رمضان و برخی آداب و رسوم آن در عربستان

جامعه عربستان باآن که به سرعت به سمت استفاده از فناوری روز پیش می رود، اما به قواعد شرعی و سنت های خود نیز پایبند است.بانیان سفره های افطاردرمسجدالنبی و مسجدالحرام ازنپذیرفتن دعوت افطاری به شدت دلشکسته می شوند.

خبرگزاری شبستان، سنت روزه داری در تلفیق با فرهنگ و سنت های اجتماعی در هر جامعه شکلی خاص به خود گرفته است، بطوریکه آداب روزه داری جزئی از نشانه های مردم شناسی یک ملت گردیده است.
از نگاه فرهنگی می توان گفت آیین سنتی ماه رمضان همپای کلیه اعیاد و آداب سنتی در جهان ماهیت فرهنگی به خود گرفته است. در هر گوشه ای از جهان که مسلمانی در آنجا زندگی می کند، ماه رمضان در ظرف فرهنگ بومی آن منطقه قرار می گیرد و آن چنان با سنت های محلی خو می گیرد که به سختی می توان ماه رمضان را تنها یک مراسم دینی دانست. سرزمین حجاز و عربستان که ما آن را به عنوان مهد اسلام می شناسیم، در رمضان آیین ها و مراسم خاصی برای استقبال ازاین ماه مبارک، سحرها و افطارهای آن دارد که آشنایی با آنها گوشه هایی از مردم شناسی این کشور آن هم در دوره مدرنیته را برای ما ترسیم می کند.

18 میلیون پیامک برای اعلام حلول ماه رمضان
بر اساس تقویم عربستان سعودی، روز جمعه 30 تیرماه اول ماه رمضان المبارک بود. ماه رمضان در عربستان سعودی و بخصوص در شهرهای مقدس مکه و مدینه با شکوه فراوان برگزار می شود و برای این منظور در سطح خانواده ها و نیز فروشگاههایی که تامین نیازهای روزه داران را برعهده دارند، تحرکات زییایی در استقبال از این ماه خدایی صورت می گیرد. جامعه عربستان با آن که به سرعت به سمت استفاده از فناوری روز پیش می رود، اما به قواعد شرعی و سنت های خود نیز پایبند است. امسال نیز یش از 18 میلیون نفر در عربستان از طریق پیام متنی تلفن همراه (اس ام اس) از حلول ماه رمضان مطلع شدند. در این پیام ها با ابراز خوشحالی و سعادت آغاز ماه رمضان را به مردم اطلاع داده می شود. این شیوه برای اطلاع رسانی در مورد حلول ماه شوال وعید فطر نیزمورد استفاده قرار می گیرد. شهرهای مکه مکرمه و مدینه منوره که طی سالهای اخیر بسرعت به عنوان یک شهر مدرن با ساختمانهای بلند، خیابانهای عریض پر از خودرو، مغازه های بی شمار و حتی رستورانهای آمریکایی مک دونالد و یا پیتزا فروشی ها تغییر چهره داده است، امادر ماه رمضان تمامی رستورانهای آنها تا افطار بسته است و دراین ساعت همزمان با گسترانیده شدن سفره های افطاری در اغلب مساجد، این رستورانها نیز فعالیت خود را شروع می کنند که تا سحر ادامه دارد.

کارگران؛ عمده میهمانان سفره های افطاری
به مناسبت ماه مبارک رمضان روزنامه های عربستان نیز صفحه و یا صفحات ویژه ی را برای پاسخ به سوالات شرعی شهروندان در مورد ماه رمضان تدارک می بینند. امور خدماتی و اجرایی در مکه مکرمه و مدینه منوره از فروشندگی در مغازه ها گرفته تا خدمات شهری را کارگران خارجی و بیشتر بنگلادشی و اندونزیایی انجام می دهند و یک کارگر خارجی ساده در این شهر ماهیانه 500 ریال سعودی حقوق می گیرد. این کارگران عمده میهمانان سفرهای افطاری مساجد هستند که وقت افطار پهن می شود تا روزه داران افطار خود را بگشایند و بلافاصله نیز نماز مغرب را اقامه می کنند. روزنامه های عربستان که در مکه مکرمه و نیز مدینه منوره همزمان با دیگر شهرهای بزرگ این کشور توزیع می شوند،‌ این روزها پر از آگهی های تبلیغاتی در استقبال از ماه مبارک رمضان از سوی بنگاههای اقتصادی، فروشگاهها و بنیادهای خیریه است که حلول این ماه را تبریک گفته اند.

دعوت روزه داران به افطاری های اجباری
به مناسبت ماه رمضان هدایایی میان مردم فقیر و کم بضاعت توزیع می شود و خودروهایی همه روزه این کمک ها را به زائران در اطراف حرمین شریفین ارایه می کنند که بسته هایی از خرما از جمله این هدایاست. افطار دادن و دعوت از روزه داران برای افطار کردن و حتی اصرار به آنها در هنگام افطار، یکی از ویژگی های شهرهای مقدس مکه و مدینه در ماه مبارک است. در ماه رمضان بطور معمول در مساجد بزرگ عربستان سعودی نماز تراویح خوانده و جلسات قرائت قرآن به صورت گسترده دایر می شود. با نزدیک شدن به این ماه‌، افرادی که روزه قضا و یا مستحبی در ماه شعبان دارند ،‌ این روزها را روزه می گیرند و در غروب و به هنگامی که موذن از ماذنه های مسجد نبوی (ص)‌ درمدینه یا مسجد الحرام در مکه بانگ الله اکبر بر می دارد، سفره های بسیار افطار را می توان شاهد بود که در مسجد و بیرون از آن برای افطار روزه داران گسترانیده می شود و بانیان آن آنقدر به ثواب این کار اعتقاد دارند که اگر دعوت آنها را برای افطاری نپذیری، فوق العاده دل شکسته می شوند.

اصرار و اهمیت خاص به عمره در رمضان  

در عربی به شیرینی "حلویات "‌ گفته می شود که مصرف زیادی در ماه مبارک رمضان دارد و این خاص کشور عربستان سعودی هم نیست و تقریبا در همه کشورهای عربی و غیر عربی ، شیرینی های ماه رمضان طرفداران خود را دارد که زولبیای ایرانی در این میان از شهرت جهانی برخوردار است. در قنادیهای دو شهر مکه و مدینه از این نوع زولبیا تهیه می شود که هر کیلوی آن معادل شش هزار تومان به فروش می رسد و طرفداران زیادی نیز دارد. نوعی آش عدس که با روغن زیاد خورده می شود و شکلی از پیتزای محلی که در آن مقدار زیادی زرده تخم مرغ و ادویه و مواد قندی بکار برده شده، از دیگر غذاهایی است که اگر چه درتمام اوقات سال در عربستان استفاده می شود، اما در ماه مبارک رمضان غذای ثابت همه سفره هاست. عمره گذاردن در ماه رمضان بسیار مورد تاکید قرار گرفته است. سعودیها در این ماه تلاش می کنند تا چنانچه عذری جدی نداشته باشند،‌ حتما و حداقل یک بار عمره انجام دهند. شیعیان نیز به عمره گذاری در ماه رمضان بسیار اصرار دارند چرا که در منابع اهل سنت و شیعه احادیث و روایات بسیاری درباره فضیلت عمره گذاری در ماه رمضان آمده است. چنانکه از امام جعفر صادق علیه السلام نقل است که فرموده اند: عمره ماه رمضان برترین (عمره ها)‌ ست.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی حج وابسته به بعثه مقام معظم رهبری

پایان پیام/  

 

 

 

کد خبر 155688

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha