خبرگزاری شبستان: انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا در ششم نوامبر مصادف با شانزدهم آبان ماه برگزار خواهد شد ،این در حالی است که باراک اوباما رییس جمهور فعلی و نامزد حزب دمکرات با میت رامنی نامزد جمهوری خواه این کشور رقابت می کند. محوریت انتخابات این دوره بسیار پیچیده وگسترده تر از دوره های پیش است و به شکلی است که نیاز ها و دغدغه های بیشتری فراروی دوحزب انحصاری آمریکا بوجود آورده است. این دغدغه ها در این دوره بیشتر ماهیت اقتصادی دارند والبته مسایلی مربوط به سیاست خارجی وجنگ را نیز در برخواهند گرفت. در واقع این دوره از انتخابات آمریکا با محوریت پول وجنگ می باشند.
در ادامه مسایلی از قبیل نظام انتخاباتی آمریکا وهمچنین نقش غیر مستقیم آرای مردمی در این نظام و افزون بر این مقایسه دو نامزد انتخاباتی و ارتباط آن بامسایل مربوط به جهان را مورد تدقیق قرار خواهیم داد. افزون بر این بر آنیم تا فرا رسیدن انتخابات این کشور چند یادداشت مرتبط با موضوع انتخابات ارایه کنیم...
نظام انتخاباتی آمریکاوفرایند پیچیده آن:
انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا بسیار خاص و منحصر به فرد است، این شیوه انتخاباتی که نتیجه تغییر و تطور بسیار است محصول چندین دهه کشاکش و تجربه مبتنی بر صورت بندی تکثر گرا قدرت در این کشور است. این انتخابات به صورت غیر مستقیم می باشد، در واقع مردم این کشور در روز انتخابات از طرفی به رییس جمهور و معاون اول او رای میدهند واز طرف دیگر به نامزد های مجمعی موسوم به کالج الکترال رای می دهند. هر ایالت به صورت مستقل بر اندازه تعداد نمایندگان کنگره ومجلس سنا دارای نماینده الکترال می باشد، همانطور که روشن است تعداد اعضای کالج الکترال متناسب با جمعیت هر ایالت می باشد و ممکن است باکاهش یا افزایش جمعیت در هر ایالت تغییر کند. این فاکتور در انتخابات بر اثر ابهام برخی از ایالت های پرجمعیت از نتیجه انتخابات بوجود آمده است. در این میان ایالت های کالیفرنیا، تگزاس، نیویورک با بیشترین جمعیت تعدادی بالغ بر55،38و29 عضو راهی کالج الکترال می کنند و از این حیث گوی رقابت از ایالت های دیگر ربوده و به عنوان تاثیرگذار ترین ایالت ها شناخته می شوند. بعد از آن نوبت به هفت ایالت کوچک به همراه واشنتگتن دی سی می رسد که متناسب با جمعیت اندک آن ها هر کدام 3 حق رای برای انتخاب عضو الکترال دارند. امسال در این دوره تعداد اعضای مجمع انتخاباتی کالج الکترال در مجموع شامل 538 رای می باشند. درهمین راستا نامزدی که می خواهد وارد کاخ سفید شود باید بالغ بر270 رای از این اعضا را جذب کند.
گذشته از اینها باید به آرای عمومی نامزد های ریاست جمهوری نیز اشاره کرد وعلاوه بر آرای مجمع انتخابات الکترال به نقش وتاثیر آرای مردمی نیز اشاره کرد؛
همانطور که در بالا ملاحظه شد مردم آمریکا علاوه بر انتخاب اعضای الکترال خویش به رییس جمهور و معاون اول آن نیز رای می دهند و این فاکتور و فرآیند بیشتر کارکرد ضمانت افکار عمومی پس از اعلام نتیجه انتخابات را داراست. در این میان ممکن است نامزدی با رای عمومی و مردمی بیشتر، از رای کمتری در کالج الکترال برخوردار باشد. این اتفاق در انتخابات سال 2000 میلادی که در آن بوش والگور که به ترتیب از احزاب جمهوری خواه و دمکرات با یکدیگر برای احتساب کرسی ریاست جمهوری رقابت میکردند رخ داد، در آن زمان بوش در مقابل الگور که بیشترین آرای عمومی راکسب کرده بود، با اختلاف بسیار کمی و به لطف آرای الکترال پیروز شد.این پیروزی با جذب 28 رای کامل از ایالت فلوریدا در مجمع انتخاباتی بدست آمد،علاوه بر این مشابه چنین مواردی نیز در سال های 1824 و1888 نیز رخ داد. طبق همین فاکتور ها یعنی شمارش آرای مردمی و کالج الکترال، می توان نامزد برنده را پیش بینی کرد.
پس از انتخابات ماه نوامبر، اعضای کالج الکترال هر ایالت یک ماه پس از این انتخابات در ایالت خویش جمع می شوند و به طور مستقیم رییس جمهور ومعاون اول را انتخاب می کنند. پس از آن کنگره در ششم ژانویه سال 2013 تشکیل جلسه خواهد داد و به طور رسمی معاون اول رییس جمهور دوره پیشین، رییس جمهور را معرفی می کند.
بسیاری این نظام انتخاباتی را غیر دمکراتیک خطاب می کنند و انتقادات زیادی را متوجه آن می سازند ولیکن با تمامی این تفاسیر باید اذعان داشت این الگوی انتخاباتی که در تمامی دنیا فقط مخصوص ومختص به آمریکاست، ترکیبی از دمکراسی وآریستوکراسی نخبه گراست. به طور واضح تر برای جلوگیری از دیکتاتوری اکثریت و برکنارماندن از شور و هیجان های کاذب توده، سیستمی طراحی شده است که هم آرای عمومی و هم آرای نخبگان در برآیند نتیجه سهیم باشند. در واقع می توان این الگو را آریستوکراسی الیتیستی(نخبه گرا) تلقی کرد که در حفظ قدرت دو حزب بزرگ دموکرات و جمهوری خواه بسیار موثر بوده است. در واقع با این روش راه بالا آمدن کاندیداهای مستقل بسته شده است و مردم آمریکا ناگریز از انتخاب میان دو سیاست دموکرات یا جمهوری خواه هستند. البته در مصایب و مشکلات سیستم انتخاباتی آمریکا انتقادات جدی دیگری از قبیل نقش پول سیاه و کمپانی های بزرگ سرمایه گذاری وهمچنین لابی صهیونیسم، اشاره کرد که در فرصت های باقی مانده تا انتخابات آمریکا بدان اشاره می شود.
لازم به تاکید است مخاطبان محترم می توانند پرونده هایی در رابطه با انتخابات آمریکا را در روز های آینده دنبال کنند. این پرونده ها شامل مقایسه دونامزد انتخاباتی این دوره، پیش بینی برنده انتخابات، نقش نهادهای مدنی و لابی ها در انتخابات وهمچنین تاثیر این انتخابات بر تاکتیک ها واستراتژی این کشور در قبال خاورمیانه می شود.
ادامه دارد....
پایان پیام/
نظر شما