حجتالاسلام مرتضی وافی، معاون فرهنگی مسجد جمکران در رابطه با آسیب های دوری مجالس عزاداری از مساجد و گرایش آنها به محل های دیگر به خبرنگار شبستان گفت: اصل برگزاری مجالس و برنامههای عزاداری در ایام محرم، مثبت و مفید است ولی با گرایش مراسم عزاداری و شعائر دینی به خانهها، پارکینگها و مجموعههای اینچنینی که برای مراسم عزاداری تعریف نشدهاند، باید متوجه آسیبها و آفتها بود.
وی اظهار کرد: حضور در مساجد و حسینیه ها موجب می شود افراد بیشتر حریم ها و حرمت ها را رعایت کنند. اگر چه دوری از انحراف و حاشیه ها در اکثر هئیت های مذهبی و تکایا نیز مورد توجه است ولی در عین حال مناسبتر است اینگونه مجالس و مراسم در مساجد برگزار شود تا در حسینیهها و تکایا.
جمع شور و شعور در سایه حضور عالم دینی
حجت الاسلام وافی با تبیین نقاط مثبت برگزاری مجالس عزاداری در مساجد، حضور عالم دینی و روحانی ناظر بر مراسم عزاداری را از جمله مزیت های برگزاری این مجالس در مساجد دانست و افزود: رعایت مسایل شرعی، حفظ احکام و حدود دینی در مسئله عزاداری بسیار مهم است.
وی جمع مباحث عقلانی و عرفانی و شعور و شور را نیازمند حضور و نظارت یک عالم وارسته دانست و ادامه داد: نقش ائمه جماعات در این زمینه خیلی مهم است زیرا امام جماعت مسجد در طول سال با مردم و در میان مردم است و با دغدغه های مردم آشنا و به مسائل سیاسی و روز جامعه اطلاع و اشراف دارد. از طرفی به نوعی دغدغههای نظام و مقام معظم رهبری را در تمام ابعاد میداند و در این زمینه میتواند کمک های شایان توجه ای داشته باشد. برگزاری مجالس در مساجد بدون نظارت عالم دینی و اندیشمند دینی تهدید و خطر بزرگی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
طلبه های جوان، بازوی اجرایی ائمه جماعات
حجت الاسلام وافی با تاکید براینکه ائمه جماعات نباید نقش دلسوزانه، عاطفی و نظارت معقولانه خود در برگزاری مراسم دینی و مجالس عزاداری هیئات مذهبی را فراموش کنند، تصریح کرد: مقام معظم رهبری در سخنرانی هایشان بر لزوم حضور، یک طلبه جوان و پرشور در کنار امام جماعت به عنوان، بازوی اجرایی تاکید داشته اند. به طور قطع در رابطه با این ایام و در تعامل با اینگونه تشکلها (هیئتهای مذهبی، بسیج و کانون) ضرورت حضور چنین روحانیونی در کنار ائمه جماعات بیش از پیش احساس و حساسیت این کار معلوم میشود.
وی افزود: گاهی امام جماعت در مراسم و برنامه هایی که در مسجد برگزار می شود، کلیات و اصول و مباحثی را بیان میکند و طلبه جوان مرتبط با امام جماعت با شور و نشاط و تعهد با این حرکتها متصل و مرتبط میشود و کار را به صورت گسترده شکل می دهد و فراگیر می کند.
عضو شورای عالی و برنامه ریزی مسجد مقدس جمکران به بیان دیگر آسیب دوری مجالس عزاداری از مسجد اشاره کرد و گفت: مساجد حریم و محدودیتی دارند و حفظ حریم و آداب مسجد حدودی را میطلبد، شاید حضور هیئات و برنامه های عزاداری در مساجد، محدودیتهایی را برای گردانندگان مجالس عزاداری در پیش داشته باشد اما این محدودیتها مانع از ایجاد زمینه بروز و ظهور رفتارهای غیر مطابق با شرع و عقل می شود. فضا و حال و هوای معنوی و نیز حریم و حرمت مساجد، موجب میشود برخی از رفتارها که در فضای احساسی و شورانگیز در مجالس عزاداری هئیت ها صورت میگیرد، کنترل شود.
حفظ حرمت مساجد و حال و هوای معنوی عزاداری ها
مدیر سابق مرکز مطالعات راهبردی خیمه ادامه داد: حریم مساجد، نحوه رفت و آمد، مداحی، چگونگی لباس و پوشش در عین عزاداری، شکل عزاداری، محدوده این رفتارها را مشخص میکند و این موجب جلوگیری در برخی آفات و آسیبها میشود. علاوه بر آن در مناسبتهای مذهبی ارتباط با مسجد مستحکم میشود.
وی افزود: در ماه محرم همه، حتی آنهایی که در طول سال کمتر در مسجد حاضر می شوند، در مساجد و مجالس عزاداری حضور پیدا می کنند. در این شرایط امام مسجد می تواند با تدبیر و برنامه ربزی خاص در تقویت انس آن دسته از افراد با مسجد موثر باشد.
حجت الاسلام وافی تاکید کرد: اگر برگزاری مراسم در مسجد موجب شد، جوانی جذب نماز، مسجد و برنامه فضای معنوی شود، حضورش در دیگر ایام سال در مسجد پررنگ تر می شود اما برگزاری مراسم در غیر از مساجد، این فرصت را ایجاد نمی کند.
جایگاه مساجد بازشناسی شود
وی جایگاه مساجد در جامعه دینی و جایگاهشناسی مساجد را یکی از موضوعات مهمی دانست که مورد توجه است و خاطر نشان کرد: اگر جایگاه مساجد به عنوان یک قطب فرهنگی و پایگاه عظیم فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی توسط متولیان، ائمه جماعات و متولیان مساجد و مخاطبان مساجد مورد توجه قرار گیرد و این هویت و جایگاه مساجد در سطح کلان بازشناسی شود به طور قطع فعالیتهای فرهنگی و مناسبتی میتواند در مساجد تعریف شود.
حجت الاسلام وافی فرهنگسازی در جامعه دینی را هم موضوعی مهم دانست و افزود: برای اینکه همگان، جایگاه مساجد را به عنوان محور و پایگاه فرهنگی بشناساند و تعریف کنند باید فرهنگسازی در این زمینه صورت گیرد. در کشورهای خارجی خطبههای عقد در مساجد توسط ائمه جماعات و روحانیون و نیروهای فرهنگی خوانده میشود یعنی در مساجد مکانی برای خطبهخوانی و مراسم عقد است ولی در کشور ما چنین مراسمی در کجا اتفاق میافتد؟
وی افزود: در گذشته رسم بود وقتی فرزندی به دنیا میآمد اذان و اقامه در مسجد توسط امام جماعت در گوشش خوانده میشد، مشکلات مردم در مسجد رفع میشد و مشاورههای دینی در مسجد صورت میگرفت و مجموعه فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی و سیاسی در مسجد شکل میگرفت. در حال حاضر نیز مساجد باید چنین جایگاهی را داشته باشند.
مدیر سابق مرکز مطالعات راهبردی خیمه اذعان کرد: در پیام مقام معظم رهبری به اجلاس سراسری نماز، ایشان تعبیری دقیق با این مضمون که «مساجد میتواند پایگاه فرهنگی باشند»، داشتند. متولیان فرهنگی و مدیران و متولیان مساجد باید در این زمینه برنامهریزی داشته باشند. برای اینکه مردم نگاهشان به مساجد همچون صدر اسلام باشد و مساجد مورد اقبال و توجه مردم قرار گیرد باید برنامه ریزی اصولی انجام شود.
پایان پیام/
نظر شما