دانشنامه رضوی رونمایی شد

دانشنامه رضوی که نخستین اثرعلمی و پژوهشی مصور از زندگانی حضرت علی‌ابن موسی‌الرضا (ع) و مضجع شریف آن حضرت از اوایل سده سوم هجری قمری است که طی مراسمی هتل هویزه تهران رونمایی شد.

 

به گزارش خبرگزاری شبستان، وجود مقدس امام هشتم حضرت رضا علیه السلام، یکی از چهره های پرفروغ عرصه امامت و ولایت است که بارگاه منور این امام معصوم در مشهد واقع شده است. قدمت بنای بارگاه امام رضا به 12 قرن پیش باز می گردد.دانشنامه رضوی، نخستین اثرعلمی و پژوهشی مصور از زندگانی حضرت علی‌ابن موسی‌الرضا (ع) و مضجع شریف آن حضرت از اوایل سده سوم هجری قمری است که در انتخاب تصاویر برای این نوشتار از میان چهارهزار تصویر ارزشمند از بارگاه ایشان، 200 اثر برای تدوین دراین دانشنامه برگزیده شد.

 

این نوشتار شامل تصاویری گویا از نحوه شکل‌گیری حرم مطهر رضوی،پیشینه تاریخی بارگاه ایشان، جاذبه‌ها و نماد‌های فرهنگی و هنری حرم مطهر ایشان است که در قالب متن و تصویر ارایه شد. این اثرنفیس به بهای 70‌هزار تومان روانه بازار نشر شده است.

 

دراین دانشنامه ازروایات و اخبارصحیح و موثق ازمنابع معتبر، تحقیق و پژوهش‌های میدانی مولف درتالیف کتاب دانشنامه رضوی به عنوان کتابی جامع افراد محقق و اندیشمند و راهنمایی کامل ازلحاظ حرم شناسی برای زائران آن حضرت است.استفاده از 200 تصاویربی‌نظیرومنحصر به فرد، استفاده از 170 منبع کهن و تاریخی همراه با صفحه‌آرایی و طراحی ایده‌آل با تکنیک خاص به لحاظ بهره‌گیری ازالگوهای هنری و معماری حرم در تزئینات کتاب دانشنامه رضوی از ویژگی‌های دیگراین دانشنامه است.

 

این کتاب دارای دو مقدمه، دو بخش و 16 فصل است که در 370 صفحه با 200 تصویراست.بخش نخست این دانشنامه که در سه فصل ترتیب داده شده به زندگی امام رضا اختصاص دارد و بخش دوم آن نیز به پیشینه تاریخی بارگاه امام رضا می پردازد.

 

این کتاب از نثری روان و شیوا برخوردار است که بیش از 10 بار ویراستاری شده ست.عکس های منتشر شده در این کتاب توسط 10 عکاس برجسته ازجمله نیکل فریدنی، امیرهمایون یگانه، محمد اسد نقشبندی، فرزاد هاشمی تهیه شده است و مدیریت هنری و صفحه بندی این کتاب توسط محسن سلیمانی انجام شده است.

 

حشمت‌الله قنبری، مفسرتاریخ اسلام و پژوهشگر علوم اسلامی در آیین رونمایی از نخستین اثر علمی مصور زندگی امام‌ رضا (ع) گفت: نباید در دانشنامه‌نویسی به تاریخ‌نگاری صرف از زندگانی اهل‌بیت (ع) بسنده کنیم و این کار باید با پژوهش مدام عجین شودرحیمیان با بیان این‌که «نزدیک به 300 میلیون عاشق امام‌رضا (ع) در ایران و جهان هستند که باید تسهیلات آنان برای زیارت حضرت رضا (ع) از راه احداث بزرگترین فرودگاه ایران در مشهد و تجهیز امکانات رفاهی و گردشگری فراهم شود.» گفت: اما رضا (ع) نه‌تنها خود شهیدند که فرزند شهید و پدر شهید نیز محسوب می‌شوند بنابراین بنیاد شهید و امور ایثارگران ارادت خاصی به ایشان دارد و از این روی در پی فراهم کردن امکانات زیارتی ایشان به بهترین نحو است.

 

وی در ادامه حضور امام رضا (ع) را در کشورمان را ظرفیت مهمی برای گردشگری و سیاحت دانست و گفت: همه شرکت‌های سیاحتی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی باید حضور ایشان را قدر بداند و برای فراهم کردن امکانات سخت افزاری و معنوی سفر به مشهد مقدس بکوشند.

 

حشمت‌الله قنبری، مفسر تاریخ اسلام و پژوهشگر علوم اسلامی سخنران دیگر این مراسم، اقدام سازمان سیاحتی کوثر در تهیه دانشنامه رضوی را اقدامی ارزشمند دانست و گفت اگر در کشور نفس دانشنامه نویسی رواج یابد و انتظاراتی را که از دانشنامه نویسی می‌رود بر اساس مختصات آن پیگیری کند، شاهد اتفاقات خوبی در کشور در زمینه تحقیق و پژوهش خواهیم بود.

 

وی سپس با بیان این‌که دانشنامه‌نویسی همواره بر اساس معیار‌های مرسوم نگاشته می‌شود گفت: بر این اساس آنچه برای مثال در 200 سال پیش به عنوان دانشنامه نگاشته شده، تفاوت چندانی با کار‌های به روزتر ندارند.

 

این محقق و پژوهشگر افزود: دراین میان باید دانست دانشنامه‌هایی که در زمینه اماکن تاریخی و بومی تهیه می‌شوند با آن دانشنامه‌ای که برای اهل بیت (ع) تهیه می‌شود، سیر تحقیقی متفاوتی را طی می‌کنند. بر این پایه، دانشنامه‌ای که برای اماکن تاریخی تهیه می‌شوند نمی‌توانند بسیار متفاوت با نسخه قدیمی خود باشند اما ویژگی مهم قرآن کریم و اهل بیت(ع) به روز بودن، حیات داشتن و زوال نیافتن آن‌هاست.

 

قنبری درباره انتظاراتی که باید از یک دانشنامه علمی که در زمینه اهل بیت نگاشته می‌شود سراغ گرفت، اظهار کرد: انسان با پیشرفت علم، باز هم می‌بیند که در دامنه قرآن حرکت می‌کند. اهل بیت (ع) نیز تجسم قرآن کریم‌اند و یکی از معجزه‌های قرآن کریم این است که دوست یا دشمن هنوز به حقیقت آن پی نبرده‌اند. بنابراین، نیاز جامعه ما این نیست که تنها به تاریخچه صرف زندگی اهل‌بیت (ع) در دانشنامه‌نویسی توجه کنیم. این کار باید با پژوهش مداوم عجین شود.

 

وی افزود: هر آن‌چه ما اکنون از ائمه می دانیم، برآیند نگاشته‌های پیشینیان است. باید از راه پژوهش بتوان سره را از ناسره را در متون تاریخی تشخیص داد و نتایج صحیح را منتقل کرد.

 

برگزاری این مراسم بدون سخنرانی ناشر، نویسنده و سایر صاحبان معنوی کتاب در جمع حاضران صورت گرفت و تنها به پخش بخشی از سخنان آن‌ها در قالب کلیپی که در ابتدای مراسم برای حاضران به‌ نمایش درآمد اکتفا شد.

 

پایان پیام/

کد خبر 153679

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha