آیت الله «عسگر دیرباز» در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان با اشاره به تحولاتی که مسجد از صدر اسلام تا کنون تجربه کرده است، اظهار کرد: وقتی به جایگاه مساجد در صدر اسلام نگاه می کنیم درمی یابیم به مرور تحولات زیادی در جایگاه و نقش مسجد در جامعه ایجاد شده است. در صدر اسلام تمام امور اجتماعی در مساجد انجام و بسیج نیروها برای کارهایی نظیر جهاد و جمع آوری زکات و خمس از طریق مساجد پیگیری می شد؛ همین طور تبلیغات دینی، نماز جماعت، گفتگوها و مذاکرات از طریق مساجد شکل می گرفت.
نماینده مردم آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: همچنین، مسجد اولین پایگاه آموزش علوم دینی و آموزش رسمی بود؛ ضمن اینکه اموری نظیر قضاوت نیز در مساجد صورت می گرفت. به مرور زمان این کارها از مساجد جدا و کارهای دیگری بر مساجد افزون شد و برخی کارهای مشترکی همچنان باقی مانده است.
وی با بیان اینکه حضرت امام (ره) اوایل انقلاب فرمودند: «مساجد سنگر هستند، سنگرها را حفظ کنید»، افزود: وقتی به مساجد محلات مراجعه می کنیم، شاهد تصاویر زیبای شهدای محل هستیم. این جوانان از بچه های مساجد بودند که از طریق مساجد به جبهه های نبرد اعزام شدند و به شهادت رسیدند. در حال حاضر به دلیل ایجاد مکان های رقیب مساجد و فردگرایی برای احیای جایگاه مساجد باید به دنبال راه حل های دیگری باشیم؛ مثلا اگر ما بتوانیم کارهایی را که برای عموم محله دارای اهمیت است در روزهای جمعه و در روزهای غیرتعطیل در ساعات غروب در مسجد انجام دهیم، این امر می تواند به همبستگی محلات و نقش مساجد در محلات کمک کند. همچنین می توان تحلیل ها و گفت و گوهای سیاسی را در مساجد برگزار کرد.
عضو خبرگان رهبری در مورد نقش و جایگاه بین المللی مساجد و تاثیر آن در تقویت روحیه جبهه مقاومت، تأکید کرد: اگر در کشورهای اسلامی جایگاه مساجد ارتقا پیدا کند، قطعاً در تقویت روحیه انقلابی، مبارزه با استکبار و مبارزه با صهیونیسم تاثیرگذار خواهد بود. وقتی منشأ دینی به مسائل داده شود، آنگاه اهداف دینی و چگونگی حمایت از مردم فلسطین با رویکردهای دینی افراد بیشتر می شود. این امر باید توسط روحانیون و هیأت امنای مساجد انجام شود و سازمان امور مساجد با سازمان هایی نظیر اوقاف، سازمان تبلیغات و ... باید در این امر تشریک مساعی بیشتری داشته باشند.
نماینده آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: در حال حاضر در برخی مساجد تهران شاهد اختلافات گوناگونی میان متولیان مساجد، سازمان اوقاف، امور مساجد و... و. هستیم. این اختلافات می تواند با کنار هم نشستن و گفت و گو در مساجد حل شود. همچنین، در کنار توجه به مشکلات داخلی باید به مسائل مشترک جهان اسلام که در رأس آن مسئله فلسطین و غزه قرار دارد، توجه بیشتری شود تا افراد بیشتری در حمایت از فلسطین بسیج شوند.
آیت الله دیرباز در پایان خاطرنشان کرد: وقتی مساجد به عنوان پایگاه اجتماعی و دینی مطرح شوند، این بُعد دینی و اجتماعی؛ داشتن انگیزه افراد را برای کار و تلاش صادقانه چندین برابر مضاعف می کند. از طرف دیگر مسجد می تواند در کنار رسانه های دیگر خودش یک رسانه باشد. مسجد می تواند تقویت کننده و تولیدکننده محتواهای رسانه ای باشد که افراد وقتی به دنبال این هستند که چه تحلیلی درباره مسائل وجود دارد، اولین جایی که به ذهنشان خطور می کند، امور مساجد باشد چراکه هم منشأ سالم و هم ریشه دینی دارد.
نظر شما