خبرگزاری شبستان، گروه جهان اسلام: حدود 1400 سال پیش، حضرت محمد(ص) توصیه کرد خرقه ای (برده) را که در شب معراج پوشیده است به «اویس قرنی» از پیروان یمنی خود بدهند. پس از شهادت قرنی در جنگ صفین این خرقه به برادرش به ارث رسید و او نیز نسل به نسل آن را به فرزندان و نوادگانش وصیت کرد و بعد از آن در مسجدی در استانبول به نام این مسجد نگهداری شد.
سالانه نزدیک به یک میلیون مسلمان از این مسجد دیدن میکنند و برای دیدن برده به این مسجد میآیند وو ازدحام جمعیت در شب قدر به اوج خود میرسد، چرا این مسجد، در این شب تا سحرگاه به روی بازدیدکنندگان باز است و ساعات بازدید در بقیه روزها محدود است.
مسجد خرقه شریف استانبول
این نام را به خاطر خرقه پیامبر اکرم(ص) که در آن محفوظ است، به این مسجد داده اند و برای حفظ این امانت نبوی ساخته شده است. کلمه هیرکا یا راگ در ترکی به معنای ژاکت یا عباء است.
مسجد خرقه شریف به ترکی Hırka-i Şerif Camii در منطقه فاتح در بخش اروپایی استانبول واقع شده است.
سلطان عبدالحمید اول دستور ساخت این مسجد را در سال 1851 صادر کرد و ساخت آن 4 سال طول کشید و یک مهندس ایتالیایی در طراحی آن در کنار مهندسان عثمانی شرکت کرد و سبک ساخت و طراحی مسجد کمی با معماری سنتی عثمانی فاصله دارد.
همچنین مسجد به گونه ای طراحی شده است که محل اقامه نماز از محل زیارت بُرده که در ابتدا برای عموم مردم ممنوع بود، جدا باشد.
مراقبت از خرقه پیامبر اکرم(ص)
زمانی که مسجد را برای حفظ خرقه شریف ساخته بودند، آن را در جعبه دربسته مخصوصی قرار دادند و باز کردن آن برای عموم ممنوع شد و در زمان عبدالحمید دوم درهای این مکان بر روی عموم باز شد و امروزه بازدید از مسجد و تماشای برده شریف از رایجترین سنتهایی است که ترکها در ماه رمضان هر ساله انجام میدهند.
برخی از قسمتهای برده به دلیل روشهای نگهداری که در گذشته استفاده میشده، آسیب دید و به همین خاطر کارشناسان پیش از نمایش مجدد و در معرض دید عموم قرار دادن، آن را ترمیم کردند.
فرآیند نگهداری برده با وسایلی انجام شد که منجر به تغییر در ظاهر کتانی، پنبهای و ابریشم آن نشود و به همین خاطر آن را در داخل یک پارتیشن شیشهای جدا شده از هوا، با رطوبت و دمای معینی متناسب با آن قرار دادند.
برده پیامبر اکرم(ص) از زمان ساخت مسجد در بیش از 160 سال پیش از اتاقی که برای آن در نظر گرفته شده است، خارج نشده است.
طبق معمول در مسجد، از اولین جمعه ماه مبارک رمضان تا پایان آن بازدیدکنندگان میتوانند از این برده دیدن کنند.
خرقه شریف چگونه به استانبول رسید؟
اویس قرنی در زمان پیامبر اسلام (ص) ایمان آورد، اما هیچ گاه موفّق به زیارت آن حضرت نشد. به خاطر اطاعت از فرمان مادرش از مدینه بازگشت. وی در اصل اهل یمن بود، اما در زمان خلافت عمر در کوفه سکونت کرد. او در زمره یاران با وفای امیرالمؤمنین (ع) بود و با حضرت بیعت کرد که تا پای جان از ولایت امام (ع) دفاع کرد. وی در سال 657 در جنگ صفین شرکت کرد و در آن زمان به شهادت رسید.
پس از آن، برده به برادر قرنی رسید و طبق برخی روایات، خانواده از آن زمان به بعد آن را به ارث برده اند تا اینکه از نسل 59 به امروز رسید.
گفته می شود اولاد برادر قرنی از کوفه به ترکیه نقل مکان کرده بودند و در زمان سلطان احمد اول عثمانی، خانواده را برای زندگی در استانبول فراخواندند.
در روایتی دیگر آمده است که سلطان سلیم اول در سال 1516 برده را به استانبول آورد و آن را در مکانی مخصوص در شهر نگه داشت تا اینکه مسجد مخصوصی برای حفظ آن ساخته شد.
نظر شما