شافعی: معماری داخلی هنری است که مخاطبان آن عموم مردم اند

بیژن شافعی با اشاره به تغییر سبک زندگی و فضای داخلی زندگی مردم در دوران معاصر گفت: ورود اتومبیل به فضای شهری و تلویزیون به فضای داخلی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در این تغییر و تحول است.

به گزارش خبرنگار شبستان، بیژن شافعی، معمار و دبیر فرهنگی جامعه مهندسان معماران ایران در نشست "معماری داخلی در ایران از دوره قاجار تا کنون" که به همت جامعه مهندسان معماری داخلی ایران برگزار می شد، به بررسی سیر تحول معماری داخلی در دوره معاصر پرداخت.

 

وی در ابتدا با ابراز خوشنودی از افزوده شدن رشته معماری داخلی به عنوان تحصیلات داخلی گفت: موضوع معماری و معماری داخلی از یکدیگر جدا نیستند. معماری داخلی هنری است که با مردم سر و کار دارد و مخاطبان آن عموم مردم هستند.

 

شافعی در بخش دیگری از سخنان خود به سیر تحول معماری داخلی از پیش از اسلام تا دوره اسلامی پرداخت و گفت: در بازدید از موزه ایران باستان با تجهیزات و عناصر داخلی روبرو می شویم که نشانگر توجه به عناصر فضای داخلی در طول تاریخ ایران است.

 

وی در ادامه به منابعی برای آشنایی با سبک زندگی و طراحی فضای داخلی در تاریخ ایران اشاره کرد و افزود: در دوره معاصر شرق شناسان و کارمندان خارجی حاضر در ایران با نگارش کتابها یا عکسبرداری از فضای زندگی مردم مهم ترین منابع مکتوب و مصور ما را برای شناخت حال و هوای زندگی مردم فراهم کرده اند.

 

وی در این زمینه به کتاب "وولف" اشاره کرد که اطلاعاتی دقیق و جزئی درباره سبک زندگی در روستاهای ایران به دست می دهد. کتاب دست های عکس های "هولستر" دیگر کتابی است که به طور مثال از طریق آن می توان به تاریخچه ساخت صندلی به شکل امروزی آن در ایران پی برد.

 

"سابقه آموزش معماری داخلی در ایران" در موضوعی بود که بیژن شافعی به آن پرداخت. وی گفت: مدرسه صنایع مستظرفه بسیار پیش از دانشکده هنرهای زیبا تاسیس شد که در آن معماری داخلی در کنار سایر هنرها تدریس می شد. همچنین اولین مجلات معماری در ایران با عنوان آرشتیکت و معماری نوین فصل هایی مختص معماری یا تزئینات داخلی داشته اند.

 

دبیر فرهنگی جامعه مهندسان معمار در بخش دیگری از سخنان خود به معماری داخلی در دوران تحول پرداخت و بناهای باقی مانده، عکس ها و فیلم های مربوط به این دوران را از مفیدترین منابع در شناخت سیر تحول این هنر در دوران معاصر دانست.

 

شافعی با اشاره به سفرهای ناصرالدین شاه به عنوان اولین مسافرت مقامی ایرانی به خارج در دوران صلح و حضور او در نمایشگاه های جهانی گفت: ناصرالدین شاه به لندن و بروکسل سفر کرد و در مراسم افتتاح برج ایفل در پاریس حضور یافت. مسافرت های ناصرالدین شاه موجب ورود دستاوردهای جدید غرب از جمله عکاسی و فیلم سازی و شکل امروزی تئاتر به ایران شد.

 

وی ادامه داد: همچنین به کارگیری محصولات تزئینی همچون آینه های قدی در دربار ناصری نشان از ورود این محصولات در این دوران به کشور دارد. ازسوی دیگر در همین دوره است که تکیه دولت به عنوان اولین ساختمان برای برپایی نمایش های آئینی ساخته می شود و در آن مردان و زنان به تماشای تعزیه می نشینند.

 

پایان بخش سخنان شافعی اشاره به کتاب "چگونه باستان شناس شدم" بود که در آن، تغیر و تحول زندگی روزمره مردم ایران با ورود یخچال و سایر لوازم جدید و تغییر مکان آشپزخانه و سرویس بهداشتی از بیرون اتاق به داخل، به تصویر کشیده شده است.

 

شافعی هم چنین ورود اتومبیل به فضای شهری و تلویزیون به فضای داخلی را از تأثیرگذارترین عوامل تغییر و تحول در فضای زندگی مردم ایران معاصر دانست.

 

وی در پایان به چاپ مجلات متعدد در زمینه معماری و معماری داخلی و تبلیغ فضاهای داخلی مینمال در این مجلات اشاره کرد و گفت: فضاهای مینمال برای عکاسی خوب است اما باید پرسید که آیا این فضاها، با زندگی و فرهنگ ما ایرانیان همخوانی لازم را دارد یا نه؟  

 

پایان پیام/

 


 

کد خبر 15429

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha