به گزارش خبرگزاری شبستان، علی آشتیانیپور، تهیه کننده سینما درباره تحلیل خود از سینمای دینی و نگاه دینی در فیلم گفت: من شخصا تفاوتی قائل نیستم بین سینمای دینی، اجتماعی، دفاع مقدس، طنز و یا حتی اکشن. اگر فیلمساز جهان بینی دینی داشته باشد یعنی برخاسته از یک مکتب دینی خاص باشد و یا مسلمانی باشد که معانی اسلام را درک کرده باشد هر فیلمی بسازد میتواند در خدمت دین باشد. اگر طنز بسازد در خدمت دین است، اگر اکشن بسازد در خدمت دین است. چون اساسا نگاه او نشأت گرفته از یک معرفت دینی است.
تهیهکننده «بیداری رویاها» گفت: مگر نه این است که دین نگاهی جهانشمول دارد و طیف وسیعی از مفاهیم و موضوعات را در بر میگیرد.دین به خانواده، کودک، جنگ، ازدواج و دیگر مفاهیم یکسان مینگرد و همه چیز را در بر می گیرد. دین نگاه محدود ندارد اما در حال حاضر در تعاریف و مرزبندی هایی که برای خود قائل شده ایم محدودیت وجود دارد.
وی ادامه داد: اگر نگاه درست بر پایه فطرت را دنبال کرده باشیم آن وقت ارتباطات انسانی مان، تربیت فرزندانمان، نوع نگاهمان به ازدواج و دیگر رفتارهایمان دینی است. من اساسا با مرزبندی سینمای دینی، یا دیگر مرزبندیها موافق نیستم.
این تهیهکننده ادامه داد: این تعاریف، آدرس غلط دادن به مخاطب است. فیلمی با عنوان دینی ساخته میشود ولی معلوم نیست از چه جهت دینی است. مگر از ازدواج صحبت کردن و فیلم درباره ازدواج ساختن چیزی غیر از دین است. مگر نه این است که دین توصیه و تعریف دارد از ازدواج و راه درست ازدواج را نشان داده است.
وی اضافه کرد: این مرزبندیها در عنوان سینمای دفاع مقدس هم وجود دارد. آیا دفاع از ناموس در خیابان، دفاع از لقمه حلال، تلاش برای گرفتن حق، چیزی غیر از دفاع مقدس است؟ آیا سینمای دفاع مقدس یعنی تیر و تفنگ؟ سینمای کودک نمیتواند دینی باشد؟ مگر نه این است که قرآن درباره کودکان صحبت کرده است؟ اشارات و احادیث و روایات صریح درباره تربیت کوکان داریم.
آشتیانیپور گفت: من اینگونه مرزبندیها را درست نمیبینم و اتفاقا مشکلساز است. امیدوارم از این نگاه فاصله بگیریم. اگر این نگاه در بین مدیران وجود ندارد گناه فیلمساز نیست. فیلمسازی که خانهنشین میشود به خاطر دلزدگی از این مرزبندیها خانهنشین می شود. هرچند که خانه نشین شدن هم خلاف دین است.
وی افزود: فیلم دینی ساختن یعنی اگر قرار باشد فیلمساز بگوید انسان باشید و اخلاق پسندیده پیشه کنید باید در وهله اول خودش با اخلاق باشد. فیلم نباید بر پایه دروغ شکل بگیرد. فیلمی که سازندهاش به خودش دروغ گفته باشد بیتأثیر است.
بنا بر گزارش سوره سینما، این تهیهکننده اضافه کرد: من تقسیم بندی را رد نمیکنم. تقسیم بندی میتواند سنی باشد. در هر صورت نمی فهمم که سینمای دینی با تعریف مجزا یعنی چه. اگر فیلمی درباره پیامبر ساخته شود میتواند هم دینی باشد هم تاریخی باشد هم دفاع مقدس. پیامبر در جنگهای زیادی دفاع کرده است. پس نگاهمان باید از این مرزبندیها فاصله بگیریم.
آشتیانیپور گفت: دین را به یک رفتار خاص محدود نکنیم. گاهی به شعارهایمان رجوع کنیم. شاید این شعارها احتیاج به بازنگری داشته باشد. باور دینی به وسعت قرآن است. باور دینی به وسعت پیامبر است. باور دینی آنقدرها محدود نیست که ما در یک عنوان بندی آن را خلاصه کرده ایم.
پایان پیام/
نظر شما