حال و هوای بزرگترین عید مسلمانان در مساجد کشورهای اسلامی

مسلمانان کشورهای اسلامی در ماه مبارک رمضان آداب و رسوم خاصی دارند که از کشوری به کشور دیگر حتی از شهری به شهر دیگر متفاوت است و در تمام کشورهای اسلامی مساجد محور برپایی جشن های عید سعید فطر هستند.

خبرگزاری شبستان: عید سعید فطر هر ساله با برگزاری آیین های ویژه ای در کشورهای اسلامی همراه است. مسلمانان کشورهای اسلامی در اقصی نقاط جهان در ماه مبارک رمضان آداب و رسوم خاصی دارند که محور برپایی جشن های عید سعید فطر در تمام کشورهای اسلامی، مساجد هستند.

 

عید فطر در مالزی

یکی از این کشورهای اسلامی مالزی است که همه ساله با فرا رسیدن عید سعید فطر جشن های ویژه ای در مساجد این کشور برگزار می شود. در فرهنگ مالزی شب بیست‌وهفتم ماه رمضان “توجوه لیکور” خوانده می‌شود که به معنی عدد بیست و هفت است. در این شب مردم مالزی با آذین بندی مساجد، خیابان ها و مجتمع های مسکونی و تجاری به استقبال این عید بزرگ رفته آن را جشن می گیرند. این شور و اشتیاق باعث می شود که روزهای منتهی به عید به حالت نیمه تعطیل درآید.

 

 


مسلمانان مالزی در شب عید فطر در مساجد و مصلی ها تجمع کرده بعد از اعلام رسمی عید فطر به برگزاری مراسم خاص تکبیرگویی عید فطر می پردازند. این تکبیرات در صبح روز عید، پیش از اذان صبح و بعد از نماز صبح نیز تا ساعاتی ادامه دارد. صبح عید فطر مردان و زنان در مساجد و مصلی ها جمع شده نماز عید فطر را برگزار می کنند.

 

مساجد افغانستان در آستانه عید فطر

مردم مسلمان افغانستان نیز چون سایر کشورهای اسلامی عید فطر را با نماز و عبادت آغاز می کنند. نماز عید فطر در مساجد جامع،‌ سرک ها و فضاهای باز با شکوه خاصی برگزار می‌شود. و مردم گروه گروه ‏در نماز عید فطر شرکت می کنند و اعتقاد دارند که این نماز مکمل روزه‌ی‌شان است. ‏

 


نمازگزاران بعد از خواندن نماز با دادن فطریه که مقدار 3 کیلو گندم یا ارزش معادل آن برای یک نفراست، به ‏تعداد اعضای خانواده به فقراء و مستمندان، افطار می کنند.


بر اساس رسوم افغانستان، خانواده ها تا فطریه را پرداخت نکردند و یا آن را کنار نگذارند، افطار نمی نکنند.‏ بعد از نماز عید فطر، مردم این کشور به دیدار خانواده هایی که به تازه گی عزیزانشان را از دست داده اند و یا خانواده شهداء می روند و با آنها اظهار همدردی می کنند.

 

اغلب مردم در هنگام ظهر به خانه بزرگان قوم رفته و نان چاشت (ناهار) که معمولا "قابلی" که نوع غذایی خاص افغانستان است را در کنار یکدیگر صرف می کنند.عیدفطر از جمله تعطیلات رسمی در افغانستان است، که سه روز جشن گرفته می شود.

 

حال و هوای عید فطر در عراق

عید فطر در عراق با شکوه و اهمیت بسیاری برگزار می‏شود. این عید به مدت سه روز تعطیل رسمی است و مردم از چند روز قبل برای آن آماده می‏شوند. آنها لباس جدید می‏خرند و غذای مناسب آماده می‏کنند تا در روز عید به میهمانان تقدیم کنند. مردم عراق نوعی کیک که آن را "کلیچه" می‏نامند برای این عید می‏پزند و جشن و شادی همگانی به راه می‏اندازند.

 

 

از مهم‏ترین برنامه های عید فطر برگزاری نماز عید فطر در مساجد است. بعد از نماز هم به دیدار یکدیگر می‏روند و بزرگ‏ترها به کوچک‏ترها عیدی می‏دهند. خیابان‏ها شلوغ است و مردم در حال رفت و آمد هستند. بچه‏ها هم بازی‏های مخصوصی در این روزها دارند. همچنین مردم فطریه را نیز به فقرا می‏دهند.

 

 

مسافرت‏های زیادی در این سه روز انجام می‏شود که صد البته زیارت کربلا، نجف و کاظمین در آن جای خاصی دارد به شکلی که در اطراف حرم‏های مطهر ائمه، از کثرت جمعیت زوار جای نشستن یا پهن کردن بساط باقی نمی‏ماند.

 

عید فطر در اندونزی

ماه مبارک رمضان در کشور اندونزی با برگزاری مراسمی به نام "حلال به حلال" به معنی روز مصالحه و آشتی در مساجد همراه است. در شب عید فطر نیز مسلمانان اندونزی به کوچه و خیابان‏ها می‌روند و ندای الله اکبر را سر می‏دهند و با زدن طبل و نواختن موسیقی عید فطر را به یکدیگر تبریک می‏گویند.

 

جشن عید فطر در مساجد هندوستان
مسلمانان کشور هندوستان نیز در روز عید فطر آداب ویژه ای دارند. پس از نماز در مساجد، بزرگترین فرد خانواده در منزل به انتظار اقوام و آشنایان می ماند و برای پذیرایی از آنها، غذای عید فطر را تهیه می کند. کوچکترها با حلقه های گل به دیدار ریش سفید خانواده می روند و ظهر عید فطر را با هم می گذرانند.

در این روز، موسیقی سنتی هندی در کوچه و بازار نواخته می شود و مردم لباس های نو به تن می کنند. در حقیقت نمایش نمادهای سنت و فرهنگ اصیل هندی، بخشی از جشن عید فطر را به خود اختصاص می دهد؛ به طوری که بدون آن، عید مفهومی ندارد و با آن، رنگ و بوی دیگری می گیرد. از این رو جشن عید فطر، در میان مسلمانان هندی به دلیل سبک خاص فرهنگی که دارند، اندکی متفاوت است.

 

 

مسلمانان هندی نیز در پایان ماه رمضان جشن می‌گیرند. یکی از آداب و رسوم زیبای مسلمانان هند این است که در این روز دختران هندی حنا به دست‌های خود می‌بندند.

 

مساجد پاکستان در عید فطر

مسلمانان پاکستان نیز همچون سایر مسلمانان جهان ماه مبارک رمضان را بسیار گرامی می دارند. با شروع ماه مبارک رمضان، مساجد پاکستان آب و جارو شده و آماده پذیرایی از میهمانان خدا می شوند. این درحالی است که مسلمانان شیعه و سنی پاکستان متناسب با آداب و رسوم خاص خود، عقاید مذهبی خود را طی این ماه الهی انجام داده و از درگاه پروردگارشان طلب مغفرت می کنند. برگزاری مراسم عید فطر در مساجد یکی از اعیاد اصلی مسلمان ها بسیار دیدنی است.

 

بزرگترین عید مسلمانان در ترکیه

در ترکیه نیز عید سعید فطر مردم با پوشیدن لباس های نو از نماز عید فطر که در مساجد اقامه می شود، استقبال می کنند. قریب به اتفاق مردان و فرزندان پسر در نمازهای عید فطر که در همه مساجد محل در سراسر این کشور برگزار می شود، شرکت می کنند. کودکان نیز به مانند کودکان دیگر کشورها با هیجان به انتظار پوشیدن لباس های نو و گرفتن عیدی از بزرگترها می‌نشینند.

 

بازار خرید پوشاک نیز در این ایام مملو از مردمی می‌شود که می‌خواهند برای خود و فرزندان خود لباس های نو بخرند. مسلمانان ترکیه بعد از یک ماه روزه داری، ایام عید سعید فطر را با برگزاری نماز عید در مساجد آغاز می‌کنند. آنان پس از اقامه نماز، با یکدیگر روبوسی کرده و عید را تبریک می‌گویند و سپس با خرید گل و شیرینی راهی منازل خود می‌شوند تا آداب عید را به جا آورند.

 

جنب و جوش عید در الجزایر

پایتخت الجزایر این روزها روزهایی آرام و شب های پر جنب و جوشی را شاهد است، مردم الجزایر شب ها پس از صرف افطار و خواندن نماز تراویح در مساجد در خیابان ها و اماکن عمومی و تفریحی حضور پیدا می کنند.

 

روزه داران پس از یک ماه عبادت و بندگی در عید فطر با پوشیدن لباس نو، خرید شیرینی (زلابیه) و دیدار با بزرگان خانواده، عید فطر را به عنوان یک عید فراگیر با ابعاد دینی و اجتماعی در مقایسه با سایر اعیاد اسلامی جشن می گیرند. 

 

 

نماز عید فطر به دلایل امنیتی و عملیات تروریستی گروههای مخالف دولت الجزایر بویژه در ماه رمضان در داخل مساجد اقامه می شود. این درحالی است که روز گذشته صدها تن از ائمه جماعات مساجد الجزایر با استناد به روایتی از پیامبر مکرم اسلام (ص) مبنی بر اقامه نماز عید فطر در مکانی غیر مسقف از مقامات امنیتی و شهرداری ها صدور مجوز برای اقامه نماز عید فطر در خارج از مساجد را خواستار شدند. روزه داران با اقامه نماز عید فطر و پرداخت زکات فطریه (سیصد دینار از سوی هر فرد) یک ماه عبادت و طاعت خداوند متعال را تکمیل می کنند.

 

 

حال و هوای بزرگترین عید مسلمانان در صربستان
مسلمانان صربستان، نماز عید سعید فطر را در مسجد جامع بلگراد در پایتخت صربستان و دیگر شهرهای این کشور برگزار می کنند. بر اساس آمار غیررسمی، حدود 600 هزار مسلمان در صربستان زندگی می کنند که بیشتر آنان در بلگراد و مناطق جنوبی این کشور سکونت دارند. صبح روز عید، مسلمانان لباس های نو بر تن کرده، برای اقامه نماز عید فطر راهی نزدیک ترین مسجد محل سکونت شان می شوند. آنها پس از ادای نماز، به دیدار آشنایان خود می روند و سنت نیکوی صله رحم را بجا می آورند؛ زیرا بر این باورند که در روز عید، باید کدورت ها را کنار گذاشت و دل ها را صاف و خالی از کینه کرد.

پایان پیام/


 

کد خبر 163037

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha