مسجدی مزین به نام امیرالمومنین(ع) با 400 خادم!

در مسجد امیرالمومنین علی(ع) که دیوارهای‌ شبستانش پوشیده از تصاویر 30 شهید دوران دفاع مقدس است، پیوندی مبارک بین نسل‌های مختلف صورت گرفته که حضور نمازگزاران نوجوان در زیر تصاویر شهدا، دلیل روشن بر این سخن است.

خبرگزاری شبستان: مسجد امیرالمومنین علی(ع) اگرچه در گوشه‌ای از جنوب غرب تهران قرار دارد، اما بنای این مکان مقدس همانند تمامی مساجد دیگر قرن‌هاست که آشنای هر مسلمان ایرانی در جای جای این سرزمین است.


گنبد و گلدسته‌هایی که از دور، بوی عطر نماز و راز و نیاز را همراه با آوای ملکوتی اذان به بیننده عرضه می‌کند، بهترین نشانی ما برای رسیدن به مسجد امیر المومنین علی (ع) بود. این مسجد با قدمتی 30 ساله و 30 شهیدی که تقدیم نظام اسلامی کرده است، نامی آشنا برای اهالی شهرک صاحب الزمان(عج) به شمار می‌رود که در هنگام حضور ما،‌ صفوف فشرده خود را برای ادای نماز مغرب و عشا برقرار کرده بودند.


• نمازگزاران نوجوان
شبستان 700 متری مسجد، پذیرای نوجوانان بسیاری بود که کثرت وجود آنها نگاه‌ها را به جانب خود جلب می‌کرد. اینجا، در مسجدی که دیوارهایش پوشیده از عکس 30 شهید دوران دفاع مقدس است، پیوندی مبارک بین نسل‌های مختلف صورت گرفته که به گفته حجه الاسلام خمیسی، مسئول مجتمع فرهنگی مسجد امیرالمومنین علی (ع)، حاصل برنامه‌ریزی‌های بسیج و دست اندرکاران مسجد به شمار می‌رود.


حجت الاسلام خمیسی که هم صحبت ما در مروری بر اقدامات مذهبی، فرهنگی و اجتماعی مسجد امیرالمومنین(ع) بود، از وجود مجتمعی فرهنگی، تربیتی و آموزشی درون مسجد سخن می‌گفت که گویی دست اندرکاران این مسجد در راستای نیل به آن قدم برمی‌دارد. خمیسی در این باره گفت: این مجتمع متشکل از پایگاه بسیج شهید بهشتی، کانون فرهنگی و هنری و نیز موسسه خیریه‌ای است که توسط آن به نیازمندان کمک رسانی می‌‌شود، در واقع نامگذاری مسجد به نام یک مجتمع به ما کمک می‌کند تا از تمامی پتانسیل‌های مسجد برای انجام کارهای عام المنفعه با وجهه‌ها و جنبه‌های مختلف استفاده کنیم.


وجود نمازگزارن نوجوان ما را بر آن داشت که چگونگی جذب این تعداد از بچه‌ها را از خمیسی جویا شویم و او در توضیح بیان داشت: جذب حداکثری یکی از توصیه‌های مقام معظم رهبری به شمار می‌رود که ما نیز با توجه به این مهم سعی کردیم اقداماتی عملی در این راستا انجام بدهیم. لذا به شناسایی مدارس راهنمایی اطراف‌مان پرداختیم و سپس طی جلساتی که با مدیران و مسئولان این مدارس برگزار کردیم، قدم بعدی برای جذب دانش آموزان را با حمایت خود مسئولان مدارس برداشتیم.


آن طور که حجت الاسلام خمیسی می‌گفت پس از شناسایی مدارس، بسیجیان این مسجد از طریق همکاری‌های فرهنگی نظیر برگزاری مراسم‌ جشن اعیاد مذهبی برای دانش آموزان، همکاری و همراهی مسئولان مدارس را جلب می‌کنند و سپس نسبت به شناسایی و جذب بچه‌ها اقدام می‌کنند. در این بخش نیز ابتکار جالبی اتخاذ شده که خمیسی در توضیح آن اظهار داشت: در مرحله جذب ما ابتدا مسابقه‌ای ترتیب دادیم و در اعلامیه مسابقه جوایز خوبی گنجاندیم تا دانش آموزان به شرکت در آن تشویق شوند. با جمع کردن این برگه‌ها متوجه شدیم که 700 الی 800 دانش آموز مشتاق برای عضویت در بسیج و حضور در نمازهای جماعت و فضای معنوی مسجد وجود دارند که از میان آنها شاگرد اول‌ها یا همان نخبه‌ها را جذب کردیم.


مدل جذب دانش آموزان راهنمایی، در دبیرستان و حتی مدارس ابتدایی نیز دنبال می‌شود و به این ترتیب آمار جذب 120 دانش آموز در فاصله زمانی بسیار کوتاهی نتیجه‌ای است که مسئولان مجتمع فرهنگی و تربیتی مسجد امیرامومنین(ع) از برنامه ریزی دقیق خود به دست می‌آورند. 120 دانش آموز که قرار است در بستر یک مسجد،‌ ابعاد مختلفی از آموزش‌های فرهنگی،‌ علمی، عقیدتی و حتی جسمی و ورزشی را پشت سر بگذراند.


• قاریان بین المللی در مسجد
هرچند مجتع فرهنگی و تربیتی مسجد امیرالمومنین علی (ع)، در آینده‌ای نزدیک با افزوده شدن فضای لازم با جدیت برنامه‌های خود را تعقیب خواهد کرد، اما این مسجد هم اکنون نیز برنامه‌های متعددی را به مورد اجرا می‌گذارد که راه اندازی دارالقرآن و توجه به قرائت و تفکر در آیات الهی، در کنار واحد شهدا و ارج نهادن به خانوادهای شاهد، از جمله این برنامه‌ها به شمار می‌روند.


قرائت شبانه قرآن کریم، برنامه ختم هفتگی قرآن و همچنین برگزاری محفل شبی با قرآن که طی آن از قاریان بین المللی برای حضور در مسجد دعوت به عمل می‌آید بخشی از برنامه‌های دارالقرآن مسجد به شمار می‌رود که گویی مورد توجه اهالی محله نیز قرار گرفته است. برگه‌هایی که روی آنها آیاتی از قرآن کریم برای قرائت هر شخص در نظر گرفته می‌شود، تقسیم بندی مناسبی را به اجرا می‌گذارند که در فرآیند آن نمازگران حاضر در مسجد به صورت دسته جمعی هر هفته کل قرآن را ختم می‌کنند. برنامه محفل شبی با قرآن نیز با قرار دادن سکویی در کنار محراب مسجد، فضاسازی مناسبی برای این منظور را صورت داده تا آوای خوش قاریان بین المللی صحن و سرای مسجد امیرالمومنین علی (ع) را عطرآگین سازند.


"واحد شهدای مسجد" بخش فعال دیگری است که برنامه‌های مناسبتی را به مورد اجرا می‌گذارد. برگزاری یادواره شهدا در کنار دیدار با خانواده‌های شاهد از برنامه‌های این واحد به شمار می‌رود. خمیسی در خصوص برنامه دیدار با خانواه شهدا بیان داشت: نوروز امسال با فراخونی که به عموم نمازگران دادیم به همراه جمعی از آنها و البته بسیجیان پایگاه به خانه شهدای این منطقه رفتیم تا ضمن دیدار با خانواده‌های این عزیزان، ارج و قرب خانواد‌ه‌های ایثارگران را برای نوجوانان و نسل سوم و چهارمی‌ نشان بدهیم. در همین دیدارها نیز بنرهایی را کنار در ورودی این خانه‌ها قرار دادیم تا نشانی برمنزلت خانواده‌های شهدا در جامعه اسلامی‌مان باشد.


• حلقه‌های صالحین
وجود 18 حلقه صالحین که باعث نمونه شدن پایگاه بسیج شهید بهشتی مسجد امیرالمومنین علی(ع) در سطح مساجد شهر تهران شده است، عاملی به شمار می‌رود که به گفته حجه الاسلام خمیسی،‌ ارتباط مستمر نمازگزاران و بسیجیان با محیط مساجد را موجب می‌شود.


در واقع حفظ و تداوم ارتباط بسیجیان با پایگاه و مسجد از اهداف طرح حلقه‌های صالحین به شمار می‌رود که دست اندرکاران مسجد امیرالمومنین علی(ع) با درک این موضوع سعی در گسترش کمی و کیفی این حلقه‌ها در مسجد خود کرده‌اند. خمیسی با اشاره به فواید اجرای این طرح گفت: حلقه‌های صالحین با ساز و کاری که دارند یکی از عوامل مهم جذب و پرورش افراد در بسیج و مساجد به شمار می‌روند. به این ترتیب که افراد با حضور در این حلقه‌ها در جمعی عموما 20 نفره، خود را باز می‌یابد و با ایجاد انس و الفتی که بین افراد در درون حلقه‌ها ایجاد می‌شود، از آموزش‌های عقیدتی، فرهنگی و مذهبی و حتی علمی برخوردار می‌شوند.


حلقه صالحین پایگاه شهید بهشتی با تقسیم بندی که براساس سن افراد در آنها صورت گرفته، نه تنها از لحاظ کمی که از بعد کیفی در سطح قابل قبولی قرار دارند و مقاطع سنی، دبستانی، راهنمایی، دبیرستانی،‌دانشجویی، جوانان و بزرگسالان را در برمی‌گیرند.


اما در بین 18 حلقه صالحین مسجد امیرالمومنین علی(ع) وجود سه حلقه میانسالان و سالخوردگان، نکته‌ای جالب توجه است که شاید از این لحاظ این مسجد را از مساجد دیگر متمایز سازد. حفظ تعدادی از بزرگسالان با وجود مشغله‌های کاری و روزمره‌ای که دارند، هنر هدفمندی حلقه‌های صالحین این مسجد به شمار می‌رود که خمیسی نیز به آن اشاره کرد و در خصوص برنامه‌های اجرا شده در این سه حلقه گفت: مسلما به فراخور حال هر مقطع سنی باید برنامه‌های خاص آن مقطع اجرا شود. بخصوص برای مقطع سنی بزرگسالان که مشغله‌های این عزیزان حفظ ارتباط مستمرشان در حلقه‌های صالحین را اندکی مشکل می‌سازد. به همین خاطر سعی کردیم با برنامه‌ریزی‌های دقیق جذابیت‌های این حلقه‌ها را برای این مقطع سنی حفظ کنیم.


برنامه‌های متداول منبری، هیئات مذهبی،‌ جلسات احکام هفتگی و تعداد دیگری از برنامه‌های خاص مقطع سنی بزرگسالان، به آن میزان از مقبولیت در بین این رنج سنی دست یافته‌اند که آنها را در کنار سایر حلقه‌های صالحین پایگاه شهید بهشتی مسجد امیرالمومنین علی(ع) حفظ کنند.


• مسجدی بدون خادم
آن طور که خمیسی می‌گفت، مسجد امیرالمومنین علی(ع) خادم مشخصی ندارد و خود نمازگزاران جوان این مسجد، به نوبت وظیفه نظافت مسجد را برعهده می‌گیرند. کلیدی که در آن وقت از شب در دستان یکی از جوانان مسجدی دیده می‌شد، خبر از نوبت او برای خادمی چند روزه مسجد می‌داد. به این ترتیب که این جوان می‌بایست به همراه چند نفر از نمازگزاران دیگر برای چند روز نظافت و همچنین باز و بسته کردن در مسجد را عهده دار باشند. به قول خمیسی این مساله باعث می‌شود که هر کدام نمازگزاران جوان مسجد، تجربه عملی خدمت به خانه خدا را به اندوخته‌های معنوی خود بیافزایند.
 

400 جوانی که به طور فعال در بسیج، کانون و مجمتع فرهنگی و تربیتی و اجتماعی مسجد امیرالمومنین علی(ع) فعالیت می‌کنند، هر کدام‌شان به تناوب خادمی مسجد را عهده دار بوده‌اند. این جوانان که عده‌ای از آنها در هنگام حضور ما برای شرکت در مراسم شب‌های رمضان مسجد ارک تجمع کرده بودند، علاوه بر آموزش‌های عقیدتی، علمی، فرهنگی و تربیتی، هم اکنون یک گردان عاشورا با سه گروهان کامل را تشکیل داده‌اند تا در مواقع لزوم قدرت جوانان مسجدی ایران زمین را به رخ دشمنان بکشانند.


گروه جوانان و نوجوانان حاضر، در زیر تصاویر 30 شهیدی که سرتاسر یکی از دیوارهای شبستان را پوشانده بودند، انتظار حرکت به سوی مراسم معنوی شب‌های رمضان را می‌کشیدند. وقت رفتن ما نیز فرا رسیده بود تا چشمان خیره این 30 شهید بدرقه راه جوانان مسجدی قرار گیرد. جوانانی که هنگام حرکت، ذکر صلوات‌شان فضای مسجد امیرالمومنین علی(ع) را فرا گرفته بود.

پایان پیام/

کد خبر 160485

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha