مهندس عباس هلاکویی، مدیر عامل سازمان قطار شهری اهواز، با بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت: عملیات سازه ایستگاه های فرودگاه، زیتون، شهید بندر(چهارشیر)، سه راه فروردین، امام خمینی(ره) (نادری شرقی)، نفت، دروازه، به پایان رسیده که از این میان در ایستگاه های فرودگاه، زیتون، نفت، دروازه، عملیات اجرای دسترسی های شرقی در حال تکمیل است.
وی افزود: مسیرخط یک قطار شهری اهواز به طول تقریبی 23 کیلومتر، شمال شرقی شهر را با عبور از بخش مرکزی شهر و رودخانه کارون به جنوب غربی شهر متصل می کند که این مسیر مشتمل بر 24 ایستگاه بوده و زمان سفر در طول آن با در نظر گرفتن سرعت حداکثر 70 کیلومتر بر ساعت، 40 دقیقه برآورد می شود.
وی تصریح کرد: کریدور قطار شهری اهواز از نیروگاه زرگان در بخش شمالی آغاز شده و با حرکت در مسیر بلوار پاسداران، خیابان بهبهانی، بلوار گلستان و عبور از میدان های فرودگاه، دروازه، دانشگاه و کارگر در پارکینگ جنوبی خاتمه می یابد.
هلاکویی، اضافه کرد: بر اساس گزارشات مطالعات نحوه استقرار خط و مطالعات مرحله اول و جلسات مختلف کارشناسی، در نهایت شورای عالی ترافیک، نحوه استقرار خط در طول مسیر شمال شرقی جنوب غربی را تصویب کرد که براساس این مصوبه کل 5/22 کیلومتر مسیر به صورت زیر زمینی می باشد.
وی با اشاره به مشخصات مسیرهای قطار شهری اهواز، ادامه داد: بخش شمال شرقی مسیر، امتداد بلوار پاسداران و میدان فرودگاه، میدان شهید بندر و میدان دروازه به طول 5/7 کیلومتر شامل چهار تقاطع مهم است که از مجاورت فرودگاه و شرکت نفت عبور می کند و در این مسیر 7 ایستگاه در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه بخش جنوبی مسیر در حد فاصل بلوار آیت الله بهبهانی از مقابل مصلی و چهار راه آبادان است، عنوان کرد: بخش غربی مسیر نیز در حد فاصل خیابان سلمان فارسی(نادری)، رودخانه کارون تا میدان ساعت خواهد بود.
مدیر عامل سازمان قطار شهری اهواز، در خصوص بخش جنوب غربی مسیر، خاطر نشان کرد: بخش جنوب غربی حدفاصل میدان ساعت، میدان دانشگاه، بلوار گلستان، میدان کارگر و کارخانه نورد خواهد بود.
وی با بیان اینکه قطارهای انتخاب شده از نوع سبک LRT و هر قطار شامل 3 واگن می باشد، یاد آور شد: مطالعات این پروژه در سال 1381صورت گرفت که نتیجه این مطالعات برای کل شهرستان اهواز 4 خط را پیش بینی کرد که مجموعاً حدود 70 کیلومتر می باشد.
وی با اشاره به اینکه خط 2 قطار شهری اهواز با 20 کیلومتر طول و 21 ایستگاه پیش بینی شده، از انجام مرحله مطالعات خبر داد و اظهار کرد: برای خط 2 که به تصویب شورای عالی ترافیک کشور رسیده، مطالعات جنبی چون مطالعات زیست محیطی و نقشه برداری انجام گرفته و به زودی قرارداد ژئوتکنیک آن نیز منعقد خواهد شد.
مهندس هلاکویی، تأکید کرد: در حال حاضر دو مشاور ایرانی و یک مشاور فرانسوی، انجام مطالعات مرحله اول و دوم را بر عهده دارند و مطالعات ترافیکی برای انتخاب مسیر پیشنهادی در حال نهایی شدن است.
پایان پیام/
نظر شما