خبرگزاری شبستان: همواره در هنگام خرید هر کالایی بی اختیار آنچه که به ذهن خریدار متبادر شده و سوالی که از فروشنده پرسیده میشود، کیفیت کالای خریداری شده است که با بررسیهای فنی و ظاهری از سوی مشتری محصول همراه میشود و در نهایت با افزایش مطلوبیت مصرف کننده در این میان واژهای به نام کیفیت عینیت پیدا میکند.
کیفیت ضامن بازار مصرف
با گسترش جمعیت جهان و توسعه بازار و تغییر شکل آن از خرید و فروش محلهای به بازاری در هم تنیده و مشترک و به وجود آمدن بازار جهانی این حقیقت را بیان میکند که امروز در مبادلات جهانی تنها کمیت تعیین کننده حفظ بازار مصرف نیست، بلکه با گسترش تولید کنندگان مختلف در سطح جهان و عرضه محصول در بازارهای مشترک، تولید کالای با کیفیت واژه و واقعیتی است که تضمین کننده حیات یک تولید کننده در اقتصاد امروز جهان است.
امروزه تولید کنندگان در کشورهای مختلف تلاش میکنند تا در کنار ارائه فناوریهای نوین در تولید کالاها، حفظ کیفیت آنها را فراموش نکنند تا از این طریق بازار مصرف را در کشورهای خود یا سایر کشورها حفظ کنند نکتهای که امروز هر تولید کننده ایرانی باید آن را در سر لوحه فعالیتهای تولید بنگاه خود قرار دهد چرا که در بازار مصرف بدون تقاضای محصول، عرضه آن معنایی پیدا نمیکند.
کیفیت در آینه اسلام
در میان واژگان اقتصادی کلمه کیفیت قدمتی چند صد ساله دارد و این در حالیست که 14 قرن پیش اسلام به حفظ کیفیت کالاهای ارائه شده در بازار اشاره کرده است و این نشان میدهد که دین مبین اسلام که در تمام شئون زندگی مسیر راه را روشن کرده و در بازار اقتصادی آن هم زمانی که دنیا به این امر توجه چندانی نمیکرد چراغهای پر نوری را روشن کرده است.
خداوند در آیه 85 سوره اعراف و هود، میفرماید:
« ولَا تَبْخَسُوا النَّاسَ أَشْیَاءهُمْ وَلَا تَعْثَوْا فِی الْأَرْضِ مُفْسِدِینَ؛ از ارزش اموال مردم نکاهید و در زمین فساد و تباهی نکنید. »
همان گونه که از این آیه هویداست کاستن ار ارزش اموالی که به دست مردم سپرده میشود زمینه ساز و هم پیمانه فساد و تباهی در زمین است و تولید کالای بی کیفیت هم عاملی است که از کیفیت کالاهای تولیدی میکاهد.
همچنین پیامبر اکرم ( ص) در حدیثی میفرمایند:
« اَلبَیِّعانِ بِالخیارِ ما لَم یَتَفَرَّقا ـ او قال: حَتّى یَتَفَرَّقا ـ فَاِن صَدَقا وَ بَیَّنا بورِکَ لَهُما فى بَیعِهِما وَ اِن کَـتَما وَ کَذِبا مُحِقَت بَرَکَةُ بَیعِهِما؛ خریدار و فروشنده، تا از یکدیگر جدا نشدهاند، اختیار ( فسخ معامله را) دارند. اگر راست بگویند و ( عیب را) آشکار بگویند، داد و ستد براى هر دو، برکت خواهد داشت، و اگر ( عیب را) بپوشانند و دروغ بگویند برکت دادوستدشان خواهد رفت. ( صحیح بخارى، ج 3، ص 10)
این حدیث نبوی هم نشان میدهد حمایت از مصرف کننده از تعالیم آشکار دین مبین اسلام است و اسوه اخلاقی مسلمانان هم در احادیث مختلفی به ارائه کالای بدون عیب و با کیفیت اشاره کرده اند.
توجه ویژه مقام معظم رهبری به تولید کالای با کیفیت
سال 91 بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی نام گرفته است، سالی که توجه به زوایای مختلف آن در روشن کردن افق اقتصاد ایران بسیار تاثیر گذار و مهم است. کالای ایرانی زمینه ساز تقویت تولید ملی و خودکفایی در تولیدات کشور است، اما آنچه که در این میان نباید از ذهن مسئولان و تولید کنندگان کشور پاک شود توجه به تولید محصولی با کیفیت است که در شان خانواده ایرانی باشد چرا که در غیر این صورت محصولات وارداتی به سرعت در سبد خانوار ایرانی جای میگیرند و تغییر سلیقه مصرف کنندگان در این صورت سخت خواهد بود و نتیجه آن جز خروج ارز از کشور تضعیف تولید کننده داخلی است. این در حالیست که رهبر فرزانه انقلاب هم بارها به این نکات اشاره کردهاند.
مقام معظم رهبری در 20 مهرماه سال گذشته در جمع مردم کرمانشاه فرمودند: "اگر مدیران ما عزم را جزم کنند برای اینکه محصول ایرانی را، تولید ایرانی را به کار بگیرند، هم تولیداتِ باکیفیت هست، هم خود این کار موجب میشود که در تولیدات داخلی کیفیت بالا برود."
ایشان همچنین در 7 اردیبشهت سال 90 در جمع کارگران گفتند: "نکته ی اساسی ای که در باب کار وجود دارد و کارآفرینان باید به او توجه کنند، مسئله ی مرغوبیت تولید داخلی است؛ کیفیت تولید داخلی است؛ این خیلی مهم است. البته بخشی از این، ارتباط پیدا میکند به همان قضایای مالی و نمی دانم مقررات و غیرذلک، و پشتیبانیهای دولت؛ اما بخشی هم ارتباط پیدا میکند به عزم و اراده ی مسئولین، کارآفرین و کننده ی کار. فرمود: «رحم اللَّه امرا عمل عملا فاتقنه»؛ رحمت خدا بر آن انسانی که کاری را انجام بدهد و آن را متقن انجام بدهد، درست انجام بدهد."
رهبر فرزانه انقلاب همچنین در دیدار با جمعی از کارآفرینان کشور در 16 شهریور ماه سال 89، فرمودند: "ما باید تولید ملی را افزایش بدهیم، تقویت کنیم؛ عادت کنیم به مصرف تولیدات داخلی؛ عادت کنیم به بالا بردن کیفیت تولیدات داخلی، که البته در این مورد مسئولین دولتی و همچنین قانونگذاران وظائف سنگینی دارند."
البته توصیههای مقام معظم رهبری تنها در همین چند فراز خلاصه نمیشود و ایشان بارها و در فرمایشات دیگری به اهمیت تولید کالای با کیفیت داخلی اشاره کردهاند. همین امر نشان میدهد توجه به تولید داخلی نباید تنها در کمیت محصولات خلاصه شود، بلکه اگر کالایی هر چند در حجم اندک تولید میشود از کیفیت بالایی برخوردار باشد تا بتواند در مسیر رقابت با محصولات خارجی توان ادامه مسیر خود را حفظ کند.
تولید کالای با کیفیت را در عمل نشان دهیم
نامگذاری 18 آبان ماه در تقویم کشور به نام روز ملی کیفیت تنها بیانگر یک سمبل و نماد است چرا که در تولید کالاهای داخلی لحظهای فراموش کردن عنصر کیفیت به از دست دادن بازار داخل و خارج منجر میشود، عاملی که به مرور زمان باعث سرخوردگی و عقب ماندگی تولید کننده داخلی میشود و استقلال ایران اسلامی را به سوی وابستگی متمایل میکند.
18 آبان ماه نباید تنها در برگزاری یک جشن و تقدیر از تولید کنندگان کالاهای با کیفیت خلاصه شود چرا که تکرار شعار تولید کالای با کیفیت از زبان تولید کننده داخلی به تحقق شعار « ایرانی کالای ایرانی بخر » منجر میشود.
پایان پیام/
نظر شما