به دنبال صدور حکم دیوان کیفری بین المللی لاهه علیه نتانیاهو و گالانت، سید هادی سید افقهی، کارشناس مسائل منطقه در گفت و گوی اختصاصی به خبرنگار بین الملل خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که حکم دیوان بین المللی لاهه چقدر میتواند باعث انزوای دیپلماتیک اسرائیل شود و شما این حکم را چگونه ارزیابی میکنید؟، اظهار کرد: به جرات میتوان گفت این حکم اگر بی سابقه نبوده، بدون شک کم سابقه بوده است. با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی از لحاظ سیاسی، حقوقی، امنیتی، رسانهای و اقتصادی حمایت غرب را همراه خود داشت، کریم خان، دادستان دادگاه کیفری در حق دو ابر جنایتکار تاریخ یعنی نتانیاهو و گالانت این حکم را اعلام میکند.
وی افزود: ۱۲۳ کشور اعلام کردند ما به این حکم احترام میگذاریم. این امر نشان میدهد که رژیم صهیونیستی دیگر مرحله فوق قانون را سپری کرده و هیچ مانع و عاملی نمیتواند جلوی صدور چنین احکامی را بگیرد.
سید هادی سید افقهی همچنین گفت: تاکنون رسانهها، شبکههای مجازی، روزنامهها، شخصیتها و سازمانها، مسئله بی حیثیت شدن و نسل کشی مردم غزه و لبنان توسط رژیم صهیونیستی ها را مطرح میکردند، ولی محکوم شدن رژیم صهیونیستی توسط این نهاد قانونی دیوان کیفری بینالمللی باعث ناپایداری این رژیم هم از لحاظ سیاسی و هم حقوقی، هم روانی، اجتماعی و اخلاقی میشود.
وی درباره اینکه دادگاه حکم را صادر کرده، اما چه کسی می خواهد این حکم را اجرا کند؟، گفت: باید دید آیا خود دادگاه کیفری چنین بازوی اجرایی را در اختیار دارد یا اینکه میخواهد آن را به مکانی دیگر از جمله سازمان ملل موکول کند. چون معمولا احکام صادره باید در جایی تنفیذ شوند؟ آیا اگر این حکم به شورای امنیت برود آمریکا، فرانسه و انگلستان اجازه صدور چنین حکمی را دارد و چه تاثیری دارد. و در واقع اجماع این است که خود این حکم، یک پیروزی سیاسی، حقوقی و روانی است و این مسئله خیلی مهم است.
وی در ادامه اظهار کرد: مسئله بعدی این است که برخی از کشورها خود قدرت پیگیری در این خصوص را دارند کما اینکه تاکنون شاهد دستگیری و محکومیت چند شخصیت جنایتکار در تاریخ بوده ایم که می توان به اسلوموویچ اشاره کرد. وی پس از محکومیت راهی زندان شد و در همان جا به درک واصل شد. بنابراین این مسئله به قدرت اجرایی هر کشور بستگی دارد، حتی برخی از کشورها از جمله نیوزیلند اعلام کردند اگر نتانیاهو وارد کشور ما شود، ما طبق حکم صادره دادگاه کیفری وی را دستگیر و محاکمه خواهیم کرد؛ بنابراین چند مکانیسم در این خصوص داریم، مکانیسم اول این است که خود دادگاه کیفری از بازوی اجرایی برخوردار باشد و احکام خودش را خود اجرا کند که این یک معنی می دهد و مکانیسم دوم این است که بگوید من مجوز قانونی، حقوقی و قضایی برای کشورهایی که قدرت اجرایی دارند، صادر میکنم و به آنها اجازه میدهم اگر زورشان میرسد، منافعش اقتضا کند یا وضعیت سیاسی و اجتماعی آنها اقتضا میکند، هر جا آنها را دستگیر کنند میتوانند احکام صادره را به اجرا دربیاورند.
وی در خصوص عکس العمل نتانیاهو نسبت به این مسئله گفت: خود نتانیاهو که شروع به اشک ریختن و مظلوم نمایی کرد و اظهار کرد این حکم آنتی صهیونیسم و ضد یهودیت است که در واقع این حنا دیگر تقریبا بیرنگ شده است. در خود کشور آمریکا اساتید و دانشجویان را تهدید کردند، ولی آنها همچنان به اعتراضات و تجمعات خود ادامه میدهند. لذا مسئله اتهام و ترس از توجیه اتهام تحت عنوان ضد یهودیت فرو ریخته است و در واقع یک کلان روایتی بود و به جای آن، اکنون مسئله نسل کشی در فلسطین و توقف جنگ مطرح است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا، گفت:مسئله دیگر، آمریکای منافق ابرجنایتکار قرن است. حداقل خود کشورهای اروپایی همانند انگلستان و فرانسه عنوان کردند که ما به این حکم احترام میگذاریم و تنها کشوری که قاطعانه در کنار رژیم صهیونیستی ایستاد و تهدید کرد که دادگاه کیفری را تحریم میکنیم، آمریکا بود. اینکه آمریکا کجای تاریخ ایستاده و با چه رویی میخواهد از دموکراسی، آزادی و حقوق بشر دفاع کند، خیلی جالب است. به قول یکی از دوستان این کشورها مستورالعورت جنایت میکردند، اما طوفان الاقصی عورت آنها را کشف کرد و لخت و عورشان کرد. طوفان الاقصی ادعاها و دروغ های آنها را برملا کرد.
وی ادمه داد: الان پس از ریزش روایت مظلوم نمایی رژیم صهیونیستی، روایت نصرت و مظلومیت مردم فلسطین و به تبع آن کشتار جنوب لبنان، ضاحیه و قلب بیروت را شاهد هستیم. باید گفت که ابر رسانه های در اختیار رژیم صهیونیستی دیگر قادر به مواجهه با این موج اعتراضات و خود آگاهی که در دنیا ایجاد شده، علیه خود نیستند.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط کنونی حکم دیوان کیفری بین المللی لاهه، چقدر می تواند در مذاکرات تاثیرگذار باشد، اظهار کرد: رژیم صهیونیستی میگوید ما برای احقاق حق خود خیلی منتظر حکم این دادگاه و آن دادگاه نیستیم و مجددا بمبارانهای شدیدتر همراه با بمبهای بسیار خطرناک تری را از رژیم صهیونیستی شاهد هستیم. بمبهای خلاساز و سنگرشکنی که یکی دو بار بیشتر از این بمب ها مصرف نکرد که یکی از آنها علیه شهید بزرگوار سید حسن نصرالله بود و دیگری بر علیه شهید بزرگوار شیخ هاشم صفی الدین بود. رژیم صهیونیستی دیشب مجددا از این بمبها استفاده کرد و این نشان میدهد که در عملیات زمینی در جنوب لبنان به بن بست رسیده اند، در نتیجه به سیم آخر زده اند. مخصوصا پس از صدور حکم دادگاه کیفری علیه این دو ابرجنایتکار آنها، بر جنایات خود افزوده اند چرا که دیگر چیزی برای از دست دادن ندارند و معتقدند یا پیروز میشویم و یا شکست میخوریم. ما محکوم هستیم مخصوصا، خود نتانیاهو خیلی از تصمیمات درباره ادامه جنگ و میز مذاکره را برگرداند و این نشان میدهد که به دنبال مذاکره نیست و در واقع تنها امید نتانیاهو این است که وقتی ترامپ رسما به کاخ سفید رسید، دست اسرائیل را برای جنایتهای گسترده تر و مرگ بارتر باز بگذارد و همچنین دست حمایت آمریکا در راستای حمایتهای بایدن و حزب دموکرات حزب، جمهوری خواه و کاخ سفید به حمایت های سیاسی و قضایی خود یک نوع مصونیتی برای نتانیاهو ایجاد کند تا او دستگیر و محاکمه نشود. وگرنه نتانیاهو هیچ اعتقادی به توقف جنگ و آتش بس ندارد. وی اگر می خواست دست به آتش بس بزند پس از ضرباتی که در غزه متحمل شد برای آزادی اسرایش دست به آتش بس می زد. شاید ما فکر می کردیم پس از شهادت یحیی سنوار گشایشی در این امر حاصل شود، اما معلوم شد که حماس همچنان معتقدانه و باورمندانه کار خود را میکند. حزب الله نیز پس از ضرباتی که متحمل شد به دنبال یک آتش بس صوری نیست. حماس و جهاد اسلامی و حزب الله هزینه سنگینی در این جنگ پرداخت کردند. اکنون آمار شهدا فقط در غزه به ۴۸ هزار نفر رسیده است. در لبنان نیز این تعداد هر روز بیشتر می شود، بنابراین من تصور نمی کنم آتش بس در چنین مقطعی موضوعیت داشته باشد.
وی درباره اینکه آیا احتمال دارد این حکم در مرحله تایید و موافقت باقی بماند و اجرایی نشود، خاطر نشان کرد: این امر بستگی به قدرت کشورها و اعمال فشار آمریکا و لابی صهیونیستی بر آن کشورها و حکام شان دارد البته فکر هم نکنم نتانیاهو به کشورهایی که در خصوص دستگیری وی اعلام آمادگی کردند، سفر کند.
سید هادی سید افقهی در پایان درباره این سوال که با توجه به اینکه برای اولین بار است که یک نهاد بین المللی یک رای مغایر با منافع غرب میدهد، این مسئله را ناشی از چه می دانید، گفت: این به این دلیل است که بحث رژیم صهیونیستی دیگر قابل دفاع نیست، حتی اگر بدانند این رای قابل اجرا نیست برای حفظ آبروی خودشان آن را صادر کردند؛ مثلا انگلستان با وجود آنکه میداند منافعش به خطر می افتد اما آن را تایید کرده چرا که احتمال می دهد این حکم صوری باشد، بنابراین میگوید چرا باید پای نتانیاهو هزینه کنم و دچار مشکل شوم؛ همین امر سبب شده تا برخی از کشورهای غربی منافقانه این حکم را تایید کردند؛ برخی کشورها از جمله آمریکای لاتین، کشورهای آفریقایی، آسیایی و کشورهای درگیر با آمریکا همچون ایرلند اعلام آمادگی کردند البته کشورهایی نظیر مجارستان بر عکس با اینکه جزو کشورهای اروپایی شرقی است، از نتانیاهو حمایت کرده اند. باید گفت که بحث منافع یک چیز و بحث برخوردهای سیاسی و صوری یک چیز دیگری است.
نظر شما