بخشی از جهل غرب به ناشناخته بودن اسلام شیعی و ایرانی باز می گردد

اسلام شیعی و ایرانی در اروپا و آمریکا شناخته شده نیست و در این زمینه ما کم کاری کرده ایم؛ راه زدودن جهل غربیان نسبت به اسلام توجه به عقلانیت و رحمانیت این مکتب است.

به گزارش خبرنگار شبستان، در ماه‌های اخیر دو کتاب از دو نویسنده و پژوهشگر غربی درباره‌ی پیامبر اکرم (ص) و پیروان او منتشر شده که با اقبال فراوان مخاطبان روبه‌رو شده است. کتاب "محمد (ص) بر پایه‌ی کهن‌ترین منابع"، نوشته‌ "مارتین لینگز" با ترجمه‌ی سعید تهرانی‌نسب و کتاب "اقتدا به محمد (ص)"، نوشته‌ "کارل ارنست"، با ترجمه‌ قاسم کاکایی از کتاب‌های ارزشمندی است که درباره‌ی زندگی حضرت محمد(ص) و اسلام‌گرایی در غرب امروز منتشر شده است.

 بر این اساس، نشست سه شنبه، 9 آبان ماه موسسه فرهنگی شهر کتاب به دبیری علی اصغر محمدخانی، معاون فرهنگی و بین الملل این موسسه به بحث و گفت‌وگو درباره‌ دو کتاب یاد شده با حضور قاسم کاکایی، حسن بلخاری و عبدالله نصری و دبیری اختصاص یافت. 

محمدخانی در ابتدای این برنامه با اشاره به فضای چندماه اخیر که به علت انتشار فیلم موهن درباره پیامبر(ص) شکل گرفته است، اظهار کرد: شاید بررسی آثار منتشر شده در غرب در حوزه فرهنگ اسلامی، نگرش و زاویه تازه ای از غرب ارائه دهد چراکه وقتی فیلمی اینگونه ساخته می شود همه توجه شان جلب می شود و از نقاط مثبت مغفول می مانند در حالی که با این وجود هستند افرادی که در غرب دیدگاهی متمایز و مثبت به اسلام دارند و ما باید تلاش کنیم که ارتباطات خود با این افراد را گسترده تر کنیم. 

وی در ادامه به ارائه اطلاعاتی در مورد مارتین لینگز، مولف کتاب "محمد (ص) بر پایه‌ی کهن‌ترین منابع"، پرداخته و گفت: این نویسنده در سال 1909 متولد شد و از معروف ترین سنت گرایان به شمار می آید که در سال 2005 در گذشت یعنی چیزی حدود 100سال عمر کرد، "سعید تهرانی نسب"، مترجم کتاب "محمد (ص) بر پایه‌ی کهن‌ترین منابع"، با مولف کتاب در ارتباط بود. 

محمدخانی در ادامه تصریح کرد: کتاب "اقتدا به محمد (ص)"، نوشته‌ "کارل ارنست"، است که بقیه آثار ارنست به فارسی ترجمه شده است، کارل ارنست در واقع این کتاب را بیشتر برای مخاطبان غربی نگاشته است. نکته جالب آن است که مترجم ها این دو کتاب، هر دو با مولفان آثار مرتبط بودند.

 

بنابراین گزارش، در ادامه این نشست تخصصی، حجت الاسلام قاسم کاکایی، مترجم کتاب "اقتدا به محمد(ص)" گفت: این کتاب نمایانگر آن است که اسلام ستیزی در غرب یک توهم نیست و وجود دارد و حتی پر وبال می گیرد؛ در بیان دیگر در جریان اسلام هراسی، دو رکن اساسی اسلام یعنی قرآن و حضرت ختمی مرتبت (ص) هدف گرفته شده است که ما باید درباره این مسئله حساسیت داشته باشیم که اگر فعالیتی نکنیم شبیه داستان "خلیفه لای نمد گذاشتن" می شود. 

وی ادامه داد: اگر عکس العملی به این اقدامات صورت نگیرد هتاکان گام بعدی را بر می دارند؛ بنابراین مسلمین باید واکنش نشان دهند اما نکته آن است که باید دقت کنیم در این مسیر مواجهه عاقلانه تصمیم بگیریم و تصمیم گیری دست خودمان باشد و این نباشد که امروز اهانتی صورت بگیرد و بعد بنشینیم تا اهانت بعدی و همه چیز تعطیل شود!

 

تلاش برای نمایش چهره خشن از اسلام 

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز تصریح کرد: مسلمانان نباید در سناریوی غرب و هتاکان به ساحت مقدس پیامبر (ص) توهین کنند، برای نمونه بعد از این جریانات می بینیم که شلوغ شده و سفیر آمریکا در لیبی کشته می شود این عمل مصداق بارز آن مثل است که می گوید: گنه کرد در بلخ آهنگری، به شوشتر زدند گردن مسگری. در حالی که عوامل پشت پرده این اقدامات تماما به دنبال آن هستند تا بگویند مسلمین خشونت طللبند و مواردی از قبیل آن چه یاد شد خود به خود صحه بر موضوع می گذارد، پس مسلمانان نباید در سناریوی آنها بازی کنند. 

مدرس کالج اسلامی جاکارتا عنوان کرد: ما باید اهل گفت‌وگو و تعامل باشیم چراکه اینگونه نیست که تمام انسان‌ها در غرب جاسوس هستند و تمایلی به گفت‌وگو با مسلمانان ندارند؛ بلکه می توان با گفت وگو عقاید را شنید اما قطعا آزادی بیان به معنای فحش و استهزاء هم نیست.
وی با بیان اینکه اسلام ستیزی واقعیتی است که در غرب وجود دارد، گفت: باید بدانیم چه طور با این مسئله برخورد کنیم، مثلا علامه طباطبایی و استاد شهید مطهری که در پاسخ به حزب توده و تقی ارانی کتاب "اصول فلسفه و روش رئالیسم" را نوشتند.

 

جذب به عرفان اسلامی با تصوف

 حجت الاسلام کاکایی در معرفی نویسنده کتاب اقتدا به محمد(ص) ابراز کرد: ارنست استاد تمام مطالعات اسلام دانشگاه کارولینای شمالی و شاگرد آنه ماری شیمل است که علاقه اولیه او به اسلام از طریق عرفان اسلامی و تصوف شکل گرفته است و خود او گفته که با مولانا به اسلام جذب شده است.

وی با اشاره به جریان نگارش کتاب "اقتدا به محمد(ص)" نوشته کارل ارنست، بیان کرد: نویسنده کتاب را از چند سال قبل از واقعه یازده سپتامبر شروع کرده بود اما کار تکمیلی پس از یازده سپاتمبر تمام شد اما وقتی ارنست به ناشر مراجعه کرد، با وجو قرارداد منعقد شده، ناشر از چاپ این کتاب امتناع ورزید چرا که چندی از وقایع یازده سپتامبر نگذشته بود و نهایتا این کتاب توسط انتشارات دانشگاه کارولینای شمالی منتشر شد.

 

حجت الاسلام کاکایی ادامه داد: با توجه با به آنکه دانشجویان سال اول در دانشگاه کارولینا در هر رشته ای که باشند؛ باید کتابی در حوزه علوم انسانی را انتخاب و امتحان بدهند، کارل ارنست در سال 2002 یعنی یک سال بعد از واقعه یازده سپتامبر، کتاب "تنزیلات نخستین" از پرفسور "مایکل سلز" را به دانشگاه معرفی کرد که شامل معرفی قرآن و همچنین برخی سوره های قرآن بود و کار جالب آنها ارائه یک لوح فشرده با قرائت قاریان مصری به دانشجویان بود، که دانشویان این کتاب را در آن سال گذراندند.

