خبرگزاری شبستان: کمتر کسی را در مناطق جنوب غرب تهران میتوان یافت که نشانی از مسجد جامع ابوذر نداشته باشد. این مسجد که همواره یکی از مسیرهای اصلی راهپیماییهای 22 بهمن و روز جهانی قدس در پایتخت ایران اسلامی به شمار میرود، بخشی از حافظه تاریخی مردمی را شامل میشود که انقلاب خویش را از مساجد آغاز کردند و همواره نیز از چنین سنگرهایی به پاسداری آن برمیخیزند.
مسجد جامع ابوذر را در محلهای مییابیم که به مردمان مذهبی و انقلابیاش شهره است. خیابان ابوذر یا همان فلاح سابق، کوچه پس کوچههای بسیاری دارد که به جرات میتوان گفت هر کدام آنها محل زندگی چندین شهید و جانباز دفاع مقدس بودهاند. به طوری که طبق آمارهای رسمی، منطقه 17 با 4200 شهید رکودار بیشترین تعداد شهدا در میان محلات شهری سراسرکشورمان است.
• یادمانی برای یار!
زمان بازدید از مسجد ابوذر را به نماز مغرب و عشا موکول کرده بودیم. در این هنگام از روز که تاریکی هوا رفته رفته بر روشنایی کم رمق آن غلبه میکرد، دوشادوش سایر نمازگزاران به مکانی وارد شدیم که در ششم تیرماه 1360 شاهد انفجار بمب گروهک فرقان برای ترور سید علی خامنهای بودهاست. هم او که اکنون خلف شایستهای برای خمینی کبیر شده و کشتی نظام اسلامی را در طوفان حوادث گوناگون هدایت میکند.
این موضوع که رهبر معظم انقلاب در مسجد ابوذر به مقام جانبازی نائل آمدهاند، جلوه خاصی به حضورمان در این مکان مقدس بخشیده بود. کما اینکه با قدم زدن در شبستان مسجد احساس میکردی هنوز صدای مقام معظم رهبری از محراب مسجد به گوش میرسد و بوی جانبازی یار از صحن و سرای این محیط مقدس استشمام میشود. به همین خاطر قبل از آنکه به صفوف نمازگزاران بپیوندیم، به سراغ یادمانی رفتیم که درست در کنار محراب مسجد قرار دارد و یادآور انفجار بمب در ضبط صوت کنار دست آقا است. این یادمان به شکل میزی ساخته شده که گویی مقام معظم رهبری در هنگام ایراد سخنرانی برای مردم پشت تریبون آن قرار داشتند. بر روی یادمان مطالبی در خصوص زمان و چگونگی این واقعه نوشته شده و در قسمت فوقانیاش نیز مجسمهای از ضبط صوت مورد نظر قرار گرفته است. مجسمهای سنگی که به گفته کریم خوشبخت، مسئول پایگاه بسیج این مسجد، تکهای از ضبط صوت اصلی نیز در آن وجود دارد.
در واقع یادمان انفجار بمب منافقین برای ترور مقام معظم رهبری، سرفصل تاریخچه پرافتخار این مسجد است که هر ورق آن به خون شهیدی آغشته شده و مملو از روزهای پرافتخار دیگری نیز است. روزهایی که طی آن، مردم مذهبی این محله در سنگر مساجد، حماسههای ماندگاری را خلق کردهاند. حماسههایی که بازیگرانش را شهدا و جانبازانی چون رهبر عالی قدر نظام اسلامی تشکیل میدهند.
• شبستان آجری
پس از ادای نماز مغرب و عشا، فرصتی پیش آمد تا با نگاه دقیقتری فضای داخلی مسجد را نظاره گر باشیم. آجرهای سه سانتی ارکان اصلی دیوارهای داخلی و خارجی مسجد ابوذر را شامل میشوند، هرچند که معماری مساجد ایرانی، با گنبدهای دایرهای شکل و اسماء و اذکار متبرکه نوشته شده بر روی کاشیها، فراتر از هر هنر دیگری، روح انسان را درگیر خود میسازد و حالتی معنوی به چنین فضاهایی میبخشد.
معماری فضای داخلی مسجد ابوذر نیز با گنبد نسبتا بزرگ خود، منظومهای را تداعی میکند که رو به مرکز، یا همان نقطه سقل بخش داخلی گنبد، در حال گردش است. اسماء ائمه اطهار، گچ بریها و کاشیکاریهای گرداگرد این فضا، جذب کننده نگاه هر بینندهای است به حدی که آن همه نور و شلوغی لوستر مرکزی چندان به چشم نمیآید!
• محفلی برای جذب جوانان
حجت الاسلام رضا مطلبی، امام جماعت اصلی مسجد ابوذر است که سالهاست نامش با این مسجد عجین شده. او که از شناخته شدهترین روحانیون در مناطق جنوبی تهران به شمار میرود چندی پیش از سوی سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان چهره ماندگار عرصه تبلیغ درجنوب غرب تهران انتخاب شده است. هرچند در زمان حضور ما ایشان در مسجد حضور نداشتند، اما توانستیم دقایقی به گفتگو با حجت الاسلام محمد مطلبی، فرزندش بپردازیم که نمازهای صبح را در این مسجد اقامه میکند.
حجت الاسلام محمد مطلبی با اشاره به اینکه در مسجد جامع ابوذر نمازهای نوبت صبح، ظهر و عصر و مغرب و عشا جماعت برگزار میشود، گفت: تقریبا در مجموع سه نوبت حضور مردم در این مسجد، چیزی حدود یک هزار نفر در نمازهای جماعت شرکت میکنند که عموم آنها را جوانان و نوجوانان تشکیل میدهند.
امام جماعت مسجد جامع ابوذر جذب جوانان به محیط مسجد را یکی از اهداف اصلی این مسجد برشمرد و بیان داشت: شاید خیلی از اماکن دیگر داعیه تربیت جوانان را داشته باشند، اما از آنجایی که تربیت صحیح مد نظر اسلام یک تربیت دینی و اعتقادی است، به نظر من تنها مسجد است که میتواند چنین تاثیری را روی جوانان داشته باشد و آنها را با معیارهای اسلامی پرورش دهد.
وی افزود: متاسفانه جامعه ما به سمتی پیش میرود که بسیاری کودکان و نوجوانان سن رشد خود را در اماکن فرهنگی و تربیتی غیر از مساجد میگذرانند، اما ما در مسجد ابوذر توجه شایانی به جذب بچهها از سنین پایین داریم که تشکیل بسیج دانش آموزی در این مسجد یکی از این اقدامات به شمار میرود. کما اینکه خود حاج آقا مطلبی نیز ارتباط خوبی با جوانان دارند و اهمیت زیادی برای جذب جوانان قائل هستند.
• 9 دهه سخنرانی
سخنرانی اخلاق و برگزاری دعای کمیل در پنجشنبه شبها، جلسات منظم تفسیر قرآن توسط حجت الاسلام رضا مطلبی، بیان احکام در روزهای چهارشنبه و تحلیل مسائل سیاسی روز توسط وی در جمعه شبها از جمله برنامههای عبادی، فرهنگی و اجتماعی است که حجت الاسلام محمد مطلبی با برشمردن آنها افزود: برگزاری 9 دهه سخنرانی در مسجد ابوذر یکی از وجوه بارز فعالیتهای مذهبی و فرهنگی ما است که شاید بتوان از این حیث مسجد ابوذر را متمایز از سایر مساجد دانست. دراین جلسات سخنرانی که در سه دهه ماه رمضان، صفر و محرم انجام میگیرد چهرههای سرشناسی دعوت میشوند که این امر در جذب آحاد مختلف مردم به فضای معنوی مسجد ابوذر تاثیر زیادی دارد.
دعوت از چهرههای سیاسی و اجتماعی شناخته شده از دیگر برنامههای مسجد ابوذر به شمار میرود که حجه الاسلام محمد مطلبی در توضیح آن گفت: یکی از برنامههایی که از مدتها پیش در این مسجد جا افتاده و به صورت مستمر ادامه دارد، دعوت از چهرههای سرشناس سیاسی و اجتماعی است که با حضور خود در مسجد، علاوه بر طرح مباحث و مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی روز، این امکان را برای اهالی این محله و مردم منطقه به وجود میآورند که بدون واسطه با مسئولین ارتباط برقرار کنند و مشکلاتشان را با آنها در میان بگذارند. علاوه بر این مساله در ایام خاص نظیر برگزاری انتخابات نیز با سفارش حاج آقا مطلبی چهرههای سیاسی از جناحهای مختلف دعوت میشوند تا مناظرات و مباحث خود را در میان مردم برپا کنند تا به این لحاظ آگاهی سیاسی عموم مردم بالا رود.
