ایجاد شوق درونی، مهم‌ترین عامل جذب کودکان به فرهنگ و هنر دینی

یک منتقد ادبیات کودک و نوجوان ایجاد شوق درونی را مهم‌ترین عامل جذب کودکان به فرهنگ و هنر دینی عنوان کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، محسن هجری، نویسنده، پژوهشگر و منتقد ادبیات کودک و نوجوان با اشاره به تلاش‌هایی که در طول چندین سال گذشته در حوزه کودک و نوجوان بی‌ثمر باقی مانده است، گفت: متاسفانه در دوره اخیر نیز موفقیت بین اهالی فرهنگ و هنر در زمینه ادبیات کودک و نوجوان آن‌گونه که مورد نیاز بود، حاصل نشد که علت آن، عدم مخاطب‌شناسی صحیح در آثار این قشر جامعه است.

 

این عضو تحریریه کتاب ماه کودک و نوجوان با تاکید بر اینکه مخاطب کودک و نوجوان در هیچ دوره‌ای در ایران جدی گرفته نشده‌اند، افزود: بدین دلیل بسیاری از ایده‌ها و آرزوهایی که در این قالب تبدیل به برنامه شده بازخورد مطلوب نداشته و به تناسب سرمایه، راضی کننده نبوده است؛ شاهد این مدعا نیز دغدغه‌های فعلی در زمینه ترویج فرهنگ و هنر دینی بین کودکان و نوجوانان است.

 

دبیر انجمن نویسندگان کودک و نوجوان، اصلی‌ترین نهاد مسئول در زمینه فرهنگ‌سازی کودکان و نوجوانان را آموزش و پرورش و در درجه دوم صداوسیما دانست و توضیح داد: این دو نهاد نسبت به پوشش‌دهی گسترده مخاطبان باید نسبت به دیگر مدیوم‌ها، پاسخگوتر باشند؛ در حالی‌که متاسفانه نظام آموزش و پرورش کنونی بسته است و به شرایط اجتماعی روز توجه زیادی ندارد.

 

وی ادامه داد: کودکان و نوجوانان امروز در شرایطی برخلاف دهه‌های گذشته، متاثر از رسانه‌های جهانی، نشریات و کتاب‌ها هستند؛ بنابراین اگر متوجه این موضوع باشیم که جهان این قشر، گسترده‌تر از دوران پیشین است، بسیار جدی‌تر برخورد می‌کنیم.

 

این نویسنده و پژوهشگر ادبیات کودک و نوجوان مهم‌ترین مشکل آموزش و پرورش را توجه به تحمیل الگوها بدون توجه به نیاز کودکان و نوجوانان به‌شمار آورد و افزود: در چنین سازمانی هنر دینی درونی‌سازی نمی‌شود، مگر این‌که نوع نگاه مدیریت تغییر کند. متاسفانه امروز مشاهده کنیم که کم‌ترین توجهی به کلاس‌های درسی هنر، ادبیات و کتاب‌خوانی نمی‌شود و گروه‌های کتاب‌خوانی، تئاتر و... نیز در مدارس فعالیت جدی ندارند.

 

وی بر این موضوع که صداوسیما نیز در زمینه ترویج فرهنگ و هنر دینی نتوانسته به میزان مناسب و در مقایسه با سرمایه‌های هزینه شده، فعالیت مثبت در قبال کودکان و نوجوانان انجام دهد، تاکید کرد و گفت: معضل برنامه‌سازی صداوسیما نیز این است که برنامه‌سازان به روحیات کودک و نوجوان اشراف نداشته و نتوانسته‌اند آن‌گونه که باید از سرمایه مترجمان، نویسندگان، تصویرگران، روانشناسان کودک و جامعه‌شناسان استفاده کنند.

 

هجری مهم‌ترین راهکار ترویج فرهنگ و هنر دینی بین کودکان و نوجوانان را درونی‌سازی نمادها و ارزش‌ها در وجود آنان محسوب کرد و افزود: برپایی چنین جشنواره‌هایی همچون کاردستی‌های کودک و نوجوان و نشریات نیز در ایجاد چنین فرآیندی بی‌تاثیر نیست؛ چراکه اگر علاقه و شوق به فعالیت در افراد ایجاد شود، سایر مولفه‌ها نیز فعال خواهند شد. بنابراین باید به دنبال یافتن عامل اشتیاق باشیم تا وقتی چنین جشنواره‌هایی را برپایی می‌کنیم، کودکان و نوجوانان استقبال کنند.

 

بنابرگزارش ستاد خبری دبیرخانه دایمی جشنواره بزرگ فرهنگی‌هنری جوانان مساجد کشور وی افزود: برای برپایی بخش‌های خاص برای کوکان و نوجوانان در جشنواره‌ها باید مخاطب‌شناسی صحیح صورت گیرد تا شوق درونی قشر جوان زنده شود.

 

گفتنی است؛ متولی اصلی برگزاری جشنواره بزرگ جوانان مساجد، ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور است.

 

پایان پیام/

کد خبر 162282

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha