چرا خداوند بزرگ روزه را بر بندگان خود واجب کرده است؟

ثروتمند مزه گرسنگى را بچشد و آنگاه به مستمندان بخشش نماید.<BR>

خبرگزاری شبستان : در تحقیقات به عمل امده اثار و فوائد فراوانی از روزه شناخته شده است . روزه سلامتى‏ بدن و روح و روان انسان ر ابه ارمغان می اورد. در حدیثی نیز امده است :
صوموا تصحّوا.
پیامبر اسلام فرمودند : روزه بگیرید سالم بمانید.
ماه مبارک بود بشارت اى مؤمنین شهر الذى انزل فیه کتاب المبین‏
صوموا تصحوا نبى فرمود بر مسلمین خیزید وقت سحر نهید رخ بر زمین‏
که عفو هر شب شوند هزارها مذنبین‏


در حدیثی پیرامون فلسفه روزه امده است :
از امام حسین (ع) پرسش شد که چرا خداوند بزرگ روزه را بر بندگان خود واجب کرده است؟

امام (ع) در جواب فرمود: تا ثروتمند مزه گرسنگى را بچشد و آنگاه به مستمندان بخشش نماید.
یکى پرسید از آن بحر عطشمند که اى سرچشمه فیض خداوند
ز بهر چیست وهّاب المواهب بمردم روزه در دین کرده واجب‏
جوابش را شهنشاه دو عالم حسین، آن علت ایجاد آدم‏
در گنج سخن این گونه بگشود بسائل گوهرى ز آن گنج بخشود
که تا آنان که از مالند خرسند چشند از جوع طعمى ساعتى چند
بیاد آرند احوال فقیران مگر باشند ز آنان دستگیران‏
ز پاى افتادگان را دستگیرند که خود در دست بى‏برگى اسیرند
تو اى مشکاة گر هستى سخندان شنو از سر یزدان سر یزدان‏
در ادامه به بیانالت رهبری اشاره خواهیم داشت به امید انکه گوش فرا داده و در این ماه مبارک بهره کامل از ضیافت الله ببریم.

«روزهاى آخر ماه رمضان است و حال و هواى دل و جان مردم ما - از جمله شما - حال و هواى عبادت و خشوع و صفاست؛ ان‌شاءاللَّه. در دعاهاى این ایام و این شبها خواندید که: «اللّهمّ و هذه ایّام شهر رمضان قد انقضت و لیالیه قد تصرّمت».(1) عرض میکنیم: پروردگارا! شبهاى ماه رمضان سپرى شد، روزهاى ماه رمضان درنوردیده شد و ما نمیدانیم که در این روزها و شبهائى که گذشت، چه مقدار توانستیم ظرف وجود خودمان را از رحمت تو، از عنایت تو لبریز کنیم و چه مقدار بهره ببریم. و عرض میکنیم: «ان لم تکن رضیت منّا فالأن فارض منّا»؛ پروردگارا! اگر تا این لحظه ما نتوانسته‌ایم رضایت و خشنودى تو را کسب کنیم، درخواست و تمنا میکنیم که در همین لحظه رضایت خودت را شامل حال ما بفرما.

خوب، طهارت و صفاى نفس براى همه مهم است، براى همه لازم است، در زندگى همه مؤثر است؛ اما به نظر من براى استادان و دانشمندان مهمتر است، مفیدتر است، پرسودتر است. اولاً به خاطر اینکه شما که استاد هستید، بیش از آن مقدارى که گفتار شما در تکوین شخصیت شاگرد و جوان اثر بگذارد، منش شما و رفتار شما اثر میگذارد - غالباً اینجور است - به طورى که اگر گفتار شما او را به یک جهتى سوق بدهد، اما رفتار شما همراه با آن جهت نباشد، این رفتار و منش تأثیر میگذارد در مخاطب شما، در شاگرد شما، در آن متعلم و جوانى که دانشجوى شماست. این، یک جهتِ اهمیت صفاى نفس است. اگر استاد ما از معنویت و روح باصفا برخوردار باشد، فضاى کلاس را، فضاى درس را، فضاى دل متعلم را منور خواهد کرد. ما به این احتیاج داریم. علاوه‌ى بر این، شما دانشمند هستید؛ لذا دانش اگر با نورانیت همراه باشد، جهت درست را پیدا خواهد کرد.( مربوط به : بیانات در دیدار اساتید دانشگاه‌ها تاریخ 1389/06/14).

 


ماه رمضانِ امسال با یک نگاه اجمالى که انسان نگاه میکند، باز هم بهتر و شیرین‌تر و باصفاتر از ماه رمضانهاى گذشته بود؛ و ما این را بحمداللَّه هر سال احساس میکنیم. جلسات تلاوت قرآن، که گاهى در یک روز شاید هزار نفر یا بیشتر مى‌نشینند و تلاوتها را استماع میکنند، این نه در یک شهر، نه در دو شهر، در بسیارى از شهرهاى کشور تکرار میشود. واقعاً انسان نمیداند چطور خدا را شکر کند که کشورِ دورافتاده‌ى از قرآن و تلاوت قرآن و انس با قرآن در دوران طاغوت، امروز اینجور آمیخته باشد با آیات کریمه‌ى الهى. انسان مى‌بیند جوانهائى را، نوجوانهائى را که آنجا نشسته‌اند و یک ساعت تلاوت میکنند؛ چه تلاوت شیوائى؛ صحیح، دقیق، متوجه به معنا، و مردم هم گوش میکنند. اگر در سطح کشور انسان ملاحظه کند، میتوان گفت این انس با قرآن و تلاوت قرآن در ماه مبارک رمضان، اعداد میلیونى دارد.
همین طور، جلسات دعا. شما تصور بفرمائید که در شبهاى ماه رمضان و سحرهاى ماه رمضان، یک جمعیت میلیونى دارند دعاى ابوحمزه میخوانند؛ چه آنهائى که در جلسات حضور دارند، چه آنهائى که از طریق تلویزیون و رادیو این دعا را میشنوند و داخل منزل حال میکنند، صفا میکنند، اشک میریزند؛ اینها چیزهاى کمى نیست؛ اینها نشانه‌هاى لطف الهى است.
بعد نوبت میرسد به حضور سیاسى مردم در روز قدس. باز انسان دست قدرت الهى را مشاهده میکند که اینطور دلهاى مردم را جذب میکند و مى‌آورد توى آن هواى گرم، با دهان روزه، وسط خیابانها؛ وفادارى خودشان را به انقلاب، به آرمانهاى انقلاب نشان میدهند، فریاد میکنند؛ پیرمرد مى‌آید، بچه‌ى کوچک مى‌آید، زنها مى‌آیند، مردها مى‌آیند.
بعد نوبت میرسد به روز عید فطر و نمازهاى عید. این تضرع و دعائى که در روز عید فطر در سرتاسر کشور خوانده میشود، مردم جمع میشوند، دعا میخوانند، تضرع میکنند، از خداى متعال عالى‌ترین خواسته‌ها را درخواست میکنند، با حالت توجه، با حالت تضرع، ما کِى این چیزها را داشتیم؟ کِى در طول تاریخ - تاریخ قرنها، نه تاریخ سالها - کشور ما اینجور مشحون به آیات الهى و کلمات تضرع‌آمیز در مقابل پروردگار و دعا و توجه و ذکر بوده؟ کِى این همه مردم در این وادى وارد میشدند؟ براى کى مى‌آیند؟ به کى میخواهند خودشان را نشان بدهند؟ جز اخلاص، جز ایمان، جز علاقه و عقیده‌ى به مبانى اسلامى، هیچ عامل و انگیزه‌ى دیگرى در اینجا قابل تصور نیست. خب، اینها همه‌اش موجبات رحمت الهى است؛ «اللّهمّ انّى اسئلک موجبات رحمتک.» اینها همان چیزهائى است که باران فیض الهى را بر سر ما میبارد.(مربوط به : بیانات در دیدار اعضاى مجلس خبرگان رهبرى‌تاریخ : 1390/06/17).

 

 

 

ما معتقدیم - و این جزو بدیهیات اسلام، بلکه بدیهیات همه‌ى ادیان است - که انسان، فقط در سایه‌ى ارتباط و اتصال با حق تعالى است که مى‌تواند به تکامل و تعالى دست پیدا کند. البته فرصت ماه رمضان، یک فرصت استثنایى است. این، چیز کمى نیست که خداى متعال در قرآن بفرماید: «لیلةالقدر خیر من الف شهر»(1). یک شب از هزار ماه بهتر و بافضیلت‌تر و در پیشرفت انسان مؤثرتر، در ماه رمضان است. این، چیز کمى نیست که رسول اکرم(ص) این ماه را ماه ضیافت الهى به حساب بیاورند.مگر ممکن است که انسان وارد سفره‌ى کریم بشود و از آن‌جا، محروم خارج بشود؟ مگر وارد نشوى. آن کسانى که وارد سفره‌ى غفران و رضوان و ضیافت الهى در این ماه نشوند، البته بى‌بهره خواهند ماند و واقعاً این محرومیت به معناى حقیقى است. «انّ الشّقىّ من حرم غفران‌اللَّه فى هذا الشّهر العظیم». محروم واقعى، آن کسى است که نتواند در ماه رمضان، غفران الهى را به دست بیاورد.(مربوط به : سخنرانى در دیدار با مسؤولان و کارگزاران نظام جمهورى اسلامى، به مناسبت عید سعید فطر
تاریخ : 1369/02/07).

 

پایان پیام /
 

کد خبر 155454

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha