به گزارش خبرگزاری شبستان از تهران، فرهنگ اهدای خون یکی از جلوه های بزرگ اخلاق انسانی است که با دین مبین اسلام و هویت ایرانی گره خورده و در سایه این بخشش، خیر کثیر معنوی و برکات متعددی حاصل می شود.
اهدای خون شکرانه ای برای سلامت تندرستی و سپاسگزاری از نعمات خداوندی است که هیچ کلام و زبانی یارای توصیف این عمل خداپسندانه را ندارد.
در حال حاضر پایتخت از نظر ذخایر خونی در حالت بحران و اضطرار قرار دارد، تخریب پایگاههای مهم انتقال خون پایتخت از سوی شهرداری تهران نیز مزید بر علت است. این امر موجب شده تا تعداد اهداکنندگان خون سیر نزولی پیدا کرده و ذخایر خونی بشدت کاهش یابد.
تخریب پایگاه های انتقال خون میدان امام حسین (ع)، ولیعصر (عج)، سعادت آباد، و پیروزی که در طرح های عمرانی قرارگرفتند موجب کاهش 20 درصدی اهداکنندگان شده است.
دکتر محمد قاسم اسلامی مدیرکل سازمان انتقال خون استان تهران در این باره به خبرنگاران میگوید: ذخیره خون در پایتخت تنها برای نیاز سه روز پایتخت جوابگو است و در حال حاضر در مرحله قرمز قرار داریم.
وی میافزاید: اگر ذخایر خون به اندازه پنج روز باشد در حالت زرد و بیش از هفت روز وضعیت قابل قبول تلقی میشود. وی تصریح میکند: این در حالی است که ذخایر خون هر روز کاهش مییابد اما نیاز بیمارستانها و شهروندان ثابت مانده و ما به خون بیشتری نیاز داریم. اسلامی یکی از دلایل مهم در کاهش ذخایر خونی را تخریب 4 پایگاه اصلی از سوی شهرداری برای انجام عملیات عمرانی میداند و میگوید: تخریب پایگاههای انتقال خون میدان امام حسین، ولیعصر، سعادتآباد و پیروزی که در طرحهای عمرانی قرار گرفتند موجب کاهش 20 درصدی اهداکنندگان شده است.
وی خاطرنشان میکند، چندی است که این پایگاهها تخریب شده و قرار بود مکانهای جایگزین اعلام شود اما تاکنون انجام نشده و ما همچنان با کمبود خون روبهرو هستیم.
مدیرکل سازمان انتقال خون میگوید: از طرفی در ایامی مثل تاسوعا و عاشورا، نیاز به خون بیشتر میشود. این در حالی است که نیاز به خون ثابت است اما آمار اهداکنندگان روبه کاهش است.
اسلامی میگوید: زمان نگهداری خون محدود است و نمیتوان خون را بیشتر از زمان استاندارد نگهداری کرد. مثلاً فرآوردهای مثل پلاکت را تنها سه روز میتوان نگهداری کرد و بیش از آن امکان نگهداری وجود ندارد. بالطبع اگر تعداد مراجعهکننده بیشتر باشد پلاکت بیشتری را میتوان نگهداری کرد.مدیرکل سازمان انتقال خون استان تهران میافزاید: مدت زمان نگهداری کیسه خون یک ماه است اما چون پلاکت از عمر کوتاهی برخوردار است نمیتوان آن در مدت زمان طولانی نگهداری کرد.
به گفته وی، نیاز به خون در فصل سرما بیشتر از فصول دیگر سال است اما در حال حاضر با توجه به فرارسیدن فصل سرما، ذخایر خونی جوابگو نیست.
وی خاطرنشان میکند: در حال حاضر به تمام گروههای خونی نیازمندیم هر چند که به خاطر کمبود گروههای منفی، نیاز بیشتری احساس میشود اما از هر گروه خونی کمبود داریم.
اسلامی با اشاره به اینکه سازمان انتقال خون باید جوابگوی نیاز خونی 70 مرکز درمانی باشد، میگوید: خون تمامی مراکز درمانی به وسیله سازمان انتقال خون تأمین میشود.به گفته وی، سال گذشته 500 هزار نفر اهداکننده داشتیم که 450 هزار کیسه خون به وسیله اهداکنندگان تأمین شد اما امسال بهرغم افزایش 14 درصدی اهدا کنندگان، کاهش پایگاهها موجب شد در تهران خون دورریز نداشته و با بحران روبهرو شویم.
مدیرکل سازمان انتقال خون استان تهران در ادامه میگوید: بیشترین اهداکنندگان را آقایان تشکیل میدهند و تعداد اهداکنندگان خانم در ایران کم است. این در حالی است که بین 30 تا 35 سال بیشترین رده سنی برای اهداکنندگان را تشکیل میدهد. البته محدودیت سنی برای اهدای خون نداریم. بهترین سن برای اهداکنندگان 17سال تمام تا 60 سالگی است و وزن اهداکنندگان نباید از 50 کیلوگرم پائینتر باشد.
اسلامی درباره اینکه آیا خون به خارج از کشور صادر میشود و ما صادرات خونی داریم، میگوید: پلاسمای خون به شرکتهای آلمانی فرستاده میشود تا در آنجا فاکتورهای انعقادی و لازم تهیه و مجدد به ایران برگردانده شود چون از کیسه خون میتوان چند فرآورده گرفت و پلاسما و پلاکت خون برای بیماران لازم و براساس نیاز به آنها داده میشود.
به گفته وی، پلاسمای خون را میتوان به مدت دو سال فریز کرد و قابلیت نگهداری آن بالاتر از سایر فرآورده های خونی است.
وی از شهروندان خواست با در دست داشتن کارت ملی برای جبران کمبود خون و ذخایر خونی به نزدیکترین پایگاه انتقال خون مراجعه کنند تا ذخایر خونی افزایش یابد و از حالت بحران خارج شود.
پایان پیام/
نظر شما