خبرگزاری شبستان: انقلاب و حرکت های مردمی برای رسیدن به شرایطی که به زعم معترضین به وضع فعلی، مطلوب به نظر می رسد بر دو نوع است. انقلاب "علی" و انقلاب "الی".
انقلاب "علی" یا انقلاب "علیه"
این انقلاب به معنی به زیر کشیدن رژیم حاکم و تعیین رژیمی دیگر است. همانطور که از عنوان آن برمی آید بعد خشونت و عاطفی این گونه حرکت ها بر جنبه عقلی و آینده نگری آن غالب است. معترضین در این دسته از جنبش ها به حدی از فضای حاکم دل زده و ناراضی هستند که رسیدن وضع مطلوب را فقط در تغییر می بینند. انقلاب های "علی" در صورت پیروزی تنها در یک برهه زمانی قادر به تامین خواسته های مردم خواهند بود، اما به دلیل عدم آینده نگری در آغاز حرکت، از یک نقطه به بعد اسیر دیو ارتجاع می شوند و اغلب هم شرایط را بسیار بدتر از گذشته می کنند. "جرج اورول" در کتاب "قلعه حیوانات"خود سرنوشت این گونه انقلاب ها را به خوبی توصیف کرده است.
انقلاب "الی"
انقلاب "الی"، اما همانطور که از عنوانش پیداست، ماهیت آینده نگری و برنامه ریزی دارد. جنبش های اعتراضی در بستر اینگونه انقلاب ها همانند نوع اول در پی تغییر وضع موجود هستند، با این تفاوت که بعد منطقی و عقل گرایی حرکت، حکم چراغ راه را دارد. چراغی که به خوبی لحظه لحظه آینده را روشن کرده است.
امام خمینی (ره) به خوبی این مهم را دریافته بودند و با یک دید جامع و کلی حرکت اعتراضی مردم را رهبری و برای آینده آن نقشه راه تعیین کردند. ایشان می دانستند که حرکت مردم ایران باید در دسته انقلاب های "الی" قرار گیرد تا مقصد اصلی، خداوند متعال باشد. امام خمینی (ره) با تاکید همیشگی بر نقش تعیین کننده مردم در به ثمر نشستن نهال انقلاب، خواهان توجه به این اصل اساسی برای هر چه تنومندتر کردن این نهال نوپا بودند. ایشان با طرح شعار "میزان رای ملت است"، مردم سالاری دینی را به عنوان رمز بقای جمهوری اسلامی ایران نهادینه کردند.
نگاه به کتاب "افتخارات و خدمات نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران" بیانگر این نکته است که در طول 32 سال اخیر بیشترین تلاش ها در راستای محرومیت زدایی مردم انجام گرفته است، ناگفته پیداست که برای رسیدن به وضع مطلوب هنوز راههای نرفته بسیاری در پیش است. راه هایی که گردونه های صعب العبور در آن کم نیست و تلاش و پشتکار فراوانی برای رسیدن به مقصد نهایی، می طلبد.
استاد شهید "مرتضی مطهری" با تکیه بر روایات اسلامی، عدالت را مترادف نظم می داند. براساس اندیشه این متفکر، "عدالت" هرگز به معنی مساوی بودن همه افراد نیست بلکه ایشان قرار گرفتن هر کس و هر چیز را در جایی که باید باشد و شایسته آن است را عدالت معنی می کند و معتقد است برای رسیدن به عدالت اجتماعی باید برای همه فرصت برابر ایجاد شود. انقلاب اسلامی از همان آغاز خواهان رسیدن به عدالت اجتماعی بوده و هست و در این مسیر تلاش های فراوانی صورت داده و برای بسیاری از نظام ها تبدیل به الگوی اسلامی عدالت شده است. اما اصل مکرر همیشگی و قابل ذکر این است که هنوز هم راه زیادی درپیش است.
پایان پیام/
نظر شما