خبرگزاری شبستان/گیلان
روستای شاه شهیدان در منطقه عمارلو رودبار مدفن دو امامزاده محمد و هادی از فرزندان امام سجاد(ع) است که از قدیم قرب و منزلت خاصی در اعتقادات مذهبی مردم منطقه دیلمان، خورگام ،فاراب، بلوکات و رحمت آباد داشته است و هر ساله پذیرای خیل عظیمی از گردشگران برای برگزاری مراسم علم واچینی است.
مراسم علم واچینی بزرگترین و بهترین مراسم علمبندی و علمواچینی استان گیلان است که در بقعه معروف به شاه شهیدان انجام میشود. روز علم واچینی یک روز جمعه تابستانی است. در این روز مردم از سراسر منطقه جلگهای، جنگلی و کوهستانی به بقعه شاه شهیدان میآیند و در صحرای اطراف بقعه اتراق میکنند.
در این روز 72 تکه پارچه به رنگ های سبز، مشکی و قرمز به معنای شهادت، عزا و خون بر روی علم نصب و به عنوان تبرک بین زوار پخش می شود و در بعد از ظهر آن روز پس از عزاداری و سینه زنی علم باز می شود و با باز کردن علم مراسم به پایان می رسد.
سالیان پیش مردم شاه شهیدان، ییلاق و قشلاق می کردند و زمستان ها را در دشت های گیلان به سر می بردند و چون ماه محرم مصادف می شد با فصولی که اهالی در حال کوچ بودند بنابراین مردم این مراسم را در فصل تابستان که همه در شهیدان اقامت داشتند به مدت 10 روز در کنار امام زادگان شاه شهیدان و بر مزار درگذشتگان خود علم بندی کرده و به عزاداری می پرداختند و در روز دهم علم واچینی می کردند.
علم بندی به معنی بستن و آماه کردن علم برای مراسم سوگواری ماه محرم و علم واچینی به معنی باز کردن آن در پایان مراسم است و در تمام گیلان علم بندی حداکثر تا هفتم محرم انجام می شود و معمولا پس از سوم شهادت امام حسین(ع ) این علم ها را باز می کنند و به اصطلاح علم واچینی دارند.
اما این مراسم در مناطق کوهستانی شرق گیلان به گردش سال قمری بستگی نداشته بلکه در محدوده زمانی معینی از سال زراعی یعنی در تابستان و پس از برداشت محصول و در یک روز جمعه انجام می گیرد.
حجت الاسلام ولی عادلی، مدیر کل اوقاف گیلان به خبرنگار شبستان گفت: بنا بر سنت هر ساله مراسم علم واچینی در بقعه شاه شهیدان در نخستین جمعه مرداد ماه برگزار می شود.
وی با بیان اینکه این مراسم امسال به دلیل همزمانی با ماه مبارک رمضان به نخستین جمعه شهریور موکول شده بود، تصریح کرد: این مراسم با یک هفته تاخیر(10 شهریور ) در روستای شاه شهیدان برگزار شد.
پیرمرد 60 ساله شهیدانی که با همین نام هم مشهور است درباره این مراسم گفت: مردم در طول ایام سال و در ماه محرم ساکن این روستا نبوده و در شهرهای همجوار زندگی می کنند و در تابستان که اهالی به ییلاق میآیند، به احترام امامزاده «شاه شهیدان» و امام حسین، به مدت 10 روز در این روستا عزاداری میکنند.
وی ادامه داد: روز آخر با مراسم علمواچینی همراه است، در مراسم علم واچینی، پارچههایی را که قبلا به عَلَم گره زدهاند (در مراسم علم بستن)، باز میکنند.”
گفتنی است، بقعه شاه شهیدان در سال جاری به عنوان میراث معنوی استان گیلان به ثبت ملی رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما