از احرام بستن در مسجد شجره تا اقامه نماز در افضل ترین مساجد زمین

مسجد شجره مکان احرام بستن، مسجد النبی، افضل مساجد مدینه، ثواب نماز در مسجد قبا برابر عمره، مسجد الدرع از یادگارهای غزوه احد و ذوقبلتین مکان تغییر قبله از مکان هایی هستند که انسان را به توحید رهنمون می کنند.

خبرگزاری شبستان: مدینه جایگاه ارجمند و متعالی نزد مسلمانان دارد. مقصد هجرت پیامبر خدا (ص) نخستین پایتخت اسلام و جایگاه دعوت و انتشار این دین مبین در جهان است. آنجا محل تشعشع نور درخشنده آن، میان بشریت بوده به طوری که خداوند متعال با نور اسلام انسان ها را از شرک و گمراهی نجات داد و آنها را به توحید و هدایت رهنمون ساخت. بیشتر زائران سرزمین پاک و مطهر مدینه، جز مسجد شریف نبوی، قبرستان بقیع چهار زیارتگاه معروف که عبارتند از مسجد قبا، مسجد ذوالقبلتین، مساجد سبعه و قبرستان شهدای اُحد از سایر اماکن مهم مدینه مطلع نیستند و برخی از زائران حتی از این چهار زیارتگاه نیز آگاهی چندانی ندارند از همین رو در مصاحبه با یکی از کارشناسان بعثه مقام معظم رهبری پیرامون مساجد مدینه و فضلیت های حضور در آنها به گفتگو نشستیم که در ذیل می خوانیم. 

 

حجت الاسلام حسین شهامت، کارشناس امور حج بعثه مقام معظم رهبری، مسجد شجره در مدینه و مسجد جحفه در مکه را از میقات های حجاج بیت الحرام در ایام حج تمتع نام برد و به خبرنگار شبستان گفت: مسجد شجره یکی از مساجد بسیار مهم خارج از مدینه است که به عنوان یکی از میقات هایی به شمار می رود که کسانی که قصد ورود به مکّه معظمه و بیت الله الحرام را دارند چه ساکن و چه مسافر، بدون بستن احرام در این مسجد حق ورود به شهر مکه را ندارند. به تناسب مسیر ورود حجاج به مکه، شش میقات وجود دارد و مسجد شجره یکی از آنهاست.


حجت الاسلام شهامت ادامه داد: پیامبر اکرم(ص) پس از اقامت در این مسجد دو رکعت نماز می خواندند و پس از بستن احرام می فرموند: ‹‹لبیک، اللهم لبیک، لبیک لا شریک لک لبیک، ان الحمد و النعمة لک و الملک، لاشریک لک لبیکة».

 

نام های دیگر مسجد شجره

وی با اینکه مسجد شجره به نام های دیگر نیز مشهور است، بیان کرد: پیامبر(ص) در این مکان، کنار درختی به نام ‹‹سَمَره›› فرود آمده و احرام بستند از دیگر نام های این مسجد ذوالحُلیفه است. حُلَیفه نام آبی بین ‹‹بنی جشم بن بکر›› از قبیله هوازن و بنی خفاجه العقیلین›› بود که رسول خدا برای بستن احرام کنار درختی که در حال حاضر شجره نام گرفته، در این محل آمدند. این مسجد به سبب آنکه حاجیان برای تشرف به حج در این مسجد احرام می بندند به ‹‹مسجدالاِحرام›› هم معروف شد.

وی ابیار علی (ع) را نام دیگر این مسجد نام برد و گفت: این مسجد از آن جهت به آن ابیار علی گفته اند که حضرت علی (ع) برای آبیاری نخلستان ها، چاه های فراوانی در این منطقه حفر کرده است.
 

فضیلت حضور در مسجدالنبی(ص)
حجت الاسلام شهامت با بیان اینکه به غیر از مسجد شجره و جحفه که مکان محرم شدن حجاج و اعزام به مکه مکرمه است، حضور در دیگر مساجد و خواندن نماز در آنها مستحب است، به فضیلت های حضور در مسجد النبی اشاره و خاطر نشان کرد: چهار مسجد در دنیا شامل مسجدالحرام، مسجدالنبی، مسجد کوفه و حرم سیدالشهدا (ع) افضل ترین مساجد روی زمین است و کسانی که در این مساجد وارد می شوند، می توانند نماز را تمام و کامل بخوانند. در میان مساجد مدینه، فضیلت حضور در مسجدالنبی از سایر مساجد بیشتر است.

 

کارشناس امور حج بعثه مقام معظم رهبری با اشاره به فضایل مسجدالنبی(ص) گفت: پیامبر (ص) خودشان بنیانگذار مسجدالنبی بودند و در مراحل مختلف از زمان پیامبر (ص) تاکنون این مسجد توسعه زیادی یافته است، مسجد النبی علاوه بر اینکه مسجد پیامبر (ص) است، حرم شریف نبوی و زیارتگاه نبی مکرم اسلام نیز به شمار می آید بنابر بر روایاتی مرقد حضرت زهرا (س) نیز در آنجا است.


اسطوانة الحرسه از یادگارهای امام علی(ع) در مسجدالنبی(ص)
وی روضه النبی، ستون ابولباله( مکان توبه لبابه یکی از بزگان قبله اوس)، یادگاری های امیرالمومنین علی (ع) از جمله اسطوانة الحرسه( مکانی که امام علی(ع) در آنجا به محافظت از پیامبر(ص) می ایستاد)، محل محراب و منبر پیامبر (ص) و موذن پیامبر (ع) را از مکان هایی نام برد که در این مسجد جای دارد و اظهار کرد: به دلیل آنکه این مکان ها، مکان های مقرب هستند، خواندن نماز مستحبی در آنها فضیلت بالایی دارد.

 

این استاد حوزه و دانشگاه مسجد ذوقبلتین را از دیگر مساجد شهر مدینه نام برد و اذعان کرد: مسأله تغییر قبله در پانزدهم شعبان سال دوم هجرت روی داد. تا پیش از آن مسلمانان به سوی بیت المقدس نماز می خواندند، طعنه یهودیان و دعای رسول خدا (ص ) سبب شد تا خداوند در آیات 142تا 150سوره بقره، تغییر قبله را به سوی کعبه بیان کند. بنابر برخی روایات این آیات در این مسجد نازل شد که موجب استقلال مسلمانان از جهت فرهنگی شد و طعنه های یهودیان نیز نسبت به مسلمانان کوتاه شد.


فضیلت اقامه نماز در مسجد قبا برابر با یک عمره
وی مسجد قبا را از دیگر مساجد شهر مدینه نام برد و گفت: فضیلت نماز خواندن در مسجد قبا به اندازه ثواب یک عمره مفرده است. این مسجد در فاصله شش کیلومتری جنوب مسجد النبی قرار دارد و از نقاط خوش آب و هوای اطراف مدینه به شمار می آید بنا به نقل روایات بسیار، مسجد قبا مصداق آیه "لمسجد أسس علی التقوی من أول یوم أحق أن تقوم فیه" و مسجدی است که براساس تقوا بنا شده و نخستین مسجدی است که رسول خدا (ص) در ساخت آن شخصا وارد عمل شدند و یکی از مهمترین و زیباترین مساجد شهر مدینه است.

حجت الاسلام شهامت خاطر نشان کرد: در شمال غربی مدینه، کوهی به نام کوه سلع وجود دارد که در پایین آن تعدادی مسجد که شش عدد است، قرار دارد که این مساجد به مساجد سبعه یا هفتگانه شهرت یافته است.

 

وی مسجد فتح (که به دلیل نازل شدن سوره فتح در این مسجد) را از دیگر مساجد شهر مدینه نام برد و بیان کرد: مسجد مباهله یا الاحابه از دیگر مساجد شهر مدینه است. این مسجد نمایان گر رویدادی تاریخی و بزرگ است.

