آیین هزارساله‌ قالیشویان؛خونخواهی عاشقان امام حسین(ع)

هرساله در جمعه دوم فصل پاییز ،مشهد اردهال شاهد و ناظر اجرای آیین هزارساله ای به نام قالیشویان است که در این روز اجتماعی چند هزار نفره را در این روستا شاهد هستیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، آیین قالیشویان در مشهد اردهال به بهانه حضور امامزاده علی بن محمد باقر(ع) برگزار می شود و به نوعی تکرار واقعه شهادت این بزرگوار را تداعی می کند.

 

بر این اساس، در روایات چنین آمده که مردم فین همزمان با دوران زعامت و امامت امام پنجم شیعیان به مدینه حضور یافتند و در محضر امام باقر(ع) از ایشان تقاضای یک پیشوا و مقتدایی را نمودند که امام باقر(ص) فرزند گرامیشان سلطان علی را به سمت کاشان روانه می سازند. ایشان پس از حضور در این منطقه با توطئه دشمنان در یک نبرد نابرابری در منطقه اردهال به شهادت می رسند و مردم فین پس از شنیدن خبر سراسیمه به طرف اردهال حرکت می‌کنند، ولی زمانی می‌رسند که حضرت شهید شده اند، آنها حضرت را در قالی می‌پیچند و در نهر آبی که در آن نزدیکی است، شستشو می‌دهند و دفن می‌کنند.

 

از آن زمان تاکنون همه ساله در دومین جمعه مهرماه و با حضور هزاران نفر از مردم فین و کاشان آیین سنتی مذهبی قالیشویان برگزار می‌شود، و افراد با در دست گرفتن چوب هایی با فریاد یا حسین(ع)، قالیچه ای را از امامزاده تحویل گرفته و در نهر آب نزدیک مدفن ایشان شستشو داده و به حرم بازمی گردانند.

 

همچنین چوب هایی که افراد در دومین جمعه مهرماه هر سال به دست می‌گیرند می تواند 2 روایت داشته باشد اول اینکه برای شستن قالی ها در مشهد اردهال به کار می‌رود و دوم اینکه افراد آنها را به نشانه خونخواهی به دست می‌گیرند.

 

اما با نگاه به این وضعیت نکاتی را می توان یادآوری نمود:

 

1-این امامزاده از نخستین وابستگان اهل بیت (ع)است که در ایران حضور یافته اند چون واقعه حضور ایشان در ایران به پیش از حضور امام رضا(ع)نیز برمی گردد.

 

2-پیش از اینکه در ایران محلی به عنوان مشهد قلمداد گردد(محل شهادت) این روستا نام مشهد را به خود گرفت.

 

3-این امامزاده از معدود امامزادگان مدفون در ایران است که مستقیم فرزند و برادر امام معصوم باشد زیرا ایشان فرزند امام باقر(ص) و برادر امام صادق(ص)است.

 

همچنین مقتل و محل دفن این امامزاده واجب التعظیم را می توان به کربلا تشبیه نمود و به نوعی مشهد اردهال کربلای ایران است که البته شباهت های بسیاری بین این اتفاق و واقعه عاشورا وجود دارد از بوریا تا قالی، از سرزمین نخل تا سرزمین حشم داران، از قبیله بنی اسد تا اهالی فین کاشان، این اهالی از بازماندگان تپه سیلک و بهترین بافندگان قالی هستند.

 

می گویند در اطراف کربلا روستایی وجود دارد به نام طواریج که ظاهرا اهالی این روستا در زمان امام حسین(ع) در واقعه کربلا قصد داشته اند به یاری حسین بروند، اما به موقع نرسیده‌اند و از آن سال به بعد، دیگر شیعیان عراق هم به آن روستا می‌روند و از آنجا تا کربلا را می‌دوند.

 

بر این اساس، از نکات تامل برانگیز این واقعه این است که در مذهب تشیع و آیین مقدس اسلام تاریخ شهادت و ولادت و کلیه امورات بزرگان دین را بر اساس سال قمری محسوب می کنند.

 

تاریخ مشهد اردهال را بر اساس سال شمسی بررسی می نمایند و درسال قمری چنین تاریخی(شهادت امامزاده سلطانعلی)به چشم نمی خورد که این روز هفدهمین روز پاییز هر سال است که برای حضور مردم این روز را به جمعه دوم پاییز هرسال موکول کرده اند.

 

به هر حال آیین وسنت زیبای قالی شویان هرساله با حضور هزاران عاشق و دلسوخته به اهل بیت برگزار می گردد و از قداست و احترام خاصی نیز برخوردار است.

 

پایان پیام/

کد خبر 178966

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha