پاسخ آیت الله مکارم به چنداستفتاء/فروش مستغلات مسجد چه حکمی دارد؟

آوردن کتاب های مستهلک مسجد به خانه، تصرف و ساخته شدن بنا در زمین مسجد، فروش مستغلات مسجد و اختصاص زیرزمین مسجد به درمانگاه از جمله سوالاتی است که آیت الله مکارم شیرازی به آنها پاسخ داده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، آیت الله مکارم شیرازی از مراجع عظام تقلید به سوالات مطرح شده در زمینه آوردن کتاب های مستهلک مسجد به خانه،وقف زمین برای مسجد مشروط به ساخته شدن، تصرف و ساخته شدن بنا در زمین مسجد و فروش مستغلات مسجد به شرح زیر پاسخ داده است.

1- آوردن کتاب های مستهلک مسجد به خانه
سوال یا آوردن کتابهای وقفی مسجد به خانه که می خواهند دور بریزند جایز است؟
پاسخ: اگر در مساجد و کتابخانه ها قابل استفاده نباشد مانعی ندارد.
2-وقف زمین برای مسجد مشروط به ساخته شدن
سؤال: شخصى در سال 1362 زمینى را به شکل زیر وقف کرده است: «اگر این زمین را ساختند، به عنوان مسجد باشد، و اگر آن را نساختند، همچنان متعلّق به خودم باشد.» آیا وقف به این شکل صحیح است؟ در هر صورت، آیا مى توان زمین مذکور را فروخت، و در جاى دیگر زمینى براى مسجد خرید؟
پاسخ: این گونه وقف اشکال دارد، و مى تواند از آن صرف نظر کند، ولى چنانچه موافقت کند از آن به نحوى براى مسجد در آن جا یا جاى دیگر استفاده شود بهتر است.

3- استفاده از امکانات مسجد برای مراسم ختم
سؤال: استفاده از امکانات مسجد، اعمّ از ظروف آشپزخانه و مانند آن، در مراسم ختم افراد (چه در داخل مسجد و چه در بیرون مسجد) چه حکمى دارد؟
پاسخ: جایز نیست; مگر این که نظر واقفین عامّ بوده باشد، یا عرف محلّ چنین اقتضا کند.
4- تصرف و ساخته شدن بنا در زمین مسجد
سؤال: آموزش و پرورش مقداری از زمین مسجد را که در کنار زمین متعلق به خودش بوده سهوا یا عمدا تصرف کرده و ساخته است. حال اگر قرار بر تخریب باشد کل ساختمان آموزش و پرورش ویران می گردد یا ضرر فراوانی به مدرسه وارد می شود. اداره اوقاف و متولی، حاضرند آن مقدار زمین را به اجاره آموزش و پرورش در آورده و سند اجاره تنظیم نمایند. آیا این امر مشروع است؟
پاسخ: چنانچه این کار عمدى نبوده باید سند اجاره تنظیم کنند، و وجه آن را صرف تعمیرات مسجد نمایند.
5- اختصاص زیرزمین مسجد به درمانگاه
سؤال: در صورتى که زیرزمین مسجدى را تبدیل به درمانگاه کنند، مراجعه بیمارانى که عذر شرعى دارند (مانند زنانى که خون نفاس مى بینند) یا بیماران غیر مسلمان به چنان درمانگاهى چه حکمى دارد؟
پاسخ: اوّلاً در صورتى مى توان زیر زمین مسجد را تبدیل به درمانگاه کرد که هیچ گونه مزاحمتى براى نمازگزاران نداشته باشد، و مردم نخواهند از آنجا براى نماز خواندن استفاده کنند. و ثانیاً زنان معذور نمى توانند به آنجا مراجعه کنند، و غیر مسلمانان اگر سبب آلوده شدن آنجا نشوند مانعى ندارد. و این در صورتى است که درمانگاه بعداً ایجاد شده باشد. امّا اگر از اوّل آنجا وقف بر درمانگاه شده است مشکلى ندارد.
6- فروش مستغلات مسجد
سؤال: منزلی که با مسجد مقداری فاصله دارد وقف مسجد شده است و آن را تبدیل به آشپزخانه مسجد کرده اند و مدتی نیز مورد بهره برداری قرار گرفته است ولی اکنون زمینی که در جنب مسجد است، وقف آن مسجد شده و قرار است آشپزخانه مسجد شود. آیا جایز است آشپزخانه سابق را بفروشند و پول آن را صرف آشپزخانه جدید کنند؟
پاسخ: اگر وقف مسجد شده، فروختن آن جایز نیست؛ بلکه می توانند اجاره دهند و درآمد آن را صرف آشپزخانه جدید کنند و اگر ملک مسجد است، می شود آن را فروخت و صرف آشپزخانه جدید کرد.
پایان پیام/
 

کد خبر 182104

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha