به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، در هفته های اخیر یک شرکت لوازم آرایشی و بهداشتی برای جذب مشتری بیشتر اقدام به تولید فیلم تبلیغاتی با موسیقی ممنوعه و ناهنجار و بدون مجوز کرد. اقدامی که با واکنش های متفاوتی در فضای فرهنگی مواجه شد، به طوری که نهادهای نظارتی بر تولید محتوا در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این شرکت را به دستگاه قضایی ارجاع داد.
«مجید ابهری»، جامعه شناس و استاد حوزه و دانشگاه درباره تولید محتواهای تبلیغاتی منافی فرهنگ عمومی در کشور به خبرنگار شبستان گفت: تبلیغات یکی از ارکان اصلی در بازرگانی داخلی و خارجی بوده و هر روز با پیشرفت فن آوری های مختلف شکل ها و ابزار گوناگونی برای تبلیغات ایجاد می شود. با ورود اینترنت و فضای مجازی به عرصه تبلیغات امروزه شاهد تولید سبک ها و شکل های گوناگونی در این رابطه هستیم.
این آسیبشناس اجتماعی و رفتارشناس توضیح داد: آهنگ ها، کارتون ها و نمایش های کارتونی همچنین فیلم ها در این زمینه می توانند بسیار موفق عمل کنند. با کمال تاسف در کشور ما سازمان و یا نهادهایی برای کنترل تبلیغات و پیشگیری از سوء استفاده های هنری از اقلام وجود ندارد، بعضی از آهنگ ها و تصاویر بدون داشتن مجوز حقوقی برای تبلیغات مورد استفاده قرار می گیرند که این حرکت در اکثر کشورها مشمول حقوق کپی رایت بوده و از استفاده کنندگان می توان شکایت نمود و خسارت های کلان گرفت.
وی افزود: بعضی از آهنگ ها و فیلم ها در ردیف تولیدات ممنوعه و یا زیرزمینی هستند که حتی مجوز عرضه آشکار و علنی را ندارند؛ و استفاده از این محصولات ممنوع موجب بروز ناهماهنگی ها و شلختگی های فرهنگی می گردد و سوء استفاده کنندگان به سرمایه های هنگفت دست یافته و هیچ گونه حقوق و امتیازی برای افرادی که زحمات واقعی را تحمل نموده اند در نظر نمی گیرند.
وی تصریح کرد: متاسفانه علی رغم تحمیل زیان های مادی و فرهنگی، نهادهای متولی هنوز هم نتوانسته یا نخواسته اند که ساماندهی و مدیریت منظم در این زمینه برای جلوگیری از پایمال شدن حقوق تلاشگران هنری، مولفان و مصنفان داشته باشند. همچنین گسترش و توسعه تولیدات مبتذل باعث گسترش فرهنگ ابتذال و نامناسب در جامعه گشته و فرهنگ و اقلام فاخر فرهنگی را به چالش می کشند. به کار بردن الفاظ نامناسب، تصاویر غیر اخلاقی چه از نظر پوشش و ظاهر و چه از نظر الفاظ و عبارات باعث هجمه به فرهنگ و هنر و تربیت اجتماعی خواهد شد.
مجید ابهری تاکید کرد: در چهل سال گذشته بارها و بارها اینجانب و همکاران دانشگاهی تاکید و اصرار بر دخالت های موثر از سوی نهادهای متولی و فرهنگی بودیم، ولی متاسفانه هنوز ناظر و مدیر مشخص برای کنترل و مقابله این گونه اقلام وجود ندارد و تازه وقتی سر و صدا و شکایتی از سوی نخبگان فرهنگی و اجتماعی رسانه ای می شود برخی از سازمان ها به فکر مقابله و جلوگیری می افتند.
انتهای پیام/
نظر شما