برنده اختلاف سیاسی کردها و بغداد کیست؟

موجودیت اقیلم کردستان را می توان در راستای طرح خاورمیانه بزرگ آمریکا دانست . افزایش اختلافات با دولت مرکزی و درگیری های قومی از جمله مسائلی است که بغداد و سلیمانه اکنون با آن رو به رو هستند.

خبرگزاری شبستان، کشور عراق از جمله چهار کشوری در خاورمیانه است که جمعیتی از اکراد را در خود جای داده است. عراق با این قوم غیر عرب مشکلاتی را در طول تاریخ داشته است. در این رابطه، جنگ های ویران کننده حکام بغداد علیه این قوم در دوران حکومت صدام حسین شایان توجه است. نمونه بارز این امر در کشتار وحشیانه مردم شهر حلبچه نمود یافت. پس از سقوط حکومت بعث صدام، ائتلاف آمریکا و هم پیمانانش در قانون اساسی این کشور دخالت کرده و نظام سیاسی فدرالیسم را بر این کشور تحمیل کردند.
فدرالیسم نوعی نظام سیاسی است که به ایالت ها این اجازه را می دهد که در امور مربوط به ایالت خود، استقلال داشته و به جز در امور خارجه کشور، به وسیله پارلمان و دولت محلی امور جاری منطقه خود را اداره کنند. با توجه به این نکته که بر خلاف کشورهای اروپایی و آمریکا، در خاورمیانه فدرالیسم تجربه نشده بود؛ در وضعیت جدید عراق، مسائل کشور وارد پیچیدگی و چالش های فزاینده ای شده است.
مقامات کرد از ضعف و خلاء قدرت سیاسی بغداد نهایت استفاده را کرده، و طی این سال ها توان خود را در کسب اختیارات بیشتر، ولو اگر بر خلاف قانون اساسی باشد، گذاشتند. اما با مستحکم شدن پایه های قدرت نوری المالکی نخست وزیر معتدل این کشور، فشار به منظور سلب اختیارات غیر قانونی دولت اقلیم کردستان بیشتر شد.

نکته ای که در این میان حائز اهمیت است، کردستان با ایجاد روابط سیاسی، نظامی، اقتصادی و امنیتی وسیع با ایالات متحده و اسرائیل، هم اکنون از حمایت های بی دریغ آن ها استفاده کرده و به اختلافات و چالش های پیش رو با دولت بغداد دامن می زند. به عنوان مثال، واگذاری امتیاز استخراج منابع طبیعی به کمپانی های خارجی هر کشوری در حوزه اختیارات دولت مستقر در پایتخت است. اما اکراد با بستن قراردادهای نفتی با کمپانی های نفتی اروپایی و آمریکایی، و عدم استراد منابع ارزی این نفت فروخته شده به بغداد، خشم مالکی را بر انگیخته اند. همچنین تقویت و توسعه ارتش منطقه ای کردستان توسط آمریکا و اسرائیل نیز زنگ خطری جدی برای عراق و همسایگان این کشور مجسوب می شود. علاوه بر این، گستاخی دولت بارزانی در برابر مالکی تا آن جا ادامه یافته است که اقدام به صدور روادید برای خارجیان بدون نظارت وزارت امور خارجه عراق می کنند.
با اشاره به این موارد و تشریح وضعیت موجود در عراق، مشخص است که دولت عراق در مواجه با زیاده طلبی های کردها تحت فشار قدرت های خارجی قرار دارد.اما ابزار های قدرت در دست دولت عراق، بسیار بیشتر از اکراد بوده و این جاجت اکراد فقط به پیچیده شدن اوضاع دامن خواهد زد.
 

کد خبر 180554

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha