آینده عمران و فرهنگ کشور در دست های جهادگران

امروز اردوهای جهادی به عنوان ارکان اصلی فعالیت ‌بسیج سازندگی جایگاه ویژه‌ای در عرصه عمرانی و فرهنگی کشورمان یافته‌‌است.<BR>

به گزارش خبرگزاری شبستان، در بعد عمرانی، حضور بیش از سه هزار گروه جهادی دانشجویی، طلاب و اقشار مختلف مردم از بسیج محلات، عرصه‌های فعالیت این اردوها را در جای جای کشورمان گسترده ساخته چنانچه با نشان دادن قابلیت‌های بسیج در عرصه سازندگی، مجلس شورای اسلامی در بهمن ماه 1386 طرح واگذاری پروژه‌های عمرانی در مناطق محروم به بسیج سازندگی را قانونی کرد.

حضور پررنگ و مستمر جهادگران در محروم‌ترین مناطق همانند بشاگرد در استان هرمزگان، قلعه گنج در استان کرمان، فیروزآباد در استان کرمانشاه و همچنین مناطق سخت و صعب‌العبوری چون روستاهای محاصره شده در کوه‌های صعب‌العبور کردستان، همگی گوشه‌هایی از برنامه‌های پیوسته بسیج برای توسعه و آبادانی مناطق محروم کشورمان را در برمی‌گیرند. در کنار این گونه برنامه‌های مستمر، حضور بسیج سازندگی در حوادث و اتفاقات غیرمترقبه‌ای چون زلزله اخیر استان آذربایجان، قابل تأمل است. واگذاری ساخت 6 الی 10 درصد کل خانه‌های در دست احداث برای زلزله‌زدگان به بسیج سازندگی، نمونه بارزی از توانمندی جهادگران در ورود به چنین عرصه‌هایی را به نمایش گذاشته است.

اما در بعد فرهنگی حضور بیش از یک میلیون جهادگر طلبه و دانشجو در مناطق محروم که اخیراً با پیوستن بسیج محلات به لحاظ کمی رشدی بسیار عظیم یافته است، تجسمی از همان آیه‌های قرآنی به شمار می‌روند که مقام معظم رهبری حضور جهادگران در مناطق محروم را به آن تشبیه کرده‌اند: «شما با عمل خودتان مردم را به ایمان، به اسلام، به دین دعوت می‌کنید. شما اگر درس قرآن هم آنجا ندهید، خود حضور یک جوان مؤمن و متدین و متشرع در یک مجموعه‌ روستایى، در بین جوانان، در بین مردم، مظهر مجسم آیه‌ قرآن است.»

صرف نظر از تأثیر معنوی ورود جوانان جهادگر به مناطق محروم، اردوهای جهادی از گروه‌های متعددی چون دانشجویان، طلاب و خواهران تشکیل شده که عمده فعالیت دو گروه اخیر، یعنی طلاب و خواهران، معضلات فرهنگی مناطق محروم را نشانه رفته و در جهت رفع آنها فعال است.

خاطراتی که بچه‌های جهادی طلبه با حضور در مناطق محروم و مشاهده وضعیت فرهنگی و عقیدتی مردم این نواحی منتشر می‌سازند، پرده از محرومیت‌های فرهنگی متعددی برمی‌دارد که در سال‌های خفگان رژیم پهلوی و سلسله‌های شاهنشاهی قبل از آن بر مردم کشورمان روا شده است. معضلاتی که جهادگران طلبه با برگزاری کلاس‌های عقیدتی و سخنرانی‌های مذهبی پاسخی شایسته به آن می‌دهند.

حضور خواهران در اردوهای جهادی نیز از حیث ورود افکار ارزشی و انقلابی به اندرونی و داخل خانه‌های روستائیان و مردم مناطق محروم حائز اهمیت است. این خواهران با برگزاری کلاس‌های احکام، هنری، آموزش‌ مهارت‌های زندگی و. . . زنان و دخترانی را مخاطب خود قرار می‌دهند که به لحاظ محدودیت و محرومیت‌های مادی و معنوی بیش از مردان در معرض آسیب‌های فرهنگی و عقیدتی قرار دارند. ازدواج‌های اجباری آن هم در سنین پایین، عدم اجازه به دختران برای رفتن به مدارس، اعمال محدودیت‌های فراوان و. . . تعدادی از مشکلات بانوان در مناطق محروم را شامل می‌شوند که توسط خواهران جهادگر شناسایی شده و در حد امکان برای رفع آنها چاره‌جویی می‌شود.

از منظر چشم‌انداز آتی و برنامه‌های آینده نیز در چند سال اخیر شاهد اتفاق‌های خوبی در عرصه اردوهای جهادی بوده‌ایم که تأییدی بر روند رو به رشد این حرکت‌ها به شمار می‌رود. ترسیم نقشه راه و سند چشم‌انداز 20ساله حرکت‌های جهادی که در همایش بسیجیان به سال 89 در بشاگرد انجام گرفت، در کنار تشکیل مرکز مطالعات استراتژیک و هدایت حرکت‌های جهادی در سال 90 که برآن است مبنای علمی و عملی اردوهای جهادی را تقویت کند، ‌دو نمونه از اقدامات سلسله‌وار بسیج برای گسترش حرکت‌های جهادی و افزایش کیفیت عمل این حرکت‌ها در سال‌های آتی به شمار می‌رود.
همچنین در بعد کمی اگر تا قبل از سال 91 اولویت با حضور دانشجویان در اردوهای جهادی بود، ‌از این سال و طی همایشی که تیرماه 1391 در اصفهان برگزار شد، انتقال محوریت اردوهای جهادی از دانشجویان به طلاب رسماً اعلام شد تا از این پس شاهد گسترش بیش از پیش گروه‌های جهادی طلبه به لحاظ کمی و کیفی باشیم.

کما اینکه از دو سال قبل نیز با پیوستن بسیج محلات به عرصه‌های جهادی، از پتانسیل عظیم مردمی در مساجد و محلات برای حضور در اردوهای جهادی بهره‌برداری شد که این امر به لحاظ کمی گسترش بسیاری به اردوهای جهادی بخشیده است. چنانچه اغراق نخواهد بود اگر بگوییم هم اکنون آمار یک میلیون نفری جهادگران به دو برابر یا حتی بیشتر افزایش یافته است.

به طور کلی با وجود هدایت‌های مدبرانه و مکرر مقام معظم رهبری در جهت حمایت از فعالیت‌های بسیج سازندگی به خصوص در بعد اردوهای جهادی که به فرموده ایشان سفیران کار و تلاش و مظهر مجسم آیه‌های قرآنی در مناطق محروم هستند و همچنین با گسترش چشمگیر فعالیت‌های سازندگی بسیج _آن طور که اشاره شد_ آینده مدیریت، برنامه‌ریزی و اجرای عرصه‌های گوناگون عمرانی و فرهنگی کشور را باید متعلق به بسیجیانی بدانیم که گفتمان ورود جهادگونه به دل مشکلات مادی و معنوی کشور را به صورت عملی به اثبات رسانده‌اند.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 187543

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha