم شده است. در هیکل اوّل به اختصار از جسم و «هیئة» و رابطه بین آنها صحبت مى‏کند و هیکل دوّم اختصاص به نفس دارد که در آن بار دگر تجرّد نفس اثبات شده و از قواى نفس سخن به میان آمده است. توجّه خاصّ به نفس ناطقه شده و رابطه آن با خداوند به نحوى لطیف کاملا از دیدگاه اشراقى مطرح شده است. هیکل سوّم باز به اختصار از جهات ثلاث و واجب و ممکن و ممتنع بحث مى‏کند. هیکل چهارم که مفصّل‏ترین هیکل‏هاى رساله است در چند فصل از واجب الوجود و صفات آن و نفس و رابطه آن با واجب سخن مى‏گوید و در آن شیخ بعضى از اصطلاحات مشخّص اشراقى را مانند «نور قاهر» و انوار دیگر عالم مجرّدات بکار مى‏برد. هیکل پنجم درباره حدوث و قدم و رابطه بین خداوند و جهان است و از حرکت افلاک و رابطه بین اشراق و حرکت افلاک سخن به میان آمده است و دگر باره مصطلحات خاصّ اشراقى بکار برده شده است. در هیکل ششم از بقاى نفس پس از فساد بدن و احوال آن بحث شده و در هیکل هفتم اتّصال نفس ناطقه به عالم ملکوت پس از مفارقت از بدن مطرح شده است و مانند سایر هیاکل شیخ سخنان حکمى خود را با توسّل به آیات قرآنى مبیّن ساخته است.


الواح عمادى و معرفت مبداء و معاد
در مقدّمه سهروردى علّت تألیف این رساله را در معرفت مبدأ و معاد بر رأى «حکماى الهیّات» بیان داشته به بحثى دقیق درباره الفاظ مى‏پردازد. لوح اوّل درباره تناهى اجسام و آسمان و عالم است و دوره‏اى موجز از طبیعیّات قدیم را در بردارد. لوح دوّم مربوط به نفس و قواى آن است که در آن از نفس ناطقه مفصّل سخن رفته با توسّل به آیات متعدّد قرآنى مخصوصا آنچه درباره حضرت مسیح (ع) آمده است. از گفتار امامان و اولیاء تصوّف نیز نقل شده است. پس از احصاى قواى ظاهرى و باطنى نفس بار دگر جسمانیة الحدوث بودن نفس تأیید شده و در عین حال نفس ناطقه نورى از انوار الهى خوانده شده است. لوح سوّم مفصلا از واجب الوجود، اثبات آن و صفات و افعال آن و حدوث و حرکت بحث کرده و بار دگر به تأویل تعداد زیادى از آیات قرآنى مى‏پردازد. لوح چهارم در واقع تأویلى است حکمى از آیات قرآنى درباره قضاء و قدر و نفس و معاد آن که در آن برخى از مهمترین اصول علم النفس اشراقى توأم با تفسیر دقیق کلام الهى بیان شده است. در پایان سهروردى «بزرگان ملوک پارسیان» را موحّد خوانده به تعبیرى عرفانى از داستان فریدون و ضحّاک و کیخسرو و افراسیاب مى‏پردازد و باز از «کیان خرّه» صحبت مى‏کند و از طریق تأویل این حکایات و شرحى را که از نفس ناطقه بعنوان خلیفه خداوند در زمین مبتنى بر نص قرآنى داده است مرتبط مى‏سازد. پایان «الواح عمادى» یکى از صفحات درخشان آثار سهروردى است که در آن داستان هاى ایران باستان و حکمت و عرفان قدیم در لواى معنى باطنى قرآن کریم به هم آهنگى و آشتى در آمده است و سهروردى از این داستان‏ها تعبیرى درباره سرنوشت نفس انسانى کرده است که همانا حکمت و عرفان اسلامى در تأیید آن همواره کوشیده است...


رسالة الطیر
اصل رسالة الطیر از ابن سینا است و یکى از سه رساله رمزى و تمثیلى او را تشکیل داده و به اتّفاق حىّ بن یقظان و سلامان و ابسال دوره‏اى از سیر و سلوک عقلانى و معنوى را به لسان رمز بیان مى‏دارد... پس از او حکما و عرفاى دیگر نیز سیر روح انسانى را به مأواى اصلى خود به صورت پرواز پرندگان بیان کرده‏اند چنانکه در «منطق الطیر» عطّار مشهورترین این نوع آثار دیده مى‏شود و برخى نیز مانند امام غزّالى رساله‏اى مستقل بنام طیر نگاشته‏اند و خود سهروردى در رساله «غربت غربیه» موضوع همین «رسالة الطیر» را بنحوى مفصل‏تر پرورانیده است. در این رساله پس از چند موعظه اوّلیّه درباره شرایط پیمودن طریق حقیقت، بدام افتادن پرنده داستان بدست صیادان و مشقّت‏هاى فراوان در زندان و بالاخره نجات توسّط گروهى از یاران و پرواز بر فراز هشت کوه بلند و مشاهده جمال خیره‏کننده ملک بیان مى‏شود و در پایان از شکّ آنان که از سیر به عالم غیب بى‏خبرند و انکار چنین تجربه‏اى را مى‏کنند گله‏مند گشته آنان را نادان مى‏شمارد!


 آواز پر جبرئیل و سایه آن بر کون و مکان
این رساله معروف با گفتار خواجه ابو على فارمدى درباره اینکه کبود پوشان بعضى اصوات را آواز پر جبرئیل خوانند و بیشتر آنچه حواسّ مشاهده مى‏کند از آواز پر جبرئیل است آغاز شده و در دفاع از این نظر برخاسته است. پس از مقدّمه‏اى کوتاه رساله بصورت حکایتى بیان مى‏شود که در آن قهرمان در عالم مشاهده هوس دخول در خانقاه پدر خود مى‏کند و به ملاقات ده پیر مى‏رسد که یکى خود را معرفى کرده و مى‏گوید ما از مجرّدان و اهل «ناکجاآبادیم». از پیر سلسله سؤالاتى مى‏کند من جمله درباره ساختمان افلاک و عالم مجرّدات. قهرمان از پیر طلب آموختن علم خیاطت مى‏کند و تا حدّى که او را احتیاج باشد این علم به او بیاموزد و سپس طلب فرا گرفتن کلام خداوند مى‏کند و در پاسخ پیر او را «هجائى بس عجب» مى‏آموزد که بدان اسرار کلام الهى تمام سوره‏هاى قرآن کریم آشکار مى‏شود و بالاخره علم ابجد را نیز از او تعلیم مى‏گیرد. سپس از کلمات الهى با اشاره به آیات قرآنى بحث مى‏کند و مى‏گوید که آخرین این کلمات جبرئیل است و ارواح بنى آدم از این کلمه منبعث مى‏شود و کلمه و روح را یکى مى‏داند. از سایر کلمات الهى نیز سخن مى‏گوید و آیاتى را که به مراتب مختلف از کلمات کبرى و وسطى و صغرى اشارت مى‏دهد تأویل مى‏کند. بالاخره از دو پر جبرئیل که یکى بر عالم کون و فساد سایه افکنده و موجودات این دو عالم آواز پر او است سخن مى‏گوید.

 


عقل سرخ
داستان با سؤال از یکى از دوستان که آیا «مرغان زبان یکدیگر دانند» آغاز مى‏شود و قهرمان داستان جواب مثبت داده مى‏گوید خود قبلا به صورت بازى خلق شده بود و با بازان دیگر سخنى مى‏گفت، تا روزى اسیر دام صیادان شد و او را به ولایتى دیگر بردند و چشم او را بردوختند و فقط بتدریج آن را گشودند. یک روز باز از فرصت استفاده کرده به سوى صحرا مى‏گریزد و در آنجا شخصى را ملاقات مى‏کند با چهره و محاسنى سرخ و او را جوانى مى‏پندارد در حالى که آن فرد خود را اوّلین فرزند آفرینش معرفى مى‏کند و علّت سرخى چهره خود را بیان مى‏دارد. پیر مى‏گوید از کوه قاف است و وطن اصلى باز نیز آنجا است و از کوه قاف و گوهر شب افروز و درخت طوبى و عجائب دیگر سخن مى‏گوید و راه کوه قاف را شرح مى‏دهد و گوهر شب افروز و درخت طوبى را معنى مى‏کند و داستان زال و سیمرغ و رستم و اسفندیار باز مى‏گوید. سپس دوازده کارگاه و زره داودى و تیغ بلارک را توصیف مى‏کند و در جواب باز که چه کند تا وصال به وطن اصلى آسان شود به او مى‏گوید چشمه آب زندگانى بدست آور و خضروار در جستجوى آن چشمه باش.

پی نوشت: برگرفته از مجموعه مصنفات شیخ اشراق

ادامه دارد/ 

کد خبر 153327

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha