به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام فلاح زاده بین نماز ظهر و عصر 12 مرداد سال 91 به امامت رهبر معظم انقلاب به بیان احکامی درباره مسجد پرداخت.
متن سخنان وی در ادامه می آید:
از جمله برکات ماه مبارک رمضان اقبال بیشتر مردم به حضور در مساجد است و حضور در مسجد آثار و فواید زیادی دارد. هر چند مسجد را برای رمضان نساختند و مومنان باید در سایر ایام سال هم در مساجد حاضر شوند و از آثار و برکات معنوی آن بهره مند شوند اما به هر حال در ماه خدا بندگان به خدا و خانه های خدا توجه بیشتری دارند و مساجد خانه های خدا در زمین است.
ثواب حضور در مسجد
امام صادق (ع) فرمودند: بر شما باد رفتن و حضور در مساجد که مساجد خانه های خدا در زمین است و هر کس پاک و پاکیزه به مسجد برود خداوند او را از گناهانش پاک می کند و جزو زائران خدا به حساب می آید. نشستن در مسجد ثواب دارد در روایت است وقتی به مسجد می روید هر قدمی که در مسجد برمی دارید 10 حسنه نوشته می شود و 10 گناه بخشیده می شود.
در روایت داریم نشستن در مسجد به انتظار نماز، ثواب دارد. فرمودند: کسی که برای خدا به مسجد برود حتی نفس کشیدنش در مسجد اجرا و ثواب دارد. اینکه می گویند مومنان می توانند همه حیات و زندگی و خواب و خوراکش برای خدا باشد مصداق همین مطلب است.
مسجدسازی
مسجدسازی ثواب بسیار زیادی دارد و در قرآن کریم مسجدسازی و تعمیر مساجد از اوصاف مومنان شمرده شده است خوشبختانه نهضت خواب مدرسه سازی در کشور راه افتاد و خیرین اخیراً نهضت مسجدسازی آغاز شده است و نیاز به مسجد در بسیاری اماکنی احساس می شود و امیدواریم این اقدام هم اثربخش باشد.
مسجد جزء اماکن مقدس و دارای احکام و آداب و احترام خاصی است بین مساجد از نظر احکام تفاوتی نیست و در برخی مساجد از نظر فضیلت تفاوت هایی است. بین مسجد شیعیان و مساجد اهل سنت از نظر احکام تفاوتی نیست اما مسجد با متعلقات مسجد فرق می کند.
برخی مکانی را وقف می کنند که مسجد باشد. گاهی وقف می کنند برای مسجد که دومی احکام مسجد را ندارد و فقط احکام وقف را داراست.مسجد ممکن است کتابخانه، طهارت خانه، کانون فرهنگی هنری و بسیج و .. داشته باشد آنها متعلق به مسجد است ولی مسجد نیست. در برخی موارد ممکن است حیاط مسجد نیز وقف مسجد شده باشد اگر نشده باشد حیات حکم مسجد را ندارد.
مسجد احکام خاصی دارد که باید مراعات شود جایی که می دانیم مسجد است احکام مسجد را دارد اما متعلقات که مسجد نیست احکام مسجد را ندارد. همچنین جایی که نمی دانیم جزو مسجد هست یا نه احکام مسجد را ندارد.
از جمله احکام مسجد حفظ احترام مسجد است و بی احترامی به مسجد به هر نحو حرام است. اگر انسان کاری در مسجد انجام دهد که بی احترامی محسوب شود حرام است مثل نواختن موسیقی یا ورزش در مسجد یا هر سخن و حرف بی مربوط.
احترام به مسجد
از جمله کارهایی که مصداق اقدام به مسجد دانسته شده است احترام به مسجد است. در روایت داریم سلام، احترام به مومن، نماز، احترام به مسجد نماز و طواف احترام به کعبه است. امیرالمومنین(ع) فرمودند: مسجد را گذرگاه قرار ندهید مسجد راه و معبر نیست، وقتی وارد می شوید در آن نماز برپا کنید.
مستحب است هنگام گذر از مسجد دو رکعت نماز اقامه شود که آن را نماز تحیت می گویند بسیاری از بزرگان هنگام برپایی کلاس های درس در مساجد از باب احترام به مسجد دو رکعت نماز تحیت می خوانند. اقامه نماز در مسجد ثواب بسیار زیادی دارد.
از نظر درجه ثواب مساجد یکنواخت نیستند. در روایت داریم حتی المقدور نماز را در مسجد بخوانید. همسایه مسجد اگر بدون عذر نماز را در مسجد نخواند نمازش کامل نیست. طبق روایات هر نماز در مسجدالحرام معادل 100 هزار رکعت نماز است و هر نماز در مسجد النبی معادل 10 هزار نماز است گرچه روایت های دیگری هم داریم که ثواب را بیشتر از این شده اند.
نماز در مسجد جامع کوفه معادل هزار نماز، نماز در مسجدالاقصی هزار نماز، نماز در مسجد جامع هر شهر یا روستا معدل 100 نماز، در مسجد هر محل 25 نماز و در مسجد بازار 12 برابر ثواب دارد. این تعداد از نظر فضیلت و ثواب است و جایگزینی نمازهای قضا و دیگر نمازها نمی شود.
پایان پیام/
نظر شما