خبرگزاری شبستان: پیامبر(ص) علاوه بر حضور دائم در مسجد و عبادت در آن، از این مکان به تمامی امور جامعه رسیدگی میکرد، قراردادها را در مسجد تنظیم می کرد و به رسمیت میرساند و برای گفتگو با مردم نیز از این مکان بهره میبرد. اما آنچه که مساجد را به شکوفایی میرساند، مدیریت شایسته امام جماعت و سایر متولیان خانه خدا است. امام جماعتی که آشنا به وظایف خویش بوده و متعهد به این وظایف باشد و خود قبل از هرکس دیگر، عامل به دستورات دین بوده و سعی کند فردی سادهزیست و مردمی باشد، نقش مؤثری در ارتقای منزلت این مکان مقدس دارد.
از طرفی امام جماعت، مدیر دینی محله و معتمد مردم است و تا زمانی که مردم از عملکرد وی ابراز رضایت داشته باشند و امام جماعت نیز از استعدادهای با نشاط در تقویت قوا و محتوای مسجد استفاده کند و کار و تلاش و پیگیری امور مسجد را از بنیادیترین وظایف خود بداند، مسجد و به تبع آن نشاط دینی و هویت مذهبی مردم محله ارتقا یافته و پیشرفت میکند.
حضور تمام وقت در مسجد
تمام وقتش را در مسجد سپری می کند و تمام هم و غمش امور مربوط به مسجد امام رضا(ع) دهکده المپیک است. از جمله امامان جماعتی است که مسجد را به همت خود و کمک خیرین ساخته است. این امام جماعت، حجت الاسلام علی واشقانی فراهانی است که در این گزارش گذری بر فعالیت های روزانه وی و دلایل موفقیتش داریم.
مسجد امام رضا(ع) یکی از مساجد موفق تهران است که با مدیریت و امامت موفق حجت الاسلام واشقانی توانسته هر روز بیش از پیش راه تعالی را طی کند. وی که همه عمرش را صرف مدیریت و امامت جماعت این مسجد کرده و به خواسته خودش جز این به کار دیگری مشغول نمی شود، هر روزه از ساعت 6 صبح تا 22 شب در دفتر مسجد پذیرای مراجعین است و ضمن اشراف به مسائل مربوط به مردم و شناخت نمازگزاران، مشتاقانه برای گره گشایی از مشکلات آنها و رسیدگی به امور مردم محله از جمله حل اختلافات خانوادگی، بیان احکام و مسائل مختلف دیگر فعالیت می کند.
از فعالیت های اقتصادی دست کشیدم
خبرنگار شبستان گفتگو با وی را با این سوال آغاز کرد که در حالیکه به امور اداری یا اقتصادی مشغول نیستد پس چگونه امرار معاش می کنید؟ گفت: امرار معاش خود را از طریق وعظ و خطابه تامین می کنم، معتقدم که هرچند این کار درآمد بالایی ندارد ولی خدمت به مسجد و گشودن گره ای از مشکلات مردم آنچنان خیر و برکت دنیوی و اخروی به دنبال دارد که قابل مقایسه با هیچ کاری اقتصادی نیست.
مسجد امام رضا (ع) به همت امام جماعتش همه امکانات رفاهی برای خواهران و برادران را به طور مجزا دارد و دارای کتابخانه ای است که بیش از 2 هزار جلد کتاب تاریخی، آموزشی، علمی، تربیتی، تفاسیر و علوم قرآنی را در خود جای داده است و همین باعث شده دانش آموزان و دانشجویان و حتی استادان و معلمان به مسجد بیایند و کتابخوانی و تحقیق و مطالعه را با معنویت تلفیق کنند. حجت الاسلام واشقانی فراهانی معتقد است: تجهیز کتابخانه مساجد حضور جوانان در مسجد را پررنگ تر می کند.
مسجد کی و چگونه ساخته شد
حجت الاسلام واشقانی فراهانی که در سال 89 به عنوان امام جماعت نمونه تهران معرفی شد، درباره تاریخچه ساخت این مسجد به خبرنگار شبستان گفت: بعد از فراهم شدن زمین مناسب برای ساخت مسجد در سال 83 و پس از پیگیری های فراوان مجوز ساخت سال87 صادر و کار ساخت آغاز شد.
وی افزود: یک سال از اجرای پروژه نگذشته بود که اولین نماز جماعت را با حضور اهالی محل در مسجد اقامه کردیم و دقیقا در تابستان سال 89 ساختمان مسجد تکمیل و به عنوان یکی از مساجد شمال غرب تهران افتتاح شد.
مسجد امام رضا(ع) در زمینی به مساحت 635 مترمربع در سه طبقه با زیربنای دوهزار متر ساخته شده که دارای سالن اجتماعات چند منظوره برای برگزاری مراسم، آشپزخانه و سرویس بهداشتی کامل در زیرزمین، صحن بزرگ و آبدارخانه مجهز در همکف و حسینیه مناسب برای بانوان و مهد کودک در طبقه فوقانی با سرویس بهداشتی مجزا است. از طرفی 130 کتیبه از احادیث ائمه اطهار(ع) در دیوارهای مسجد نصب شده که زیبایی خاصی به مسجد داده است. امام جماعت مسجد امام رضا(ع) نیز در خانه ای کوچک در گوشه ای از حیاط، همسایه مسجد است و از نزدیک امور مسجد را مدیریت می کند.
حجت الاسلام واشقانی فراهانی درباره نحوه تامین هزینه های ساخت مسجد گفت: یک میلیارد و 500 میلیون تومان برای ساخت مسجد هزینه شد. کسانی که در ساخت مسجد دستی داشته و دارند میدانند جمع آوری این مبلغ برای ساخت مسجد چقدر مشکل است، اما وقتی انسان در انجام کار خیر ثابت قدم باشد، خداوند متعال نیز اسباب و لوازم آن را فراهم میکند از همین رو با تلاش و همت مردم مبلغ مورد نیاز برای ساخت فراهم شد.
وی درباره برنامه های هفتگی و ثابت مسجد اظهار کرد: این مسجد روزهای فرد برای خواهران در همه سنین کلاس های آموزشی روخوانی قرآن، تفسیر و تجوید دارد. البته در برنامه بانوان اردوهای معنوی- زیارتی به امامزاده های نزدیک تهران نیز داریم که مخاطبان و مشتاقان زیادی دارد. کلاس های آموزشی برادران نیز بعد از نماز صبح تا ساعت هفت صبح در مسجد برپاست که حضور جوانان در این ساعت از روز برای همه جالب توجه است.
وی که نمازگزاران را بهترین سرمایه مسجد معرفی می کند، در رابطه با رمز موفقیت خود به عنوان یک امام جماعت موفق بیان کرد: اخلاص در عمل یکی از ویژگیهای لازم برای خدمتگزاران مردم است. رستگاری امام جماعت در گرو این است که تمام توان خود را در عمل و در راستای رفع مشکلات مردم به نمایش بگذارد. اخلاص در کردار و رفتار در اذهان و دیده مردم اثر پر رنگ تری دارد.
فقط امام جماعت مسجدم
حجت الاسلام واشقانی فراهانی اعتقاد دارد که بر تن کردن لباس دین و روحانیت و ایفای نقش روحانی در مسجد به عنوان مدیر یک نهاد دینی در محله ایجاب می کند تا اخلاص بیشتری را در عمل به نمایش بگذارد. از طرفی امامت جماعت باید در ظاهر و باطن خدا را حی و حاضر ببیند زیرا که رفتار امام جماعت میان مردم تاثیر گذار است.
حجت الاسلام واشقانی فراهانی با بیان اینکه مقام معظم رهبری فرمودند، در هر عرصه ای که روحانیون با هویت معنوی و مردمی خود حاضر بوده اند، برکات فراوانی نصیب جامعه شده است، گفت: یک روحانی زمانی موفق است که عاشقانه، خالصانه عالمانه، عارفانه، متواضعانه، عاملانه بین مردم باشد و به وظیفه خود عمل کند.
حجت الاسلام واشقانی فراهانی با بیان اینکه مسجد تنها محل اقامه نماز و عبادت نیست بلکه مرکزی برای فعالیتهای فرهنگ اسلامی در جامعه به حساب میآید، بیان کرد: مقدمات بسیاری از امور خیر همچون ازدواج اهالی محل در مسجد انجام میشود که همین امر موجب شده جوانان بسیاری به حضور بیشتر در مسجد علاقه مند شوند.
وی ایجاد مهدکودک در مسجد را عاملی برای تقویت انس کودکان با مسجد عنوان کرد و گفت: با این اقدام کودکان از ابتدای شکل گیری شخصیتشان با مسجد و دین آشنا میشوند.
مسجد امام رضا(ع) از اولین ساعات تا آخرین ساعات روز باز است. نیم ساعت قبل از اذان صبح در مسجد باز میشود و نمازگزاران برای انجام عبادات و نماز شب در مسجد حضور پیدا می کنند. پس از اقامه نماز صبح، کلاس آموزش تجوید و روخوانی قرآن کریم با حضور یکی از اساتید قرآن برگزار میشود سپس مردم برای انجام امور روزانه از مسجد خارج میشوند، حجت الاسلام واشقانی فراهانی هم با حضور در دفتر کار خود در مسجد پاسخگوی سوالات و مشکلات مردم از طریق تماس تلفنی یا حضوری است.
حضور پزشک در مسجد و ویزیت رایگان
وی با اشاره به حضور یکی از پزشکان عمومی ساکن منطقه برای ویزیت رایگان بیماران در یکی از روزهای هفته تصریح کرد: این اقدامی است که مورد استقبال مردم منطقه قرار گرفته است و مردم به ویژه نیازمندان بی بضاعت معمولا سه شنبه هر هفته با آسودگی خاطر می توانند مشکلات مربوط به سلامت خود را در مسجد پیگیری کنند.
تجلیل دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت(ع) از مسجدالرضا(ع)
روی میز کار حجت الاسلام واشقانی فراهانی دفتر نظرات و پیشنهادات نظر هر مراجعه کننده ای را جلب می کند، وی درباره این دفتر گفت: نظرات نمازگزاران در این دفتر ثبت و در برنامه ریزی ها از آن استفاده می شود.
امام جماعت مسجد امام رضا(ع) اظهار کرد: مردم محل به طور شفاف در جریان همه امور مسجد هستند و می دانند دقیقا چه مبلغی کجا هزینه شده و چه اموری در بخش های مختلف مسجد جریان دارد به همین دلیل روز به روز شاهد افزایش ارادت مردم به مسجد هستیم. ایجاد چنین پایگاهی موجب شد تا مورد تقدیر حجت الاسلام اختری، دبیر کل مجمع جهانی اهلبیت (ع) قرار بگیرد.
همراه همیشگی مردم در خوشی و ناخوشی
وی ادامه داد: مسجد امام رضا(ع) با مردم محله پیوند نزدیکی دارد و در مناسبت ها و پیشامدهای ناگوار همیشه با مردم و ساکنین منطقه ابراز همدردی می کند و در خوشحالی آنها هم سهیم بوده است، ابراز کرد: امام جماعت مسجد، باید از همه جهات هم طبقه با مردم باشد، مگر علم و معنویت، زیرا مردم به روحانی اعتماد و اطمینان دارند که در جهت رسالت انبیا از دنیا دست برداشته و راه سعادت اخروی را با علم عمل به مردم نشان دهد.
این امام جماعت نمونه بر نقش تبلیغ چهره به چهره اشاره کرد و گفت: با ایجاد ارتباط مناسب با بسیاری از جوانانی که به اعتقاد برخی ظاهری نامناسب دارند، بسیاری به مسجد جذب شدند، نمازخوان شدند و حتی برخی برای طلبه شدن گام برداشتند. کم نیست اتفاقاتی از این دست که هر یک موجب می شود که هر روز بیشتر در این راه ثابت قدم شوم.
مسجد محل تاخت و تاز سیاسیون نشود
امام جماعت مسجد امام رضا(ع) با بیان اینکه نباید مسجد را جای تاخت و تاز سیاسیون و مطرح کردن مسائل سیاسی کرد، ادامه داد: روحانی باید فراجناحی به مسائل سیاسی در جامعه بپردازد نه آنکه فرصتی برای تبلیغ گروهها و احزاب سیاسی ایجاد کند.
وی در رابطه با استقبال مردم از نمازهای جماعت جماعت مسجد امام رضا (ع) گفت: حدود چهار سال است که در این مسجد نمازجماعت در هر سه نوبت صبح، ظهر و مغرب اقامه می شود. خوشبختانه در این مدت استقبال خوبی از نماز جماعت شده است. شیوه کار در این مسجد کاملا متفاوت است و هدف ما پویا نگه داشتن مسجد با حضور مستمر امام جماعت در همه امور است.
طلوع و غروب مسجد دست امام جماعت است
وی با اشاره به اینکه برای حضور در نمازهای جماعت این مسجد از محله های دیگر منطقه هم نمازگزار داریم، گفت: در صورتی که یک امام جماعت راهکارهای استفاده از ابزارهای فرهنگی و اجتماعی را به خوبی بداند، میتواند از ظرفیت جوانان به خوبی استفاده کند. باید از مشارکت های جوانان در فعالیتهای مسجد استفاده کرد. امام جماعت باید تمام وقت در مسجد حاضر باشد تا بتواند رسالت احیای دین اسلام را به نحو احسن انجام دهد. طلوع و غروب مسجد با امام جماعت است و مدیر دینی محله و پشتکار داشته باشد.
به گفته حجت الاسلام واشقانی فراهانی حتی میتوان با ایجاد مشاغل گوناگون متناسب با فضای مسجد، ابتکار و خلاقیت جوانان را بارور کرد و با ایجاد ارتباط مناسب با همه اقشار جوانان آنها را به سمت مسجد هدایت و نمازخوان کرد.
وی با اشاره به اینکه امام جماعت باید از همه از جوانان گرفته میانسالان و سالخوردگان برای پیشبرد اهداف مسجد بهره ببرد، اذعان کرد: مسجد باید زمینه ساز تبادل فکری و گفتمان ها باشد و امام جماعت باید به قدری عالم و توانا باشد که بتواند فعالیت های نوجوانان و جوانان را مدیریت و هدایت کند.
برگزاری نمایشگاه کتاب، انتشار سالنامه، ترویج فرهنگ کتابخوانی میان نمازگزاران از طریق اهدای کتب به مأمومین، فعالیت های علمی در قالب مصاحبه و چاپ مقالات ارزشمند در مطبوعات محلی و داخلی و خارجی توسط امام جماعت از دیگر اقدامات این مسجد است که این مسجد را در رسیدن به موفقیت یاری کرده است.
برای مشاهده گزارش تصویری مسجد امام رضا(ع) اینجا کلیک کنید.
پایان پیام/
نظر شما