مهم‌ترین و بافضیلت‌ترین اعمال در شب قدر چیست؟

توبه و استغفار، سرپرستی یتیمان، توجه و توسل به حضرت زهرا سلام الله علیها برای برخورداری از توفیقات الهی یا مذاکره علمی؟ کدامیک در لیالی قدر فضیلت بیشتری دارد؟

حجت الاسلام محمود رجبی، قایم مقام موسسه آموسسه امام خمینی(ره) با اشاره به اهمیت شبهای قدر و اعمال وارد شده برای این لیالی مبارکه به خبرنگار شبستان گفت: بیدار بودن در شب قدر و مشغول بودن به راز و نیاز در این ایام بسیار سفارش شده است. طبق آنچه در روایات نقل شده صدیقه طاهره سلام‌الله علیها حتی فرزندان خود را در شب‌های قدر بیدار نگاه داشته و با آب پاشیدن به صورت آنها سعی می‌کردند که نشاط آنها حفظ شده و احیا به جا آورند. همچنین در سیره  ائمه معصومین علیهم السلام دیده می شود که در دهه آخر ماه مبارک، تمام شب را بیدار بودند و حضورشان در مسجد پر رنگتر می شد.

درخواست عافیت از خدا داشته باشیم 

وی با بیان این که بر شب زنده‌داری در لیالی قدر بسیار تأکید شده است افزود: این شب، شب مقدرات انسان است و آنچه بناست برای یک سال آینده برای او به قطعیت برسد در این شب، حتمیت می یابد، توبه و استغفار در لیالی قدر مورد تأکید و تأیید است تا انسان بتواند آلودگی‌ها، ناپاکی‌ها و موانعی را که مانع استجابت دعا و رحمت الهی می‌شود از خود بزداید و ظرف وجود خود را برای پذیرش رحمت واسعه الهی آماده کند.

حجت الاسلام رجبی خاطرنشان کرد: توصیه شده در این شب درخواست عافیت از خدا داشته باشیم، از خدا بخواهیم که ما را از آسیب‌های مادی و معنوی در طول یک سال آینده مصونیت ببخشد و عافیت نصیب ما کند. همچنین با توجه به این که مقدرات ما در این ایام به امضای حضرت حجت و بقیه‌الله‌الاعظم می‌رسد توصیه شده در این شب به یاد آن حضرت باشیم، دعای مشهور به دعای سلامتی حضرت را زیاد تکرار کنیم که الحمدالله این در جامعه ما رواج پیدا کرده است.

سرپرستی و رسیدگی به احوال یتیمان 

این استاد حوزه یادآور شد: پیامبر صل الله و علیه و آله و امیرالمؤمنین علیه السلام در زمان حیات خود و حتی پس از رحلت و شهادت به موضوع رسیدگی به احوال یتیمان بسیار سفارش کرده و اهتمام می‌ورزیدند. امروز نیز در جامعه ما اگر افرادی که تمکن مادی دارند بتوانند سرپرستی یک یا چند یتیم را بر عهده بگیرند مطمئنا این عمل در سعادت آنها و سعادت نسل آنها مؤثر خواهد بود.

قایم مقام موسسه امام خمینی (ره) افزود: هر چه حضور قلب و توجه به خدا، توجه به اهل بیت و توسل به ائمه معصومین در این شب داشته باشیم برای ما مبارک خواهد بود و از جمله مسایلی که در این شبها می‌توان به آن تمسک جست، توجه و توسل به صدیقه طاهره فاطمه‌الزهرا سلام الله علیهاست که در برخی از روایات نیز شب قدر به حضرت زهرا سلام الله علیها تشبیه و تفسیر شده است، بنابراین توجه و توسل به آن حضرت در این شب برای برخورداری از توفیقات الهی و استفاده از عنایات پروردگار و الطاف او و حضرات معصومین بسیار مؤثر است.

مهم‌ترین و بافضیلت‌ترین اعمال در شب قدر
حجت السلام رجبی در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به برترین اعمال در لیالی قدر تصریح کرد: توصیه به فراگیری علوم دینی از جمله مسایلی است که در روایات دینی ما، با تعابیر بسیار بلندی از آن یاد شده و گاه مذاکره علمی در یک مدت کوتاه و مقطعی از زمان با ده‌ها اعمال مهم مانند حج و ... برابر و حتی برتر از آنها دانسته شده است. بنابراین اصل مذاکره علمی در هر زمانی، از عبادات برجسته و عوامل تقرب به خدا و سعادت انسان است.

وی با اشاره به وجود توصیه هایی در این زمینه در رابطه با لیالی قدر افزود: نقل است از شیخ صدوق، از دانشمندان بسیار برجسته شیعه، در رابطه با اعمال شبهای قدر سوال شد و ایشان در پاسخ گفت: بهترین عمل مذاکره علوم دینی است.

مذاکره علمی در لیالی قدر

حجت الاسلام رجبی با بیان این که بیانات و سخنان مرحوم صدوق، همواره برگرفته از روایات بوده و حتی کتب و آثار ایشان نوعا عباراتی برگرفته از روایات هستند، تصریح کرد: بنابراین وقتی ایشان می‌فرماید «مذاکره علمی» بهترین کار در شب قدر است، این بیان الهام گرفته از روایات است و می توان این گونه نتیجه گرفت که توصیه فرهنگ اسلام و اهل بیت به ما این است که در شب قدر به فراگیری مسایل دینی و مذاکره و گفت‌وگو در مباحث دینی بپردازیم؛ البته شرکت در مجالس و محافلی که به همین مناسبت برپا می شود نیز از مصادیق مذاکره دینی است چرا که سخنرانان ما در این شب‌ها تعالیم دینی را عرضه می‌کنند. مطالعه آثار دینی مانند نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه یا قرآن کریم نیز مصداق بارز این عمل است. حتی مطالعه رساله علمیه و این که انسان احکام شرعی خود را فراگیرد از مصادیق مذاکرات علمی است. همچنین مطالعه کتب اخلاقی و حتی کتاب‌های جبهه و جنگ چرا که در این آثار نیز شهدای ما تعالیم دینی را ارایه می‌کنند.

پایان پیام/
 

کد خبر 161166

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha