به گزارش خبرنگار شبستان، استان کرمانشاه با وجود هزار مسجد برای جمعیت حدود دو میلیون نفری با مشکلاتی در این حوزه گریبانگیر است. اما از مشکلات که بگذریم، مساجد موجود جاذبه های به کرمانشاه بخشیده اند به طوری که در میان مساجد موجود تعدادی جزو اماکن تاریخی استان محسوب می شوند و چشم هر گردشگری را به سوی خود جلب می کنند.
مسجد جامع کرمانشاه، مسجد عمادالدوله، مسجد شازده، مسجد دولتشاه، مسجد آقارحیم آلآقا، مسجد نواب، مسجد حاج شهبازخان، مسجد حاج محمدتقی اصفهانی، مسجد کوسه هجیج، مسجد معتمد، مسجد هاشمی، مسجد بنکدارها و مسجد عبداللهبنعمر از جمله مساجدی هستند که به گفته جلیل رحیمی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه کار مرمت و بازسازی آن ها در دست اجرا است. به بهانه برگزاری اجلاس نماز در این شهر در گزارشی گذری بر تعدادی از مساجد تاریخی داریم.
مسجد عمادالدوله
مسجد عمادالدوله نام مسجدی در شهر کرمانشاه است، این مسجد از آثار دوره قاجاریه است. ساختمان نخستین مسجد در سال 1285 ه.ق توسط امامقلی میرزا عمادالدوله(والی غرب و سرحددار عراقین) ساخته شده است. مسجد عمادالدوله به صورت چهارایوانی بنا شده و دارای سردر، صحن، ایوان، شبستان ستوندار و حجرههای زیاد است.
بر کاشیکاری ایوان مسجد، کتیبهای شامل : قصیدهای با ذکر نام پادشاه وقت( ناصرالدین شاه)، نام سازنده و تاریخ 1285 ه.ق جای دارد.بر روی ایوان شرقی صحن مسجد، اتاقکی چوبین ساختهاند.ورودی اصلی مسجد از طریق این ایوان شرقی است که با در چوبی بزرگی به راستهٔ زرگرهای بازار کرمانشاه مرتبط میشود.
پس از ساخت این مسجد، بانی آن یکی از درهای حرم علی را به کرمانشاه آورد و در این مسجد نصب نمود و به جای آن در نقرهای دیگری را وقف آستانه علوی نمود. این درگاه امروزه در مدخل مسجد و بازار زرگرها قرار دارد و به در «قاپی شاه نجف» مشهور است این درگاه چوبی به دوره صفویه تعلق دارد. در دیگر مسجد در ضلع جنوب غربی قرار داشته که توسط دالانی به تقاطع بازار زرگرها و بازار حوری آباد متصل میشود.این تقاطع زیر بزرگترین گنبد بازار که به میدان مشهور است قرار دارد.پایین تر از این تقاطع «جواهرفروشی کاشانی» قرارگرفتهاست.
مسجد حاج شهباز خان
مسجد حاج شهباز خان در چهارراه اجاق، کوچهٔ شهید داوود شهلایی واقع شده و از آثار دورهٔ قاجاریه است. بنای مسجد در سال 1235 ه.ق توسط حاج شهباز خان و شش برادر او که موسس طایفه معروف به حاجی زادگان بودند، در بیرون از کرمانشاه آن روزگار، بنا شدهاست.این بنا سالیان دراز محل درس طلاب علوم دینی و تبلیغات مذهبی بوده و امروز نیز به عنوان مدرسهٔ علوم دینی مورد استفاده است.
مسجد چهل ستون
نام مسجدی در خیابان مدرس شهر کرمانشاه در غرب ایران است که در نبش جلوخان و نرسیده به خیابان رشید یاسمی واقع شده و از آثار قابل توجه اواخر دورهٔ زندیه است که در سال 1196 ه.ق توسط حاج علی خان زنگنه، از نوادگان شیخ علی خان زنگنه (حاکم کرمانشاه در دورهٔ صفویه)و ظاهراً به جای مسجد قدیمی تری بنا شدهاست.آنچه از بنای قدیمی مسجد باقی مانده، بخشی از شبستان ستوندار و هشتی ورودی است. شبستان نام برده، در گذشته به چهل ستون معروف بوده که بخشی از آن در طرح تعریض خیابان مدرس از میان رفتهاست.
شبستان کنونی به جز محراب تزیینات خاصی ندارد. در گوشهٔ جنوب غربی بنا، پلکانی برای دسترسی به بالاخانهای که گویا زمانی قسمتی از مدرسه بود، ساخته شدهاست.در نخستین دهنهٔ سمت راس ورودی، سه کتیبه با تاریخ 1200 ه.ق و مطالبی مربوط به خرید و فروش و موقوفات مسجد نصب شدهاست.
مسجد شافعی
مسجد جامع شافعی نام مسجدی برای اهل سنت در شهر کرمانشاه است که در بازار کرمانشاه قرار دارد.[1] که در سال 1324 تأسیس شده است.
مسجد دولتشاه
مسجد دولتشاه نام مسجدی در میدان جوانشیر کرمانشاه در غرب ایران قرار دارد و از آثار دورهٔ قاجاریه است که توسط محمد علی میرزا دولتشاه(حاکم کرمانشاه در سالهای 1221 تا 1237 ه.ق و سرحد دار عراقین)بنا شده است.
بنای مسجد دولتشاه در دورهٔ اخیر تعمیر و مرمت شده و دارای سردر، صحن، و شبستان زنانه و مردانه است. این مسجد به مسجد حاج ابوتراب آل آقا نیز معروف است که بر کتیبهٔ کاشی سردر مسجد خوانده میشود.
مسجد شاهزاده
مسجد شاهزاده در محله فیض آباد و خیابان کزازی شهر کرمانشاه واقع است و از آثار دورهٔ قاجاریه است. سجد در حدود سال 1237 (قمری) توسط محمدعلی میرزای دولتشاه بنا شد.
صحن اصلی مسجد، مستطیل شکل و مفروش به سنگ تیشهای و نوساز است که در ضلع شمالی آن، حسینیهای نوساز و در ضلعهای غربی و شرقی آن، کلاسها و کانونهای فرهنگی قرار دارند. بخش اصلی مسجد در ضلع جنوبی قرار دارد و شبستان ستوندار آن به شکل مستطیل است که پوشش تاق و گنبد آن بر روی هشت ستون و دیوارهای کناری قرار گرفتهاست. محراب بنا در میانهٔ ضلع جنوبی قرار دارد و با کاشی و سنگ مرمر پوشش یافتهاست. از دیگر ویژگیهای این بنا، انباری است که در میانهٔ صحن ساخته شده و ورودی آن در داخل کوچهٔ مجاور قرار دارد.
گفتنی است کرمانشاه نهمین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان کرمانشاه است که دارای جمعیتی بالغ بر 784٬602 نفر و مساحت 93٬389٬956 متر مربع است. فاصله زمینی شهر کرمانشاه با تهران در بهترین حالت 590 کیلومتر و تا مرز خسروی (مرز ایران و عراق) در حدود 200 کیلومتر و فاصله هوایی آن تا تهران 413 کیلومتر است.
پایان پیام/
نظر شما