طرح مسجد جلیلی در برگزاری برنامه های آموزشی الگویی برای دیگر مساجد کشور شد

مسجد جلیلی با عملکرد سیاسی در ارایه خدمات آموزشی علاوه بر پرورش فکری جوانان از آن به عنوان پوششی مناسب برای مبارزات خود علیه رژیم پهلوی استفاده می کرد.

خبرگزاری شبستان: مساجد در جامعه به عنوان کانون عبادی، مذهبی تجربه کمتری در ارایه خدمات آموزشی به مردم دارند. تک بعدی عمل کردن مراکزی همچون مسجد که نخستین نهاد شکل یافته در حکومت اسلامی است طبعاً جاذب قشری خاص از جامعه است.

در حالی که اقشار دیگر به خصوص قشر جوان خواهان تنوع در یادگیری است در این میان مساجد در صورتی موفق به جذب این قشر پرشور می شوند که افزون بر مسائل دینی وارد حیطه آموزشی نیز بشوند. این نیاز را مسجد جلیلی احساس کرد و از همان آغاز که وارد عرصه سیاسی شد همسو با اعمال دینی درصدد تجربه فعالیت های آموزشی برآمد. مسجد جلیلی با عملکرد سیاسی در ارایه خدمات آموزشی علاوه بر پرورش فکری جوانان از آن به عنوان پوششی مناسب برای مبارزات خود علیه رژیم پهلوی استفاده می کرد.

تاسیس کتابخانه و ترویج فرهنگ کتابخوانی در مسجد جلیلی
براساس یکی از اسناد ساواک تعدادی از کتاب های مسجد جلیلی از سوی امام جماعت مسجد به کتابخانه کمیته اسلامی دانشگاه تربیت معلم اهدا شده و تعدادی نیز در اختیار اشخاص مختلف گذاشته شده است.

آموزش رایگان در مسجد جلیلی عرصه جاذب برای قشر جوان و خانواده های کم درآمد بود که با اقبال جمع کثیری روبه رو شد. مواد درسی ارایه شده فقط به آموزش قرآن محدود نبود، بلکه فراتر از مسائل دینی را شامل می شد. مساجد دیگر نیز از طرح مسجد جلیلی بهره گرفتند و به تقلید از آن سیاست آموزش و جذب دانش آموزان را پیاده کردند.

آیت الله مهدوی کنی در اشاعه فعالیت های فرهنگی در مسجد تلاش بسیاری می کرد او سرمایه گذاری روی جوانان و انتقال اطلاعات روز به آنان را در زمره اهداف خود داشت.

امور خدماتی
مسجد در انجام فعالیت های فرهنگی، علاوه بر مسائل آموزشی به امور خدماتی نیز می پرداخت. این حیطه از فعالیت مسجد مبتکرانه و بسیار مفید بود که شامل کمک رسانی به اقشار کم درآمد، آسیب دیدگان از زلزله، سیل و مردم رنج کشیده فلسطین بود. یاری به مستمندان بخش مهمی از فعالیت های مسجد بود که در ابعاد وسیع صورت می گرفت به همین منظور گروه مددکاران بیماران مستمند در این مسجد تشکیل شد.

با توجه به ماهیت سیاسی و اهداف مبارزاتی مسجد، امر کمک رسانی علاوه بر خدمات اجتماعی، پوشش مناسبی بر فعالیت های سیاسی بود.

صندوق امداد
ابداع صندوق های امداد طرح ابتکاری مسجد جلیلی بود که برای نخستین بار انجام شد این طرح پس از انقلاب با الهام از الگوی مسجد جلیلی در سطح گسترده در کمیته های امداد دنبال شد. صندوق های جمع آوری اعانات یکی از منابع عایدی مسجد برای تامین هزینه های امدادرسانی به مستمندان محسوب می شد و در حال حاضر صندوق های مسجد همچنان در مناطق مختلف شهر نصب شده و اعانات جمع آوری شده صرف دستگیری از مستمندان می شود.

تهیه جهیزینه و برگزاری جشن و اعیاد مذهبی
خانواده های تحت پوشش مسجد، علاوه بر دریافت خرج تحصیلی فرزندان خود، هنگام ازدواج آنها نیز از امکاناتی که مسجد برای تهیه جهیزیه شان فراهم کرده بود، بهره مند می شدند.

در حال حاضر نیز مسجد تا آنجایی که مقدور است مقداری از جهیزینه دختران را تامین می کند. برگزاری مراسم جشن یکی از برنامه های فرهنگی مسجد بود که در اعیاد دینی برپا می شد و هزینه این جشن ها با یاری مردم تامین می شد.

مسجد در حین برگزاری اعیاد مذهبی از اهداف سیاسی خود غافل نمی شد و غالباً با الصاق شعارهای تند و تحریک آمیز نظیر اسلام یعنی تحرک منظور خود را اعلام می کرد. مردم از جشن های که در مسجد برپا می شد، استقبال می کردند ماموران ساواک در گزارش هایی که از این جشن ها اعلام می کردند به حضور دارند 400 نفری مردم در این مراسم اذعان می کردند.

وضعیت امروزی مسجد جلیلی

مسجد جلیلی همچون یک نهاد سیاسی فعال از آغاز دهه چهل تا به امروز، فعالیت بی وقفه ای را پشت سر گذاشته است. تلاش هفده ساله آن پیش از انقلاب، مرهون زحمات مستمر و بی شائبه آیت الله مهدوی کنی بود که با رهبری سیاسی و عقیدتی، مسجد را به کانونی مبارز و مخالف حکومت تبدیل کرد.

حضور گسترده دانشجویان، اعضای فعال گروه های سیاسی، وعاظ انقلابی و شخصیت های دینی مبارز حاکی از پویایی و جذابیت مسجد جلیلی بود که با پیشبرد اهداف سیاسی خود در قالب برنامه های عقیدتی در کنار معدودی از مساجد و مراکز دیگر، سنگری فعال برای مبارزین مسلمان محسوب می شود.

پس از انقلاب، آیت الله مهدوی با توجه به مسئولیتی که در امور اجرایی کشور داشت، از امامت جماعت مسجد جلیلی دست کشید و در حال حاضر سجادی امامت جماعت مسجد جلیلی را به عهده دارد.

مسجد پس از انقلاب فعالیت و رونق سابق را ندارد و شاید به گفته یکی از فعالان این مسجد هدف رسیدن به حکومت اسلامی بود که موقعی که الحمدالله حکومت اسلامی محقق شد دیگر آن فعالیت ها کم شد.

با وجود این مسجد در ارایه خدمات و دستگیری از مستمندان هم چنان مانند سابق به فعالیت خود ادامه می دهد. پایان پیام/
 

کد خبر 17537

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha