فاجعه خونین حمله به مسجد گوهرشاد؛ ورقی ننگین از تاریخ دوره رضاخان

رییس اداره پاسخ گویی به سؤالات دینی و اطلاع رسانی آستان قدس رضوی فاجعه خونین مسجدگوهرشاد را یکی از اوراق ننگین تاریخ دردوره رضاخان و یادآور گوشه هایی از تحولات سیاسی دوران اخیر و شور و هیجان دوران انقلاب دانست.

خبرگزاری شبستان: فاجعه خونین حمله به مسجد گوهرشاد یکی از اوراق ننگین تاریخ در دوره رضا خان است. رضا خان که با زور سر نیزه و با حمایت بیگانگان به قدرت رسید طرح اسلام زدایی را به اجرا گذاشت، در روزهای 20 و 21 تیر سال 1314 شمسی، مسجد گوهرشاد را که مملو از جمعیت معترض بود، مورد حمله قشون قزاق قرار داد و در این حادثه مسجد گوهرشاد به خاک و خون کشیده شد.
حجت الاسلام مهدی جودکی، رییس اداره پاسخ گویی به سؤالات دینی و اطلاع رسانی آستان قدس رضوی پیرامون نقش مسجد گوهرشاد در پیروزی انقلاب به خبرنگار شبستان گفت: این مسجد به عنوان بزرگترین و اصلی ترین مسجد شهر از آغاز تاکنون یکی از مراکز مهم مذهبی و سیاسی مشهد مقدس بوده است. به همین سبب همچنان که نام مسجد گوهرشاد تداعی کنندة بخشی از تاریخ، تمدن، معماری و هنر 600 سال گذشته ایران، خصوصاً خراسان است، یادآور گوشه هایی از تحولات سیاسی دوران اخیر و شور و هیجان دوران انقلاب اسلامی نیز است.
وی یکی از رخدادهای سیاسی مهم این مسجد را قیام تاریخی مسجد گوهرشاد که در تاریخ 21 تیر سال 1314 رخ داده است، دانست و اذعان کرد: در این تاریخ مردم مؤمن و انقلابی مشهد همراه با علما و روحانیون در این مسجد تجمع کردند و اعتراض خود را نسبت به سیاست های ضد دینی رضاخان از جمله کشف حجاب اعلام کردند که در پی این امر مأمورین رژیم پهلوی، وحشیانه به مسجد هجوم آورده و عده زیادی از مردم را به خاک و خون کشیدند.
حجت الاسلام جودکی تصریح کرد: این واقعه مهم تاریخی از این جهت اهمیت دارد که در دوران استبداد رضاخانی رخ داد. در دورانی که جامعه ایرانی بر خلاف دوران وقوع حوادث پیشین در سکوتی کم نظیر به سر می برد به گونه ای که قیام یا واقعه مسجد گوهرشاد را می توان تنها حرکت اعتراض آمیز گسترده مردمی در طول دوران حکومت استبدادی رضاخان، نه تنها در خراسان، بلکه در سراسر ایران به شمار آورد که این خود زمینه ساز بسیاری از قیام ها و حرکت های مردمی در آن دوران تا پیروزی انقلاب اسلامی بود.
وی افزود: در تحولات سیاسی و نهضت بیداری مردم به رهبری امام خمینی (ره) نیز مسجد گوهرشاد محور وکانون بسیاری از تجمع ها و سخنرانی ها به رهبری روحانیون انقلابی علیه رژیم پهلوی بود.
رییس اداره پاسخ گویی به سؤالات دینی و اطلاع رسانی آستان قدس رضوی درباره اهمیت جایگاه این مسجد بیان کرد: مسجد جامع گوهرشاد یکی از بزرگترین و زیباترین مساجد تاریخی در ایران، حتی جهان اسلام است. این مسجد مجلل و باشکوه جلوه ای حقیقی از میراث فرهنگی و هنری ایران و نتیجۀ نبوغ و هنر هنرمندان و معماران ایرانی است که در جوار بارگاه منور امام رضا علیه السلام بنا شده است.
وی ادامه داد: مسجد گوهرشاد به لحاظ معماری ویژه این مسجد، همچنین نکات عرفانی و معرفتی که در ساخت این مسجد به کار رفته، ترکیب رنگی که در کاشی ها و کتیبه های مسجد استفاده شده است و از همه مهمتر به سبب همجواری با حرم مطهر رضوی، همه و همه سبب شده است که از یک فضایی معنوی و منحصر به فرد برخوردار باشد به گونه ایی که همواره محل عبادت و راز و نیاز زایران و مجاوران حرم مطهر رضوی بوده و در تمام ساعات شب و روز درهای آن باز و برای عبادت کنندگان، نمازگزاران و قاریان قرآن آماده است و شاید مسجدی با این خصوصیات در هیچ یک از شهرها و کشورها نباشد.
حجت الاسلام جودکی خاطر نشان کرد: امروزه نیز از طرف آستان قدس رضوی برنامه های مختلف فرهنگی، مذهبی و تبلیغی در مجموعه مسجد گوهرشاد برگزار می شود. اقامه نماز جماعت در ایوان مقصوره و شبستان ها، جلسات آموزش روخوانی، روانخوانی و قرائت قرآن کریم، جلسات بیان احکام و سخنرانی پیرامون سیره و معارف ائمه اطهار علیهم السلام قبل و بعد از نماز و مراسم معنوی اعتکاف در ایام ماه رجب از جمله برنامه های ثابت مسجد گوهرشاد است که همه این برنامه ها با استقبال خوب زایران و مجاوران مواجه است. شبستان های مسجد نیز علاوه بر برگزاری برنامه های ذکر شده محل تشکیل جلسات درس و مباحثه طلاب علوم دینی نیز هست.

پایان پیام/
 

کد خبر 15935

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha