احمد میرشکار رئیس اداره جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: گز روغن درختچه ای کاملا دارای صرفه اقتصادی، اجتماعی، گیاهی و محیطی است که در استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان قابل روییدن است.
وی با بیان اینکه این درخچه در مناطق کوهستانی و حتی صخره سنگی رشد می کند و به آب کم نیاز دارد، افزود: با توجه به میانگین بارندگی سالانه حدود 100 میلی متر باران در سیستان وبلوچستان درختچه گز روغن گونه مقاوم این نوع آب و هوا محسوب می شود.
رئیس اداره جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: روغن صنعتی با ارزشی از بذر این درخت به دست می آید که حدود هزار و 500 دلار برای هر لیتر ارزش گذاری می شود. از هر کیلو بذر آن 212 گرم روغن قابل استحصال می باشد. وزن هر دانه حدود نیم گرم و هر درخت که حدود 6 تا7 متر رشد می کند قادر به تولید 60 گرم روغن است. اگر بتوانیم 200 درختچه در هر هکتار کاشت کنیم می توانیم حدود 12 کیلوگرم روغن از محصول در هر هکتار استحصال کنیم.
میرشکار گفت: سطح زیر کشت این گونه ارزشمند را که گاهی تا حدود 25 تا 30 متر ریشه می کند و در سال 72 این طرح توسط مرحوم دکتر «جوانشیر» از دانشگاه تهران در منطقه نیک شهر شروع شد.
وی افزود: از سال 89 در قالب طرح صیانت و به صورت برنامه ریزی شده نسبت به توسعه کشت گز روغن اقدام شده و هم اکنون 2 هزارو 100 هکتار سطح زیر کشت این درختچه است.
رئیس اداره جنگل اداره کل منابع طبیعی استان سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: با توجه به رویشگاه گز روغن در این استان، امکان توسعه کشت آن در سطح بیش از یک میلیون هکتار وجود دارد که نیاز است دستگاه های متولی صنعت برای بهره برداری از این گونه با ارزش اقدام کنند.
میرشکار گفت: شهروندان و ساکنان روستای منطقه هم باید نسبت به افزایش سطح زیر کشت آن اقدام کنند چرا که ضمن ایجاد اشتغال می توان سطح درآمد عمومی را هم ارتقا داد.به طوری که توسعه کشت آن، به حفظ منابع طبیعی کمک می کند و مانع از تخریب بیش از اندازه عرصه های طبیعی توسط دام ها می شود، این گیاه با ارزش امروزه در مناطقی از استان بلوچستان غربی، نیک شهر و بشاگرد در استان هرمزگان تولید می شود.
پایان پیام/
نظر شما