خبرگزلری شبستان: چندی پیش جمیل قدری معاون نخست وزیر سوریه، آمادگی بشار اسد برای کناره گیری از قدرت را اعلام کرد. این در حالی است که وضعیت فعلی سوریه در مرحله ی گذار از بحران نظامی _امنیتی و به سوی آرامش نسبی است.
گزارش ها حاکی از آن است جمیل قدری سه شنبه هفته گذشته بعد از مذاکره با سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی در پی سوالی اعلام کرده است که بعد از اقدام بازدارندگی نظامی و امنیتی دولت سوریه، مرحله ای که پیش روست مرحله ی مذاکره می باشد ولیکن شروع مذاکره با پیش شرط کناره گیری بشار اسد عملاً به معنی خاتمه ی آن می باشد و در ادامه به نکته ای جدید و خبرساز اشاره و تاکید نموده است که حتی چانه زنی بر سر کناره گیری اسد و تشکیل دولت موقت در سوریه در حین مذاکره قابل امکان است. در عین حال این موضوع حساس چندین تعبیر و تفسیر گوناگون از سوی مقامات ارشد امریکا و رسانه های مهم جهانی و کارشناسان داشته است.
اولین واکنشی که بازتاب چشمگیری در بین رسانه های دنیا داشت، واکنش ویکتوریا ولند سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا بود که اظهارات جمیل قدری را راه حل برون رفت از بحران نظامی از طرف بشاراسد دانسته و نسبت به اعلام مذاکره بر سر کناره گیری وی تردید قائل شده است. همچنین این مقام ارشد امریکایی در ادامه خاطرنشان کرد که مطلب جدید و فوق العاده ای در این مذاکره مشاهده نمی شود و مطرح کردن این بحث ایجاد فرصت برای بازگرداندن آرامش به سوریه می باشد.
فرانسوا اولاند رییس جمهور فرانسه نیز در دیدار با اخضر ابراهیمی، موثرترین و کم هزینه ترین راهکار برای برون رفت از بحران به وجود آمده را کناره گیری اسد دانسته و همچنین ابراز امیدواری کرد که با کناره گیری اسد مذاکرات به وجود آمده به نفع مردم سوریه باشد. البته به نقش فرانسه در اقدامات بعدی شورای امنیت وسازمان ملل اشاره ای نداشته است.
بررسی تحولات سوریه نشان می دهد، طرح این راهکار زمانی مطرح شده است که دولت سوریه درحال بازتولید قدرت نظامی و روحی پس از درگیری های شدید چند هفته ای اخیر است که منجربه آرامش نسبی در بسیاری از شهرهای سوریه شده و پیروزی های پی در پی ارتش سوریه را در پی داشته است . حال سوال مهمی که مطرح می شود این است که با وجود پیروزی نسبی، افزایش قدرت ارتش، چنددستگی های معارضان و مخالفان و همچنین عدم حمایت اخضر ابراهیمی (فرستاده ویژه سازمان ملل) از پیش شرط استعفای اسد برای مذاکره، طرح این راهکار در راستای چه تاکتیکی قرار دارد؟
به روایتی دیگر هم اکنون معارضین با بشار اسدی روبه رو هستند که به مراتب از ماههای گذشته منسجم تر است و همچنین مطالبات و اقبال مردم با بازگشت آرامش در کشور و عدم کناره گیری اسد همراه است. ضمن این که ناکامی سیاست های چندگانه نظامی و امنیتی بر علیه اسد این توفیق را روزافزون کرده است.
اما اگر از زاویه ای دیگر این وقایع را پیگیری کرده و مانند قطعه های پازل کناریکدیگر بچنیم، متوجه می شویم که استراتژی بشار اسد یک راه کار نوین و زودبازده و مبتنی بر گزینش عقلانی برای خاموشی شعله بحران می باشد.
در این استراتژی، اولین گام حفظ تمامیت ارضی و مقابله با تهدیدات به وجود آمده از مرزهای شمالی (ترکیه) می باشد. گام بعدی، یک مقاومت همه جانبه جهت حفظ حکومت است و بعد از آن افزایش قوای روحی و ایجاد آرامش نسبی در شهرها و ایجاد افزایش ضریب امنیت از طریق مذاکره با کشورهای هم پیمان و دوست از قبیل روسیه، چین و ایران مد نظر است. بعد از به انجام رساندن تمامی این مراحل نوبت به یک سنتز دیپلماتیک جهت برون رفت از تهدیدها و ادامه ی جنگ می رسد، و همانطور که پیش تر ذکر شد این سنتز و راه کار در حالی مطرح می شود که تمامی شرایط به نفع دولت تمام شده است و یک رابطه هژمونیک برای حیات سیاسی به وسیله روسیه، چین، ایران به وجود آمده است. نتیجتاً باید ذکر کرد که شاید با شکل گیری مذاکره نیز وضعیت به نفع اسد تمام شود این در حالی است که مخالفان به راهکار مذاکره هنوز واکنشی اعم از ایجابی یا سلبی نشان نداده و منتظر افزایش حمایت از خاک های ترکیه می باشند.
در ادامه باید به چند پیش فرض که پیش بینی آینده سوریه را دشوار ومبهم ساخته اشاره کرد:
1-کناره گیری اسد به دلیل شرایط غیرمتوازن بین المللی تنها راه موثر خاتمه همیشگی بحران در این کشور است و این مساله هنگامی مطرح است که تهدید امریکا مبنی بر جابه جایی و استفاده از بمب های شیمیایی و همچنین اعلام تلویحی آمادگی کناره گیری بشار اسد بعد از این مقاومت شکننده ومتقارن است که خود امکان پیش بینی اوضاع آینده را بسیارکم میکند.
2- پیگیری دولت سوریه برای برگزاری انتخاباتی که اسد در آن به عنوان کاندید ریاست جمهوری معرفی می شود ممکن است به طور متناوب و مجدد به نفع وی تمام شود در حالی که این مساله نیز ممکن است موجب ادامه ی بحران و واکنش های تندمخالفان وکشور های غربی گردد.
3- نکته ی پایانی نیز مبتنی بر مشاهده قاعده رفتار بازیگران مهم بین المللی در دو جبهه ی موافق ومخالف اسد است ،که احتمال جنگ تمام عیار این کشورها را کاهش داده و مجددأ تنها راه پیش بینی را در جبهه ی جنگ داخلی وشهری، یا مذاکرات فعال بر سر تعیین هیات حاکمه سوق می دهد.
پایان پیام/
نظر شما