• مسجدی با 13 هزار جلد کتاب
کتابخانه 13 هزار جلدی مسجد جامع ابوذر یکی از مهمترین بخشهای فرهنگی آن است که به گفته کریم خوشبخت، مسئول بسیج مسجد، تعداد زیادی از جوانان محله را جذب کرده است. به همراه خوشبخت به بازدید این کتابخانه میرویم که در طبقه فوقانی مسجد قرار دارد. در آن هنگام از شب که ساعتی از برگزاری نماز مغرب و عشا نیز گذشته بود، باز بودن این کتابخانه نشانهای از پویایی مسجد به شمار میرود که به همراه سایت مجاورش، از اماکن پر رفت و آمد این مکان مقدس هستند.
طبق گفته سعید حسینی، مسئول کتابخانه، چیزی در حدود 900 نفر از اهالی در این کتابخانه عضو هستند که از خدمات آن از ساعت 14 تا 11 شب بهرمند میشوند. حسینی در خصوص کارکرد کتابخانه گفت: کتابخانه مسجد جامع ابوذر در حالی با 13 هزار جلد کتاب پذیرای اهالی این منطقه و بخصوص جوانان و دانشجویان است که در این محله تنها دو کتابخانه بزرگ دیگر وجود دارد و به این لحاظ وجود این مکان، با شهریه بسیار کم و تسهیلاتی که در اختیار مراجعان قرار میدهد، نعمتی برای اهالی به شمار میرود.
سایت مسجد نیز با تعداد نسبتا قابل توجهی از رایانههای متصل به شبکه جهانی اینترنت، خدمتی دیگر از بخش فرهنگی مسجد جامع ابوذر است که درست در کنار کتابخانه قرار گرفته و به جوانان و دانشجویان مراجعه کننده خدمات اینترنتی ارائه میدهد.
• شورای حل اختلاف درون مسجد
کریم خوشبخت علاوه بر مسئولیت پایگاه بسیج مسجد، به همراه حجت الاسلام رضا مطلبی در شورای سه نفره حل اختلاف نیز عضویت دارد که محل آن در یکی از اتاقهای مسجد جامع ابوذر قرار گرفته است. در این شورا برخی از اختلافاتی که گاها بین اهالی به وجود میآید مورد بررسی قرار میگیرند که به قول خوشبخت، قرار داشتن این شورا در داخل مسجد، امنیت روانی خاصی به مراجعان میدهد تا با اطمینان بیشتری رای این شورارا پذیرا باشند. شورایی که طبق گفته این مسئول پایگاه، به همت حجه الاسلام مطلبی گاه برای حل اختلاف مراجعان در منازل آنها حضور یافته و به این ترتیب در جلب هرچه اطمینان خاطر اهالی محله تاثیر گذار است.
• شاهدانی حاضر!
دیدارهای مستمر هفتگی با خانواده شهدا که گویی توسط حجت الاسلام رضا مطلبی و شهردار این منطقه صورت میگیرد، یکی از برنامههای ارزشی مسجد جامع ابوذر است که طبق گفته خوشبخت طی چندین سال به صورت مستمر برگزار میشود. در این دیدارها مسئولان محله با تهیه هدایایی در خانه شهدا حضور مییابند تا از مقام شامخ آنها تجلیل کنند. خانوادههایی که اگر تعداد آنها را به 4200 شهید این محله تقسیم کنیم، آن وقت است که آماری چند صد نفره از این خانوادهها پیش رو خواهد بود که رسیدگی به تک تک آنها زمانی طولانی را خواهد طلبید. زمانی که تداوم انجام این دیدارها پاسخی بر آن است.
پس از بازدید بخشهای مختلف مسجد به همراه خوشبخت به دیدار تصاویر شهدای مسجد میرویم که بخشی از دیوارهای ورودی آن را پوشاندهاند. 42 شهید یا به عبارتی دیگر 42 شاهد و ناظر که از پس تصاویر خود جوانان حاضر در مسجد را نظارگر هستند، هر کدام تاریخچهای از رشادت و غیرت را بازگو میکنند که از نگاههایشان پیدا است. جوانانی که روزگاری نچندان دور برای عزت و اعتلای نظام اسلامی از همه هستی خود گذشتند و اکنون چشم به بسیجیانی دوختهاند که سنگر مساجدی چون مسجد جامع ابوذر را برای رشد و ترتبیت اسلامی خود برگزیدهاند.
پایان پیام/
نظر شما