 

وی ادامه داد: در سال دهم هجرت گروهی از ترسایان نجران ( ناحیه ای است در یمن در جنوب عربستان ) نزد رسول (ص ) آمدند و درباره عیسی (ع ) با او گفتگو کردند رسول خدا (ص ) فرمود : عیسی بنده خدا و کلمه او بود که آن را بر مریم بیان فرمود، گفتند چگونه ممکن است انسانی بی پدر به دنیا آید ? قرآن در این مکان نازل شد.

 

وی اظهار کرد: رسول اکرم(ص) به حکم خدا فرمود: ما و شما پسران، زنانمان و خودمان به مباهلت شویم تا لعنت خدا بر دروغگویان باشد در آن روز که بیست و چهارم و به قولی بیست و یکم ذوالحجه بود، رسول خدا با علی مرتضی و زهرا و حسن و حسین (ع) بیرون شدند ترسایان چون بزرگی و جلال آن بزرگواران را دیدند، ترسیدند و از مباهله چشم پوشیدند و با رسول خدا (ص ) مصالحت کردند و جزیه پذیرفتند. و این مکان به مباهله معروف شد.

این کارشناس امور حج بعثه رهبری مسجد رد الشمس یا مسجد فضیح را از مساجد معروف مدینه ذکر کرد و گفت: در جریان محاصره قلعه بنی نضیر، رسول خدا (ص ) هنگام عصر به خواب رفت و سرش روی زانوی امیر مؤمنان، علی (ع ) بود نزدیک غروب خورشید بیدار شد و وقتی متوجه شد که امام هنوز نماز عصر را نخوانده است از خداوند خواست خورشید را بازگرداند تا امام نماز بگزارد این روایت را به نام حدیث رد شمس می شناسند و جمعی از راویان اهل سنت نیز آن را نقل کرده است.

وی گفت: مسجد الدرع از دیگر یادگارهای غزوه احد است، این مسجد، مسجدی است که بر سر راه رسول خدا قرار داشت. در تاریخ آمده است که رسول خدا (ص ) در آنجا توقف کوتاهی داشته اند و برای نماز ( درع و ) زره خود را درآوردند. گفته شده حضرت نماز مغرب و عشاء را در آنجا خوانده و تا صبح روز بعد ماندند این مسجد بعدها به نام هایی چون مسجد الدرع، مسجد البدائع و مسجد الشیخین نامیده شده است.

 

مساجدی که به روی زایران بسته اند

وی مسجد سلمان را از دیگر مساجد شهر مدینه نام برد که در حال حاضر درب این مسجد به روی زائران بسته است و گفت: به دلیل آنکه سلمان فارسی کندن خندق برای دفاع در برابر کفار را به پیامبر (ص) پیشنهاد دادند به همین دلیل این مسجد به نام وی نامگذاری شد ولی به جهت آنکه از صحابی های بزرگ پیامبر (ص) بودند در حال حاضر درب مسجد سلمان توسط وهابیت بسته شده است.

 

حجت الاسلام شهامت مساجد امیرالمومنین علی (ع)، حضرت فاطمه (س) و مسجد ابوذر را از دیگر مساجد شهر مدینه نمام برد که در حال حاضر اجازه ورود شیعیان به این مساجد داده نمی شود و تاکید کرد: در حال حاضر به جای این مساجد، یک مسجد مرکزی در مدینه و در نزدیکی این مساجد بنا شده است تا نام بزرگان شیعه را تحت شعاع قرار دهد.

 

مسجد امیرالمومنی علی(ع)؛ یادآور تاریخی مهمی از اسلام

این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه مسجد امیرالمومنین علی (ع) در طول سال همیشه بسته است، بیان کرد: این مسجد یادآور تاریخی مهمی از اسلام است. زمانی که خلیفه سوم عثمان در آنجا محاصره بودند امیرالمومنین علی (ع) در آن مسجد خطبه ای برای مردم ایراد و بیان کردند که خلیفه کشی را باب نکنید و فرزندانشان را برای مقابله با فتنه فرستادند.

پایان پیام/
 

کد خبر 174709

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha