خبرگزاری شبستان: بخش عفاف و حجاب نمایشگاه بیستم قرآن کریم امسال نه در زیرزمین، بلکه جایی میان دیگر بخشها بازدید کنندگان خود را میپذیرد. هرچند به جهت حضور این بخش در شبستان اصلی، مساحت آن با بیش از 2هزار متر مربع کاهش، از 2700 به حدود 615 متر مربع رسیده. این اتفاق البته نه به سیاستهای اجرایی نمایشگاه مربوط است، نه به رییس آن و نه هیچکس دیگر، بلکه تنها به دلیل گسترش فعالیتهای عمرانی در ضلع جنوبی شبستان، مدیریت مصلا نتوانسته امسال هم زیرزمین را برای کاربری بخش عفاف و حجاب در اختیار نمایشگاه قرآن قرار دهد.
با محتوای بیشتر
این جابهجایی اما با تغییراتی نسبت به سال گذشته هم همراه بوده ، چرا که این بخش امسال تنها به بازار فروش محصولات محدود نیست. کیوان سهرابی، مدیر بخش عفاف و حجاب بیستمین نمایشگاه قرآن کریم معتقد است اگر مساحت این بخش کاهش یافته در عوض بر محتوا افزوده شده، به گفته او سال گذشته این بخش چنین محتوایی نداشته.
سهرابی ارایه بیش از 45 طرح از جدیدترین طرحهای چادر را در این بخش به عنوان کار محتوایی معرفی میکند و به خبرنگار شبستان میگوید: 27 طرح، مدلهای برتر جشنواره فجر است و باقی طرحها در مدت زمان دو، سه ماه پیش از نمایشگاه به دستمان رسیده که از میان 60 طرح انتخاب و به نمایش گذاشته شدهاند.
او که خود مدیر کارگروه ساماندهی مد و لباس است در پاسخ به اینکه آیا برای دریافت طرحها فراخوانی برگزار شده یا نه میگوید: اگر فراخوان داده بودیم به جای 60 طرح بیش از 300 طرح ارسال میشد، اما طراحانی که در نمایشگاههای دیگر حضور داشتند به صورت دهان به دهان به همدیگر اطلاع دادهاند و طرحها به طور خودجوش به دستمان رسید.
جُنگ خوشحجابی و پارک مدل بازی برای کودکان از برنامههای محتوایی دیگری است که سهرابی به بخش اجرایی نمایشگاه ارایه داده، اما هیچکدام به دلیل فضای کم اجرایی نشده. هرچند او امیدوار است ایده پارک بازی خود را در نمایشگاههای فصلی با موضوع عفاف و حجاب عملی کند.
کمی پاسخ برای شبههای احتمالی
غرفه «مروری بر تاریخ کشف حجاب» جزو اولین غرفههایی است که بعد از ورود به این بخش میبینید. این بخش با عکسهای کمتر دیده شده از زمان قاجار و پس از آن شما را در قدم زدن میان برگهایی از تاریخ حجاب همراهی میکند. این غرفه را موسسه فرهنگی-هنری قرآن و عترت یاران نواب صفوی اداره میکند. شاید به همین دلیل است که برای بخش پاسخگویی به شبهات تاریخی درباره عفاف و حجاب از مهدی عبدخدایی دعوت کردهاند که چند روزی میهمان غرفه و میزبان بازدیدکنندگان باشد.
هرچند مدیر بخش عفاف و حجاب در گفتوگو با خبرنگار شبستان از حضور اساتید حوزه و دانشگاه و کارشناسان حوزه روانشناسی هم در این بخش سخن گفت، اما به گفته مریم هوشمند که از اردیبهشتماه امسال دنبال جمعآوری اسناد و عکسهای ارایه شده در این غرفه بوده، خود در غیاب عبدخدایی به سوالها و شبههای مراجعان درباره حجاب پاسخ میدهد. او دانشجوی مقطع کارشناسی در رشته روزنامهنگاری است.
چادرهای ژاپنی با تخفیف ویژه
پیش از این غرفه، غرفه فروش چادر است که برخلاف سه غرفه دیگر که پارچههای متنوع چادر را عرضه میکنند با تنها دو نوع پارچه بیشترین مشتری را دارد. در این غرفه چادر کریستال مخملی ژاپن به قیمت 35500 تومان و چادر حریراسود دانه طلایی ژاپن با قیمت 21500 تومان ارایه شده. به گفته مدیر بخش عفاف و حجاب این چادرها در بازار به ترتیب با قیمتهای 62 هزار تومان و 45500 تومان به فروش میرسند. از آنجا که این دو نوع پارچه چادری با تخفیف ویژه نمایشگاه به فروش میرسند، شرط ارایه کارت ملی به عنوان تدبیری برای جلوگیری از به وجود آمدن بازارسیاه در نظر گرفته شده.
کیوان سهرابی هرچند از هماهنگ بودن بخش عفاف و حجاب با شعار «تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی» سخن میگوید، اما اظهار امیدواری کرد در سالهای نزدیک طرحهای ایرانی- اسلامی با پارچههای با کیفیت ایرانی در اختیار مخاطبان این محصول قرار بگیرد.
پارچه بده چادر بگیر
علاوه بر 18 غرفهای که چادرهای ساده، ملی و طرحهای مشتق شده از آن را به طور آماده عرضه کردهاند، امسال غرفهای در نظر گرفته شده که دوزندگان حرفهای چادر بازدیدکنندگان را در هر طرح دلخواه به رایگان میدوزند و همانجا تحویل میدهند. البته این طرح دلخواه مشمول طرحهایی است که در بازار موجود است، نه طرحهایی که در بخش نمایشگاهی ارایه شده.
چی به کی میاد؟
این محدودیت درباره آموزش طرحهای هم وجود دارد. در کارگاه دیگری مراجعان میتوانند برش و دوخت چادر را بیاموزند. این آموزش تنها به چادر ساده و ملی محدود میشود، و طراحان اجازه ندارند طرحهای نمایشگاهی را آموزش دهند، اما آنها حاضر برای رفع اشکال طرحهای دیگر آماده کمکاند.
اما کار جالبتری که در این کارگاه انجام میشود، مشاوره و پیشنهاد درباره مدلهاست. اینکه برای هر کسی چه مدلی بهتر است. منیره یکتاش مدیر ورکشاپ بخش عفاف و حجاب معتقد است انتخاب اشتباه در انتخاب مدل چادر میتواند فرد را از سر کردن چادر منصرف کند، بنابراین لازم است براساس نوع استفاده و آناتومی بدن طرح چادر انتخاب شود.
طرحهای نمایشی
میانه بخش عفاف و حجاب جایی است که برای نمایش طرحهای تازه چادر در نظر گرفته شده. اینجا مانکنها جدیدترین و به گفته بسیاری از بازدیدکنندکان گاهی عجیبترین طرح چادرها را به نمایشگذاشتهاند.
این مدلها در دو گروه دستهبندی شدهاند: چادرهای مناسب اجتماع و چادرهای مجلسی! و دومی که 15 تا 20 طرح حاضر در نمایشگاه این عنوان را دارد، همان طرحهایی است که به نظر اکثریت قریب به اتفاق بازدیدکنندگان طرحهایی عجیب دارند. مجلسی! بودن این چادرها هم نمیتواند بازدیدکنندگان را نسبت به طرحها قانع کند، چه استفاده چادر در مجلس مهمانی برای بازدیدکنندگان تعریف شده نیست.
خانم قربانی که 26 ساله است و خانهدار خود چادر سر نمیکند، اما به خبرنگار شبستان میگوید: مدلها خیلی قابل استفاده نیستند، البته شاید این طرحها برای کسانی که سادگی را دوست ندارند جذابیت داشته باشد، اما من طرحهایی را دوست دارم که در عین سادگی جذاب باشند.
مجید محمدی که 28 ساله است و به همراه همسر و فرزند کوچک خود از بخش عفاف و حجاب نمایشگاه بازدید میکند، به رغم حضور هر ساله در نمایشگاه قرآن اولین باری است که این بخش را میبیند. او به دلیل آنکه این بخش تا سال گذشته خارج از شبستان اصلی دایر میشده هیچگاه چنین بخشی را ندیده بوده. بخش عفاف و حجاب برای محمدی به جهت تازگی بسیار جذاب است، اما طرحها نه. او درباره طرحهای تازه گفت: بعضی از طرحها شبیه مانتو شده، بعضیها تنگاند، بعضیها کلاه دارند. او همان اولین تغییرات در طراحی چادر را میپسندد و این در پوشش همسرش هم دیده میشود.
محمد چمنی اما طرحها را خیلی هم پسندیده. او که 56 سال دارد و بازنشسته سپاه است معتقد است الان فرهنگ حجاب در جامعه «ناجور» است و این نمایشگاه با طرحهای تازهاش میتواند برای «وضعیت کنونی» مفید باشد. البته او برای خانواده خود حداکثر تا چادر عربی پیش رفته و هیچگاه به پیشنهاد استفاده از دیگر طرحها فکر نکرده.
خانم تقیزاده که به خاطر بچه کوچکش از چادر ملی استفاده میکند، خود را دارای حجاب کامل میداند و به همین دلیل بیشتر طرحها را برای داشتن حجاب کامل غیر قابل استفاده میداند، اما او هم این طرحها را برای جوان امروز لازم میداند تا بتواند با داشتن حق انتخاب بیشتر، پوششی شبیهتر به حجاب کامل را انتخاب کند.
نسل چهارمیها اما این طرحها را بیشتر میپسندند، اما چون هنوز کسی هیچکدام از طرحها در بازار نیست و کسی استفاده نمیکند، پس آنها هم نمیتوانند سراغ این طرحها بروند.
پریناز 17 سال دارد و از دیدن طرحها حسابی ذوق کرده. اما به نظر او پوشیدن یکی از این طرحها در خیابان مساوی است با جلب توجه و خنده رهگذران. مینا دانشور هم که 10 سال دارد چادرهای ساده را دست و پا گیر میداند، و ترجیح میدهد از طرحهای ملی و شبیه آن استفاده کند. او هم دوست دارد طرحهای تازه را امتحان کند، به شرطی که دیگران قبلا استفاده کرده باشند.
یکی از پنج راهنمایی که با حمایل «عفاف و حجاب» خود همه طرحها را روی مانکنها پیاده کرده و معتقد است برخی از طرحها تنها زینتی است و به درد کسانی که دنبال حجاب کاملاند نمیخورد. سلیمانی البته به خبرنگار شبستان میگوید این طرحها برای کسانی که دنبال حجاب کامل نیستند میتواند مفید باشد.
راهنماهای دیگر از دادن هر نوع اطلاعاتی درباره نحوه پوشیدن و استفاده از چادرها معذورند و فقط بازدیدکنندگان را از دست زدن به مانکنها منع میکنند.
مرده یا زنده، مساله این است
محمد حسینی پور، کارشناس طراحی لباس و دوخت، نیز از انتخاب عنوان مجلسی برای برخی چادرها اظهار شگفتی کرد و به خبرنگار شبستان گفت: چادر که پوشش درون خانه نیست که نوع مجلس آن طراحی شود.
او علاوه بر این معتقد است زمان آن رسیده که نمایش چادرها از مانکنها فراتر رفته و به صورت زنده به نمایش درآیدو. به این ترتیب که غرفهداران و راهنماها خود از طرحهای جدید استفاده کنند تا بازدیدکنندگان طرحها را در حال حرکت ببینند. یعنی این شوی مرده باید به شوی زنده تبدیل شود.
به گفته او عدم موفقیت طرحهای تازه در چادر به دوگانگیای میان مسئولان و طراحان و مردم مربوط است، چرا که مسئولان کار طراحان را نمایش میدهند، اما مردم آنها را نمیبینند.
این کارشناس هنری همچنین بر لزوم استفاده از ابزار جدید و تکنولوژیک در بخش عفاف و حجاب تاکید کرد و مثال زد: در بخش معرفی تاریخچه کشف حجاب ایجاد نمایشگاه عکس حداقل کاری است که میشود انجام داد که در سالهای گذشته هم انجام میشده، در حالی که یک السیدی لمسی با قابلیت جستوجو تعداد زیادی از مخاطبان را به بررسی این موضوع علاقهمند خواهد کرد.
'گزارشی از حبیبه بدری
نظر شما