به گزارش خبرنگار شبستان، همایش علمی- پژوهشی "امام رضا (ع)، ادیان، مذاهب و فرق" صبح امروز یکشنبه، دوم مهر در تالار علامه امینی دانشگاه تهران کار خود را آغاز کرد.
بنابراین گزارش، دکتر سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاح این همایش با بیان این مطلب که سفر امام رضا (ع) به ایران منشأ خیر و برکات برای مردمان این مرز و بوم به حساب میآید، گفت: با ورود امام هشتم (ع) بسیاری از امامزادگان و سادات به ایران آمدند که وجودشان الهامبخش مردم این دیار در طول تاریخ بوده است.
وی با اشاره به برنامههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ارتباط با فرهنگ رضوی در سال جاری اظهار کرد: امسال در قالب 68 موضوع برنامههای مختلفی را دست داریم که اجرای مجموعهای از کارهای تحقیقاتی و همچنین برگزاری برنامههای متعدد از جمله ارتقای جشنواره فرهنگی هنری امام رضا (ع) در زمره آنها قرار میگیرد.
حسینی با بیان این مطلب که در حوزه و قالب جشنواره فرهنگی هنری امام رضا (ع) در طول 10 سال گذشته برنامههای متعددی انجام شده است، تصریح کرد: تمامی این اقدامات در واقع زمینهای است برای فعالیتهای گسترده و اثرگذار که از جمله آنها می توان به تدوین دانشنامه امام رضا (ع) اشاره کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به محورهای همایشهای امام رضا (ع)، مذاهب و فرق بیان کرد: اسلام و ادیان الهی همواره بر ایجاد فضای عقلانی بر جامعه تأکید داشتند، تا مردم همیشه دنبال حرف حساب بروند و از حرکت در فضای غبارآلود بپرهیزند و این مسئله درست همان چیزی است که در رفتار ائمه (ع) به وضوح خودنمایی میکرد.
استدلال مبنای کار انبیاء و اولیای الهی
وی ادامه داد: ائمه (ع) همواره با مخالفان خود بر اساس منطق و استدلال سخن میگفتند و در واقع این طرز برخورد منطق تمام انبیا و اولیای الهی است که استدلال را مبنای رفتار خویشتن با دیگران قرار دهند.
حسینی ابراز کرد: حتی ادب برخورد با پیروان دیگر ادیان و مذاهب نیز اهمیت خاصی دارد و نباید صرف آنکه این افراد از گروه دیگری هستند با آنها رفتاری ناشایست شود، بلکه باید با صبر و احترام با دیگران و مخالفان برخورد کرد چرا که اگر غیر از این باشد نتیجه عکس می گیریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به شرایط ویژه دوران امام رضا (ع) و ظهور فرق مختلف در آن عصر اشاره کرد و یادآور شد: دوران زندگانی امام رضا (ع) مقارن بود با اوج بحثهای فکری در میان جامعه و به زعم بسیاری هم آن زمان اوج نهضت ترجمه محسوب میشد. از سوی دیگر عصر امام رضا (ع) دوران مواجه با ادیان،فرقهها و نحلههای مختلف بود.
وی درباره برخی عقاید موجود در آن زمان تصریح کرد: عدهای از افراد در آن بحبوحه عقلگرا بودند و برخی جمود کامل داشتند، در عین حال در میان جمع شیعیان نیز تفرقه افتاده و آنها نیز فرقه فرقه شده بودند به نحوی که عدهای میگفتند بعد از امام صادق (ع) امامت به پسر او اسماعیل میرسد و در مقابل نیز عدهای میگفتند امام کاظم (ع) همان موعود است و تحت هیچ شرایطی امام رضا (ع) را نمیپذیرفتند.
سفرهای تبلیغی برای روشنگری
حسینی ادامه داد: با وجود شرایطی که وصف شد امام رضا (ع) به ترویج مکتب حق میپرداخت و بنابر نیاز به سفرهای متعددی اقدام میکرد، از جمله آنکه امام (ع) قبل از مسافرت به ایران و مرو به بصره و کوفه جهت امر تبلیغ سفر کرد و سعی ایشان همواره بر آن بود تا راه سفسطه و مغالطه را ببندد.
وی افزود: امام رضا (ع) در راستای تحقق این هدف هم به لحاظ تئوریک به افراد آموزش میداد و هم عملا در گفتوگوهایش با دیگران این امر را به منصه ظهور میگذاشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: آنچه که امروز تحت عنوان جنبش نرمافزاری از آن یاد میکنیم، 1200 سال قبل توسط امام رضا (ع) آغاز شده و ترویج یافته و در واقع ما از زندگی ایشان میآموزیم که تا چه اندازه کلام و سخن میتواند تأثیرگذار باشد و به بیان بهتر سخن بیش از قوه قهریه تأثیرگذار است.
پایان پیام/
نظر شما