حقوق بشر در زندان های آمریکایی

که سیاست‌های ضدتروریستی دولت آمریکا به جای تحکیم این اصول، آشکارا حداقل 10 ماده از 30 ماده اعلامیه از جمله ممنوعیت استفاده از "رفتار و مجازات بی‌رحمانه، غیرانسانی یا تحقیرکننده" را نقض کرده است.

خبرگزاری شبستان: روزنامه نیویورک‌ تایمز به تاریخ 24 ژوئن 2012 می‌نویسد: « ایالات متحده آمریکا از نقش خود به عنوان پیش قراول حقوق بشر در حال فاصله گرفتن است... این گستردگی در نقض حقوق بشر بعد از حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 آغاز شد و به واسطه اقدامات اجرایی و قضایی و بدون نظرخواهی از عموم مردم شدت گرفت. در نتیجه، کشور ما دیگر با اقتدار اخلاقی سابق در باب این موضوعات سخن نمی‌گوید. با اینکه کشور ما مرتکب اشتباهاتی در گذشته شده است، سوء استفاده همه جانبه از حقوق بشر در دهه گذشته، تغییر جهتی اساسی از مسیر گذشته ما است». او در ادامه نوع سیاست‌های دولت‌های جمهوری‌خواه و دموکرات را در دهه گذشته در عمل به موازین حقوق بشر در داخل و خارج از این کشور بسیار تأسف بار دانسته و می نویسد: «تأسف بار است که سیاست‌های ضدتروریستی دولت ما به جای تحکیم این اصول، آشکارا حداقل 10 ماده از 30 ماده اعلامیه از جمله ممنوعیت استفاده از "رفتار و مجازات بی‌رحمانه، غیرانسانی یا تحقیرکننده" را نقض کرده است». در گزارش های متعددی که از نقض حقوق بشر در آمریکا در سطح بین المللی منتشر می شود موضوع نقض فاحش حقوق انسانی در زندان های آمریکایی یکی از موارد بسیار مهم است.
زندان بگرام که از آن به عنوان "گوانتاناموی افغانستان" یاد می‌کنند، به یکی از مصادیق نقض حقوق بشر توسط دولت آمریکا تبدیل شده. بررسی‌های دیده‌بان حقوق بشر درباره شکنجه‌گری آمریکا در زندان بگرام افغانستان نشان می‌دهد دست ‌کم 600 نظامی و غیرنظامی آمریکایی در مواردی از بدرفتاری یا قتل زندانیان دست داشته‌اند. بنابر گزارش رسانه‌های بین‌المللی، در چند سال گذشته در زندان‌های نیروهای آمریکایی در افغانستان، بازجویان انواع وسایل شکنجه را جهت اقرار گرفتن از زندانیان افغان مورد استفاده قرار داده و موجب مرگ تعدادی از آن‌ها شده‌اند. ‌ برخی از زندانیان این شکنجه‌گاه نیز تحت تاثیر عوامل روحی و آزارهای جسمی، جان خود را از دست داده یا خودکشی کرده‌اند. در واقع،‌ این زندانیان بدون هیچ‌گونه اتهام مشخصی قربانی دکترین مبارزه نامحدود با تروریسم شده‌اند. نکته اینکه، زندانیان افغان که در اختیار نیروهای آمریکایی در زندان بگرام هستند به هیچ یک از نهادهای قضایی افغانستان دسترسی ندارند تا به صورت عادلانه محاکمه شوند. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز،‌ در سال 2002 دو تن از زندانیان به خاطر آویزان شدن از ساعد جان سپردند. بعضی زندانیان در موقعیت دشواری قرار دارند و برخی هنوز هم در کانتینرهای بزرگی محبوسند و از هوای آزاد به ندرت بهره می‌برند. همین خشونت‌ها موجب شد دولت افغانستان از نیروهای آمریکایی بخواهد تا اداره این زندان را در طول یک ماه به دولت افغانستان واگذار کند.
داستان زندان گوانتانامو و حقایق آن که بارها در قالب تصاویر بسیار دردناک فاش شده است نیز برای همگان آشناست. سایت "ویکی‌لیکس" از انتشار اسناد محرمانه‌ای می‌گوید که مربوط به بازداشتگاه‌های نظامی آمریکا است.
مقامات آمریکا هنوز به انتشار این اسناد تازه واکنشی نشان نداده‌اند. ویکی‌لیکس می‌گوید این اسناد محرمانه که مربوط به یک سال بعد از حملات 11 سپتامبر در آمریکا است، جزئیاتی از سیاست‌ها برای تاسیس و شرایط این بازداشتگاه‌ها و به ویژه بازداشتگاه "گوانتانامو" را افشا می‌کند. در بخشی از این بیانیه آمده است:«این اسناد نشان می‌دهد که چطور در سکوت خبری و تاریکی قانون زیرپا گذاشته می‌شود و افراد بدون آن‌که رد و نشانی از آن‌ها باقی بماند یا ادله‌ی کافی علیه آن‌ها وجود داشته باشد، با اطلاع و چراغ سبز وزارت دفاع آمریکا دستگیر می‌شوند.» در برخی از این اسناد که مجموع آن‌ها به 100 سند محرمانه می‌رسد، شیوه‌های بازجویی از متهمان و شکنجه‌ی فیزیکی آن‌ها نیز شرح داده شده است. ویکی‌لیکس می‌گوید در حالی که در قوانین شکنجه و خشونت فیزیکی به صراحت منع شده است، در یکی از اسناد وزارت دفاع آمریکا با اجازه‌ی رسمی "ترساندن متهم در طول بازجویی" و "از بین بردن صدای ضبط شده بازجویی‌ها" عملا راه را برای شکنجه و خشونت و از بین بردن شواهد آن برای پیگیری‌های بعدی باز کرده است.
ابوغریب از دیگر زندان‌های بسیار مخوف آمریکایی است که فجایع به وقوع پیوسته در آن جهان را به وحشت انداخت. جنایات نظامیان آمریکایی و نقض گسترده حقوق بشر در زندان ابوغریب چنان وحشتناک بود که بسیاری از رسانه‌های جهان اقدام به چاپ و انتشار آن در روزنامه‌ها و مجلات و سایت‌های خود کردند.

 نویسنده: اقدس اقبال

پایان پیام/

کد خبر 195529

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha