خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: حشمتالله فلاحتپیشه، سیاستمدار، تحلیلگر سیاسی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی(ره) و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در دوره دهم در گفتگو درباره اینکه آینده پسااسد و سوریه را چگونه پیش بینی میکنید، گفت: اگر آینده سوریه شبیه آنچیزی باشد که ما امروزه شاهد آن هستیم، این کشور به کانون تنش تبدیل میشود. ما الآن شاهد چند درگیری در سوریه هستیم. اگر یک طرف درگیری با نیروهای کرد نزدیک به ترکیه وآمریکا و از طرفی اسرائیل ازاین شرایط سو استفاده میکند روزانه بیش از ۱۰۰ حمله به خاک سوریه انجام میدهد تا کل تهدیدات احتمالی برای خودش را کاملا از بین ببرد و از طرفی دیگر نیز نیروهای گروههای مسلح هنوز ساختار امنی را در سوریه ایجاد نکردهاند و همه این شرایط باعث شده است تا سوریه عملا آینده مبهمی داشته باشد.
وی در خصوص اینکه ایران باید چگونه باید با مسئله سوریه رفتار کند، گفت: من معتقدم که به هر حال ایران باید در نقاط مشترکی که در سوریه وجود دارد و با آمد و شد دولتها دچار مشکل نمیشود، حساب باز کند و به هر حال سعی کند از طرح مسایل اختلافی در سوریه جلوگیری کند و سیاست عدم مداخله خارجی را در سوریه را در پیش بگیرد. به عنوان مثال میتواند روند آستانه را فراگیرتر کند و کشورهای دیگر در آن حضور داشته باشند تا به ناامنی که در سوریه وجود دارد، پایان بدهند. از طرفی باید ایران، ساز و کارهای سیاسی و حقوقی لازم را برای گرفتن طلبهای خود از سوریه و امنیت زائر و حفظ حریم دایم اماکن مقدسه حرم حضرت زینب (س) و حضرت رقیه (س) در سوریه به عمل بیاورد و این کارهایی است که الان باید ایران انجام دهد.
فلاحت پیشه، درباره علت حمله اسرائیل به سوریه در این شرایط، اظهار کرد: این ناشی از یک اشتباه محاسباتی است که همیشه اسرائیلیها به آن گرفتار میشوند. اسرائیلیها فکر میکنند که شکست بشار اسد، شکست مقاومت است. درصورتی که من فکر میکنم که شکست بشار اسد، شکست مقاومت نیست، بلکه اقدامات اسرائیل روز به روز باعث ریشه دار شدن مقاومت میشود و اگر جریانات اصیل در سوریه تقویت شوند، بیشترین بازیگری که دچار تهدید خواهد شد، اسرائیل است.
این کارشناس سیاسی در پاسخ به این سوال درباره پیشنیه الجولانی و اینکه قبلا افراطی بودند و الآن خود را معتدل نشان میدهند، دلیل آن را چه میدانید، گفت: این گروهها قبلا تحت عنوان گروههایی که ارتباط نهادمندی با کشورهای خارجی نداشتند، عمل می کردند، لذا دچار سیاستهای شرورانه و افراطی می شدند، ولی الان کشورهایی که پشت سر این گروهها هستند سعی میکنند آنها را همچون طالبان با چهره جدید وارد عرصه تحولات سوریه بکنند، ولی من معتقدم اگر اختلافات بر سر قدرت شکل بگیرد و روندهای سیاسی منجر به امنیت در سوریه نشود، ما میبینیم که تحولات روی خشن خود را نشان خواهد داد به هر حال افراطیون و تندروها به عرصه جنگهای نظامی در سوریه باز خواهند گشت.
فلاحتپیشه درباره اینکه تغییر در سوریه چه تاثیری بر مناسبات دیپلماتیک کشورهای منطقه ای و بین المللی میگذارد، گفت: من معتقدم به هر حال بشار اسد فرصت ایجاد یک نهادمندی و امنیت در کشور را از دست داد و همین باعث شد دود حکومت طایفه ای خاندان اسد به چشم مردم سوریه رفت و الان عملا متاسفانه چیزی که الان تعیین کننده شده رقابت کشورهایی است به گونه ای منافع خودشان را در سوریه دنبال میکنند.
نظر شما