به گزارش خبرگزاری شبستان از اراک، روز عرفه از اعیاد عظیمه است، اگرچه به اسم عید نامیده نشده است، اما در این روز حق تعالى بندگان خویش را به عبادت و طاعت خود خوانده و جُود و احسان خود را براى ایشان گسترانیده و شیطان در این روز خوار، حقیرتر، رانده تر و خشمناک ترین اوقات را سپری می کند و در غل و زنجیر است و باز هم زمینه پیروزی انسان را بر نفسش فراهم میکند.
روز عرفه؛
زمانیکه جبرییل مناسک حج ابراهیمی را به ابراهیم خلیلالله میآموخت، چون به عرفه رسید به او گفت: (عرفت) و او پاسخ داد بلی، لذا به این نام خوانده شد. مردم در این جایگاه به گناه خود اعتراف میکنند و بعضی آن را تحمل صبر و رنجی میدانند که برای رسیدن به معبود باید متحمل شوند، چرا که یکی از معانی «عرف» صبر و شکیبایی است. در روایتی آمده که آدم و حوا پس از هبوط از بهشت و آمدن به کره خاکی در این سرزمین یکدیگر را یافتند و به همین دلیل عرفات و این روز عرفه نام گرفته است.
پیشینه وقوف در عرفات؛
دل در جوشش ناب عرفه، وضو می گیرد و در صحرای تفتیده عرفات، جاری می شود. آن جا که ایوان هزار نقش خداشناسی است. لب ها ترنم با طراوت دعا به خود گرفته و چشم ها امان خود را از بارش توبه، از دست داده اند. دل، بیقرار روح عرفات، حضرت اباعبدالله الحسین(ع) شده است. پنجره باران خورده چشم ها از ضریح اجابت، تصویر می دهد و این صحرای عرفات است که با کلمات روحبخش دعای امام حسین (ع) و مروایدهای غلتان دیدگان عاشقان او بر دامن خود اجابت را نقش می کند.
در این روز حجاج بیت الله الحرام با وقوف در صحرای عرفات با خدای خویش به مناجات می پردازند و دعای عرفه امام حسین(ع) را قرائت می کنند و مسلمانان نیز در جای جای این کره خاکی همه با هم نجوای عاشقانه سر می دهند: 'خدای من، من به گناهانم اعتراف می کنم، آنها را بر من ببخش، منم که بد کردم، منم که خطا کردم، منم که تصمیم به گناه گرفتم، منم که نادانی کردم'
مسلمانان با شرکت در آیین پرفیض و ملکوتی دعای عرفه، با ریختن اشک شوق از توفیق حضور در این کنگره عظیم، از معبود خود طلب عفو کرده و برای گناهان گذشته خود از ذات اقدس الهی طلب مغفرت می کنند.
عرفات/ تجمع حجاج بیت الله الحرام؛
عرفات نام جایگاهی است، که حجاج در روز عرفه (نهم ذی الحجه) از شهر مکه به صحرای عرفات آمده و در آنجا به راز و نیاز و دعا پرداخته و پس از نماز ظهر و عصر این دعا را در کنار کوه جبل الرحمة میخوانند. سپس به سمت سرزمین مشعر الحرام حرکت میکنند تا در روز عید قربان در سرزمین منا باشند.
اعمال روز عرفه؛
برای این روز دعاها، نمازها و اعمال مختلفی (از جمله غسل) ذکر شده است، که شیعیان همچنین کسانی که در حج حضور ندارند بجا می آورند. از مهم ترین این اعمال زیارت امام حسین (ع) در روز عرفه است، که مقابل هزار حجّ و هزار عمره و هزار جهاد بلکه افضل تر است و احادیث در کثرت فضیلت زیارت آن حضرت در این روز متواتر است و اگر کسى توفیق یابد که در این روز در تحت قُبّه مقدّسه آن حضرت باشد ثوابش کمتر از کسى که در عرفات باشد نیست، بلکه زیاده و مقدّم است.
روزه روز عرفه براى کسى که ضعف پیدا نکند از دعا خواندن، مستحب است غسل پیش از زوال و زیارت امام حسین علیه السلام در روز و شب عرفه و چون وقت زوال شد زیر آسمان رَوَد و نماز ظهر و عصر را با رکوع و سجود نیکو به عمل آورد و چون فارغ شود دو رکعت نماز کند در رکعت اوّل بعد از حمد توحید و در دویم بعد از حمد قُل یا اَیُّهَا الْکافِروُنَ بخواند بعد از آن چهار رکعت نماز گذارد در هر رکعت بعد از حمد توحید پنجاه مرتبه بخواند.
صحرای عرفات همایش شناخت و خودسازی سرور و سالار شهیدان عالم حسین بن علی (ع)؛
امام حسین (ع) در بعد ازظهر روز عرفه همراه با فرزندان و یاران خود در صحرای عرفات وقوف کرد. وی در آنجا بزرگ ترین همایش خودسازی و شناخت را در قالب ژرف ترین کلمات به ظهور رسانید. سخنانی که از اعماق وجودش نشأت میگرفت آن چنان والاست که آدمی را به تفکر وا میدارد.
دعای عرفه؛
امام حسین(ع) دعای خود را با ستایش خداوند آغاز میکند، ستایش خداوندی را سزاست که چیزی قضایش را دور نمیسازد و از اعطا و بخشش او جلوگیری نمیکند و هیچ آفرینندهای آفرینش او را ندارد و او سخاوتمندی بیانتهاست. بیان گوشهای از نعمتهای بیپایان خداوند که انسان را در تمام مراحل رشد تکامل در بر گرفته و یاد از مهر مادر و مواظبت و پرستاری آنان را از الطاف خداوند میشمرد. به شکر نعمتهای الهی اشاره میکند و خود را از ادای یک شکر نیز عاجز میداند. استغفار و انابه عاجزانه به درگاه خداوند و طلب مغفرت از بارگاه حق تعالی.
هر فرازی از این دعا دریچهای از عشق و نور و محبت و توحید را در دل انسان میگشاید. امام سوم شیعیان با این دعا درصدد است انسان و خدا را بشناساند و نزدیکی آن دو را به هم نمایان کند. این نیایش منطقیترین رابطه خدا با انسان را توضیح میدهد. ایشان با همه وجود حضور خداوند و احاطه و اشراف او به همه ذرات هستی و نفوذ علم و قدرت و حیات او را به تکتک ذرات و موجودات عالم نمایان می کند و آن چه را میبیند بر زبان میراند.
پروردگارا! در این روز تضرع و توسلم را پذیرا باش و گناهانم را ببخش، چرا که من نیازمند توام. ای یکتای بی همتا همچون گذشته رحمت بی انتهایت را بر بنده گناهکارت عطا فرما.
حجت الاسلام حسینعلی اکبری نیا، رئیس اداره امور فرهنگی و تبلیغ اداره کل تبلغات اسلامی استان مرکزی، درباره روز عرفه به خبرنگار شبستان دراراک، گفت: تزکیه و تربیت انسان در گرو حرکت در مسیر ائمه اطهار (ع) و پیروی از آموزه های ایشان است.
وی با بیان اینکه تعالی و تکامل انسان در گرو انس با قرآن و حضور در مراسم های مذهبی است، افزود: هر چه مراسمات مذهبی پرشورتر باشد، تاثیر بسزایی در جامعه اسلامی دارد.
رئیس اداره امور فرهنگی و تبلیغ اداره کل تبلغات اسلامی استان مرکزی در بخش دیگری از سخنانش از برگزاری دعای پر فیض عرفه در 40 مسجد استان مرکزی خبر داد و اظهار کرد: این مراسم معنوی با حضور اقشار مردم اراک در مصلی بیت المقدس اراک و بقاع متبرکه و امامزادگان استان نیز برگزار می شود.
حجت الاسلام اکبری نیا با بیان اینکه مجالس نیایش تاثیرات بسیار مطلوب معنوی در جامعه دارد، اضافه کرد: حضور پر شور اقشار جامعه به ویژه جوانان در این مراسم معنوی حکایت از توجه این قشر به دین مبین اسلام و مراسم معنوی است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه دشمنان اسلام همواره در تلاش برای دور کردن اقشار جوان جامعه از مباحث دینی و معنوی هستند، افزود: برگزاری و تاثیرات این مراسم بر هیچ کس پوشیده نیست.
رئیس اداره امور فرهنگی و تبلیغ اداره کل تبلغات اسلامی استان مرکزی در پایان با بیان اینکه دعای عرفه امروز (4آبان) ساعت 14:30در مساجد و مصلی قرائت می شود، تصریح کرد: نماز عید سعید قربان نیز ساعت 7:30 روز جمعه (5آبان) در مساجد جامع و مصلی ها اقامه می شود.
پایان پیام/
نظر شما