محتوای شبکه خانگی؛ تلخ اما واقعی

کثیریان با اشاره به اینکه شبکه نمایش خانگی در حال آزمون و خطاست، گفت: به هر حال این اوایل کار پلتفرم‌ها به عنوان تلویزیون خصوصی در ایران است لذا باید فرصت کافی برای رشد داشته باشند؛ هر چند در حال حاضر هم در مسیر پیشرفت قرار ندارند.

«کیوان کثیریان» منتقد سینما در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان با اشاره به فعالیت شبکه های نمایش خانگی، اظهار کرد: تمرکز پلتفرم های موجود مانند شبکه نمایش خانگی بیشتر بر روی مسایل متفاوت است و در فضای بازتر از رسانه ملی صورت می گیرد و از آنجا که این سخت گیری ها در تلویزیون بیشتر  وجود دارد لذا سازندگان و تولید کنندگان، محدویت بیشتری برای ساخت برنامه های خود دارند در واقع این سخت گیری های رسانه ملی و ممیزی ها هم باعث می شود که بسیاری از برنامه سازان و سریال سازان، رغبتی برای فعالیت در تلویزیون نداشته باشند و با توجه به روزنه امیدی که در این پلتفرم ها احساس می کنند، جذب فضای شبکه نمایش خانگی شوند.

وی تصریح کرد: هر چند در شبکه های نمایش خانگی فضا یه مقدار باز است؛ اما همچنان از فضای جامعه ما دور هستند؛ همچنان مسایلی که جامعه با آن دست به گربیان است، کمتر در این سریال ها دیده می شود. ضمن اینکه کارگردان های خوبی هم جذب این پلتفرم ها شدند؛ مانند سریال «افعی تهران» که ساخته سامان مقدم است یا آقای شاه حسینی که بعضا کارهای پر مخاطبی ارایه دادند ولی مساله این است که فعالیت آنها از سطح توقع بنده فاصله زیادی دارد در واقع می توان گفت، هنوز یک فضای تعجیلی بر این پلتفرم ها حاکم است؛ به این معنا که برای تولید یک اثر، وقت کافی گذاشته نمی شود ضمن اینکه پلتفرم ها هم در رقابت با یکدیگر بایستی دائما از این سریال ها تغذیه شوند و از آنجا که تولید یک سریال زمانبر است لذا سعی می کنند دایم این زمان را کوتاهتر کنند.

این منتقد سینما با بیان اینکه سریال های شبکه نمایش خانگی با استانداردهای روز فاصله زیادی دارند افزود: من خودم این سریال ها را دنبال می کنم ولی هنوز در مقایسه با سریال های کشورهای دیگر فاصله دارد و باید تلاش بیشتری صورت بگیرد.

وی در پاسخ به این سوال که به اعتقاد برخی، سریال های شبکه نمایش خانگی خیانت و عشق های مثلثی را ترویج می کنند تصریح کرد: بنده این حرف ها را نمی پذیریم. کار تصویری (سریال و فیلم) باید به مسایل و مشکلاتی که در جامعه وجود دارد نزدیک باشد، باید در مورد این مسایل حرف زد و آنها را به تصویر کشید. مگر تا الان که رسانه ملی در مورد طلاق، اعتیاد ، خیانت و هزاران آسیب دیگری که در جامعه وجود دارد صحبت نکرده،  این آسیب ها در جامعه افزایش پیدا نکرده است ؟ بنابراین این استدلال غلط است که چون این مسایل در این پلتفورم ها به تصویر کشیده می شوند؛ برای جامعه بد آموزی دارد. لذا سینما و تلویزیون موظف است؛ آسیب هایی را که مبتلاء به جامعه می باشد را مورد بررسی قرار داده و به تصویر بکشند.                                             

کثیریان تصریح کرد: باید تعداد کارهایی که با پژوهش و تحقیق کافی ساخته می شوند افزایش یابد؛ چرا که همیشه آسیب هایی که خود، اثر و سریال می تواند به دنبال داشته باشد کمتر است؛ بنابراین پرداختن به آسیب های جامعه واجب است. متاسفانه خیانتی که تلویزیون در این مدت به مردم جامعه کرده، هیچ نهادی نکرده است، هیچ گاه در مورد خیانت حرف نزد. همیشه در سریال هایش زن مساله دار را با حجاب نشان داد و هنوز هم همین طور است؛ پس واضح است که این شیوه رسانه ملی تاثیر معکوس داشته است. یک اثر زمانی می تواند تاتثرات مثبتی بر جامعه داشته باشد که مسایل و واقعیت های روز جامعه را به تصویر بکشد و یا به آن نزدیک باشد تا مخاطب آن را باور کند؛ در این صورت پیام آن اثر به راحتی منتقل می شود.

این منتقد سینما خاطر نشان کرد: تلویزیون همیشه آدم بده فیلم یا سریال را با روسری قرمز نشان می داد، متاسفانه این فرهنگ سازی ها اشتباه بود؛ نتیجه اش می شود همین شرایطی که الان در جامعه شاهدش هستیم؛ فرد در تلویزیون با حجاب است ولی در جامعه بی حجاب ظاهر می شود؛ بنابراین هر چقدر فیلم ها و سریال های رسانه ملی به واقعیت های روز جامعه نزدیکتر باشد؛ مردم بیشتر آن را باور می کنند و بیشتر هم تماشا می کنند.

کثیریان تصریح کرد: در حال حاضر امکان پخش برای سریالی که بخواهد به فضای واقعی جامعه نزدیک شود وجود ندارد؛ بنابراین ما باید تا جایی که می توانیم در ساخت فیلم ها و سریال های خود به موضوعات و مسایلی بپردازیم که جامعه درگیر آن است. هر چند فضای شبکه نمایش خانگی نسبت به تلویزیون بازتر است اما باز هم هیچ زمانی نتوانسته به جامعه و خانواده های ما ورود کند، چرا که آنجا هم نظارت ها و محدویت های خاص خود را تا حدودی دارد. نوع ذائقه آن متفاوت است، هزینه ای برای آن پرداخت می شود و مردم این را مشاهده می کنند در حالی که آنها برای سریال های تلویزیون هزینه پرداخت نمی کنند.

این منتقد سینما اظهار کرد: تولید و پخش برنامه ها و نیز صدور مجوز و نظارت بر بخش زنده در فضای مجازی در انحصار سازمان صدا و سیما است. همچنین با توجه به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی با تعیین اعضای کمیته تدوین سیاست ها و ضوابط حاکم بر صورت و تصویر فراگیر و شبکه نمایش خانگی به قوت خود باقی است و همچنان نهاد تنظیم گر صوت و تصویر فراگیر و شبکه نمایش ساترا می باشد. ضمن اینکه ساترا بر همه مراحل ساخت و پخش سریال ها نظارت دارد و یک شکلی از سازمان سینمایی را در آنجا راه اندازی کرده است.

وی با بیان اینکه شبکه نمایش خانگی در حال آزمون و خطا است، خاطرنشان کرد: به هر حال این اوایل کار پلتفرم ها به عنوان تلویزیون خصوصی در ایران است لذا باید فرصت کافی برای رشد داشته باشند؛ هر چند در حال حاضر هم در مسیر پیشرفت قرار ندارند.

کد خبر 1780270

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha