به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، دولت الکترونیک شعاری است که در همه دولت ها در راستای صرفه جویی در زمان، هزینه و تسریع خدمت رسانی برای مردم مطرح شده است؛ یکی از مصادیق دولت الکترونیک نیز فراهم شدن زمینه پرداخت الکترونیکی قبوض است، البته این امر علاوه بر مزیت های مختلف، حذف کاغذ را نیز به دنبال دارد، کاغذی که برای تهیه آن صدها درخت قطع می شود.
آنچه این روزها در استان قزوین به عنوان قبض تلفن به درب منازل تحویل داده می شود، دیگر قبوض گذشته با برگه کاغذی در اندازه 29*10نیست، امروز قبوض تلفن با اندازه دو برابری، تبدیل به تراکت های تبلیغاتی شده است که برخی از مردم آن را به دلیل وجود غالب آگهی ها با تراکت تبلیغاتی اشتباه گرفته و بیرون می اندازند.
در قبض های تلفن به اصطلاح امروزی مخابرات، یک سوم به صورتحساب تلفن اختصاص دارد و مابقی صفحه نیز تبلیغات برگزاری کلاس های آزمون دکترا و کارشناسی ارشد و یکی از هنرستان های دخترانه قزوین است و قسمتی نیز با شعارهایی چون" تبلیغات را از روش های کم هزینه و پر اثر شروع کنید"، "شما قبض تلفن خود را پس از پرداخت چه می کنید؟؟؟ آری، نام شما بر روی سندی مهم است که نگهداری می شود"، "تبلیغات قبوض تلفن موثرترین رسانه برای اطلاع رسانی به تمامی خانواده ها" و مواردی دیگر که به مزایای تبلیغات روی قبض تلفن اشاره کرده است.
آنچه در روی این قبوض کمتر خودنمایی می کند، تبلیغ سامانه 1818 یا پرداخت غیرحضوری قبوض تلفن است که تنها کادر کوچکی در گوشه ای از قبض را به خود اختصاص داده است.
در این قبوض تلفن، شماره ای نیز برای پذیرش آگهی درج شده است که وقتی با آن تماس گرفته می شود، به صورت اتوماتیک پس از اخذ شماره تلفن همراه تماس گیرنده، کد پیگیری به وی داده می شود و عنوان می شود که در لیست انتظار تماس از سوی مشاوران و همکاران ما هستید و در اسرع وقت با شما تماس گرفته خواهد شد.
البته هزینه چاپ آگهی بر روی این قبوض نیز جالب توجه است به طوری که چاپ یک آگهی بر روی قبوض تلفن قزوین در تیراژ 253 هزار مورد در کادری به اندازه 7*5 سانتی متر، یک میلیون و 750 هزار تومان و همچنین در پشت قبض تلفن یک میلیون و 350 هزار تومان است.
اگرچه صدور قبض تلفن در برخی استان های کشور در حال حذف است، شرکت مخابرات استان قزوین چاپ چنینی قبوضی با آگهی تبلیغاتی را اقدامی در راستای تأمین هزینه های صدور قبوض می داند، به طوری که مسئول روابط عمومی شرکت مخابرات استان قزوین در گفتگو با خبرنگار شبستان بیان کرد: قبض تلفن در بعضی استان های کشور حذف شده است برای نمونه در استانی مانند گیلان، قبوض تلفن به درب منزل مشترکان ارسال نمی شود و هر دوره پیامک ارسال می شود که قبض این دوره چاپ شده است و اطلاعات آن در اختیار مشترک قرار داده می شود و مشترک می تواند از طریق سامانه های مختلف به صورت غیرحضوری نسبت به پرداخت هزینه تلفن خود اقدام کند.
فریدون ایوبی با اشاه به استراتژی شرکت مخابرات ایران در بحث قبوض تلفن عنوان کرد: دو شیوه در این خصوص وجود دارد یا حذف قبوض و یا اینکه در صورت ارسال قبض، هزینه های سرسام آور مربوط به قبوض تأمین شود از این رو برخی شرکت ها سراغ حذف قبوض تلفن رفتند و شرکت مخابرات استان قزوین به دنبال شیوه دیگر رفت.
وی با اشاره به علت عدم اجرای حذف قبوض تلفن در استان گفت: عدم صدور قبض مشکلاتی را در استان ایجاد می کند چراکه مردم به صدور قبض عادت کرده اند و در خصوص شکل جدید این قبوض نیز اطلاع رسانی شده است به طوری که تیزر تلویزیونی نیز در این خصوص ساخته و پخش شد و آگاهی لازم داده شد که این قبوض، تراکت تبلیغاتی نیست.
مسئول روابط عمومی شرکت مخابرات استان قزوین تصریح کرد: هدف از چاپ قبوض با طرح جدید این است که هزینه بالای تولید قبض و توزیع آن تأمین شود و قبض به عنوان یک واسطه بین مشتری و مخابرات حذف نشود و این هزینه ها از طریق آگهی تأمین شود.
وی تأکید کرد: در بحث قبوض تلفن دو هزینه وجود دارد که یک هزینه پستی و دیگری هزینه تولید است و در این خصوص هزینه های بسیاری می شود به طوری که فقط در بحث تلفن ثابت بیش از 300 هزار قبض صادر می شود و صدور قبض برای تلفن همراه نیز چنین رقمی است و این امر هزینه بالایی را متوجه شرکت مخابرات می کند.
اگرچه صدور چنینی قبوض هزینه مخابرات را تأمین می کند ولی این نکته نباید فراموش شود که بر اساس آمار اعلامی توسط انجمن بازیافت کاغذ و فرآورده های سلولزی، مصرف سرانه کاغذ در ایران بیش از 11 کیلوگرم در سال است و برای تولید هر تن کاغذ، 17 اصله درخت باید قطع شود و هر درخت نیز به طور متوسط قادر است سالانه شش کیلوگرم دی اکسید کربن را به اکسیژن تبدیل کند و در فرایند تولید کاغذ از الیاف گیاهی درختان نیز 400 هزار لیتر آب و 4 هزار کیلووات برق، مصرف می شود،
حال اگر از کنار موضوع تحقق دولت الکترونیک و تسریع خدمت رسانی به مردم نیز بگذریم، آیا هزینه حاصل از تبلیغاتی که بر روی قبوض تلفن منتشر می شود؛ پاسخگوی خسارت حاصل از قطع درختان و تهیه کاغذ برای چاپ این قبوض هست؟
در حالی که شرکت مخابرات ایران در حال هدایت و تشویق شهروندان به دریافت الکترونیکی و پیامکی هزینه های قبوض است و بارها بر حذف قبوض کاغذی تأکید کرده است، آیا در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی چاپ چنین قبوضی که موجب بالا رفتن واردات کاغذ می شود، کار شایسته ای است؟
امید که همواره با نگاه درست، حافظ منافع ملی و عامل به رهنمودهای رهبری باشیم.
پایان پیام/
نظر شما