«الهه رضایی»، مجری برنامه های کودک و نوجوان دهه شصت در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان با اشاره به رها شدن کودکان در فضای رسانهای امروز و تهاجم رسانههای بیگانهاظهار کرد: شبکه ها و رسانههای اجتماعی به سرعت در حال رشد میان کودکان و نوجوانان است که میتوانند به وسیله آن ارتباط برقرار کرده و مطالب مختلفی را به اشتراک بگذارند. این امر باعث ایجاد یک الگوی جدید فرهنگی شده است که هم تکنولوژی و کسب و کار را در بر میگیرد و هم در نحوه ارتباط افراد با یکدیگر تاثیرگذار است.
رسانه های اجتماعی یک شمشیر دولبه
وی با بیان اینکه رسانه های اجتماعی یک شمشیر دولبه اند، افزود: در حالی که مزایا و محاسن زیادی هم برای کاربران دارند اما می توانند کودکان و نوجوانان را با آسیب ها و شیوه های ناسالم تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین سبد رسانه ای بچه های ایرانی این روزها اگر نگوییم خالی نیست (که البته هست)، اما در خوش بینانه ترین حالت، سهم اندکی در زندگی روزمره آنها دارد.
رضایی تصریح کرد: در گذشته بر خلاف امروز، افراد متخصص و دلسوزی با دیدگاه های فرهنگی و روانشناختی صحیح برای بچه ها برنامه تولید می کردند؛ با وجود اینکه فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در آن دوره وجود نداشت اما سعی بر این بود تا از تولیدات خارجی در کنار تولیدات داخلی استفاده شود که این موضوع تنوع برنامه ها را برای بچه ها ایجاد می کرد.
کودکان بر خلاف شعارهای داده شده به فراموشی سپرده شده اند
این مجری برنامه های کودک و نوجوان دهه ۶۰ در ادامه افزود: همزمان با پیدایش و شروع استفاده از فضاهای مجازی و شبکه های اجتماعی و امکان استفاده همگان از این دنیای جدید؛ رسانه های داخلی عکس آن عمل کردند و به جای اینکه از افراد متخصص و علاقمند برای برنامه سازی استفاده نمایند، برخلاف شعارهایی که سر داده شد، بچه ها به فراموشی سپرده شدند؛ درحالی که ما در زمینه برنامه سازی چه نمایش و فیلم سینمایی و چه سریال و همین طور انیمیشن، افراد برجسته و فاخر کم نداریم که می توانیم از ظرفیت و توانمندی های آنها استفاده کنیم.
کودکان امروز باهوش تر و پرانرژی تر از نسل های گذشته
رضایی بیان کرد: بچه های امروز هم باهوش تر و پرانرژی تر از نسل های گذشته و هم عاشق ایجاد خلاقیت در همه ی امور هستند ضمن اینکه به سرعت هم به خواسته های خود دست می یابند لذا مسئولان این حوزه هم باید قوانین مناسب در این زمینه وضع کنند و هم بر محتوای شبکه های اجتماعی اشراف کامل داشته باشند تا از تهدیدات آن کاسته و بر فرصت های آن بیفزایند.
وی با اشاره به اینکه جرایم و تهدیدات اینترنتی یکی از خطرات و آسیب های شبکه های اجتماعی برای کودکان به شمار می رود گفت: در شبکه های اجتماعی تهدید کردن با پیام های تهدید آمیز یا پست هایی با محتوای توهین آمیز که به فردی خاص است، آسانتر می باشد. لذا کودکان ممکن است هدف افراد خطرناک مشهور قرار بگیرند که قصد آسیب رساندن به آنها را داشته باشند. بنابراین خانواده ها باید پیگیر نحوه تاثیر رسانه های اجتماعی بر کودکان باشند؛ چرا که دسترسی به محتوای صریح و خشونت آمیز آسان است.
رضایی خاطر نشان کرد: به نظرم تا دیرتر نشده، باید شعارها کنار گذاشته شوند. افراد دلسوز و خلاق دعوت به همکاری شوند و به جای فیلترینگ که امکان دسترسی به آن هم زیاد سخت نیست، رفع فیلتر کنند؛ چرا که متاسفانه بچه ها با وجود فیلترینگ به سایت ها و چیزهای نامناسبی دسترسی پیدا می کنند که آسیب و خطراتش بسیار بیشتر از فیلترینگ است. بنابراین اگر محتواهای شبکه های اجتماعی مناسب و قانونمند شوند و متخصصان این حوزه با اشراف اطلاعاتی، امکان دسترسی به محتواهای نامناسب را کاملا حذف نمایند؛ در این صورت ما می توانیم به آینده فرزندانمان امیدوارتر باشیم.
الگوپذیری کودکان به قهرمانان محصولات رسانهای
این مجری برنامه های کودک ونوجوان دهه ۶۰ خاطرنشان کرد: در کنار آسیب های رفتاری که محصولات رسانه های اجتماعی در کودکان به وجود می آورند، مهمترین مشکل زمانی بروز و نمود پیدا می کند که کودکان اقدام به الگوپذیری از شخصیت قهرمانان محصولات رسانه های اجتماعی می کنند. علاقه به قهرمانان کارتون ها و بازی های رایانه ای نشان میدهد که تمایل کودکان به قهرمانان محصولات رسانه ای, باعث الگوپذیری از آنان شده، که در بیشتر مواقع بر خلاف ارزش های اسلامی ایرانی میباشد.
نظر شما