 وی افزود: در همین راستا سال 2002 برخی جریانات گفتند این کتاب خوب نیست و تاثیر منفی بر دانشجویان دارد و والدین را تحریک کردند که اعتراض هم بکنند اما نهایتا دادگاه رای به تدریس کتاب داد بر این مبنا که حتی اگر هم بد باشد و از سوی دشمن باشد، من باب دشمن شناسی خوب است این کتاب در دانشگاه بماند و دانشجویان حداقل دشمن را بشناسند.

 

نمایش چهره ای دیگر مخالف با جریان تبلیغاتی غرب

مترجم کتاب اقتدا به محمد(ص) در ادامه به اقدامات دیگر کارل ارنست اشاره کرد و گفت: دانشجویان در آن دانشگاه موظف بودند تا 9 واحد بگیرند و انتخاب کنند مانند دروس معارفی ما، در این میان درس "درآمدی بر اسلام" جزو یکی از 3 واحد از دروس یاد شده است که کارل ارنست کتاب "اقتدا به محمد(ص)" را به عنوان متن درسی "درآمدی بر اسلام" قرار داد و طبق گفته خودش سقف دانشجویان در نخستین جلسه 30 نفر بود اما در حال حاضر به 250 دانشجو رسیده است، در واقع ارنست با این دو اقدام علی رغم اینکه مسلمان نیست در نمایاندن چهره دیگر اسلام و آن چیزی که متفاوت با هجمه های موجود است، موفق عمل کرد.

 

وی با اشاره به انگیزه کارل ارنست بیان کرد: او مسلمان نیست اما خود صراحتاً انگیزه‌ اش را بیان کرده است و می ‌گوید من دیدم که در غرب هیچ دینی مانند اسلام چهره منفی ندارد در حالی که با همه آیین ‌ها از جمله یهود، هندوئیسم و ... با احترام خاصی برخورد می ‌شود، اما در بین عموم مردم نگاهی منفی نسبت به اسلام وجود دارد و من قصد دارم ابرهای جهل اروپائیان و آمریکائیان را نسبت به پیامبر(ص) بزدایم و همچنین نشان دهم که کلیشه ‌سازی‌ ای که نسبت به مسلمانان رایج شده، غلط است. 

حجت الاسلام کاکایی ادامه داد: امروزه ایرانیان به عنوان مسلمان در اروپا و آمریکا حضور ندارند و آنانی نیز که در آن نواحی ساکن ‌اند، نقش مسلمان را ایفا نمی‌کنند، بنابراین اسلام شیعی و ایرانی در اروپا و آمریکا شناخته شده نیست و در این زمینه کم کاری از ماست.

وی تاکید کرد: شاهد بر مسئله یاد شده گفته پروفسور "وینسنت برومر" است که در سفری که به ایران داشت؛ گفت: شما نباید همه تقصیر را به گردن غربیان بیاندازید چرا که شما حضور جهانی ندارید؛ او در بازگشت خود و در جمع همکارانش نیز گفته بود که اگر کسی به دنبال شناخت اسلام به معنای درست آن است حتماً باید ایران را نیز بشناسد. 

استاد دانشگاه شیراز گفت: راه زدودن جهل غربیان نسبت به اسلام، توجه به عقلانیت و رحمانیت اسلام است و کارل ارنست، این دو بال معنوی را در تصوف و تشیع می‌ داند. 

حجت‌الاسلام کاکائی در پایان با تأکید بر عقلانیت مذهب تشیع خاطرنشان کرد: جریانی که با چاپ مجله، مخالفت خود با فلسفه را بروز می ‌دهد و منتقد فیلسوفانی مانند علامه طباطبایی و آیات عظام جوادی و حسن‌زاده آملی است، طالبان شیعی را ایجاد می کند.

پایان پیام/

 

 

کد خبر 189728

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha